Top Social

Muratbey Peynir ile Sağlıklı Yaşam Buluşması

1/23/2014

Yeni yılın ilk etkinlik daveti ay başında Muratbey Peynirleri'nden geldi, ben de seve seve kabul ettim. Bundan sonra düzenli hale getirecekleri "Sıradışı Peynirlerle Sağlıklı Yaşam Buluşması"nın ilkiydi bu. Özellikle çocuk beslenmesi konusunda konuşulacağını belirttikleri için daha da bir heyecanlandım.

Etkinlik günü hava öyle güzeldi ki, vapura atladım ve boğaz havasını içime çekerek karşıya geçtim, Swissotel'e vardığımda güleryüzlü Muratbey ekibi tarafından karşılandım, diğer blogger arkadaşlarla sohbet edip toplantı salonuna geçtiğimizde masalardaki birbirinden zevkli peynir sunumlarını hayranlıkla izledik, hangisinin fotoğrafını çekeceğimizi şaşırdık :)
Önce Gülnur Uluğ Elbistanlıoğlu Muratbey'in yeni dönem projelerini bizimle paylaştı daha sonra Prof.Dr.Muazzez Garipağaoğlu yaptığı sunumla beslenme üzerine çok güzel bilgiler verdi, aynı zamanda peynirin çocuk gelişimi için faydalarını da anlattı.

Sunumda beni en etkileyen şeylerden biri şuydu, kemik kitlesi ergenlik dönemine kadar oluşumunu tamamlıyormuş, bebeklikten ergenliğe kadar olan dönemde ihtiyacımız olan kalsiyumu almazsak kemik kitlesi maksimum seviyesine ulaşamayacağı için ileri yaşlarda osteoporoz riski de artıyormuş. Ergenlikten sonra alınan kalsiyum sadece mevcut kemik kitlesini korumaya yarıyormuş. Dolayısıyla çocuklarınızın ilerde kemiklerinin sağlam olması için ergenliğe kadar olan dönemde bol bol kalsiyum almalarını sağlayın.

Bebeklerde 6.aydan itibaren ek gıdaya geçildiğinde kahvaltılarında az tuzlu ve az yağlı peynir yedirmek gerekiyor. Ben Gökçe için Muratbey Sürmeli'yi veya Muratbey Lor Peyniri'ni ezerek, Muratbey Burgu Peyniri rondodan çekerek kahvaltılarında gönül rahatlığıyla kullanıyorum.

Benim kafama takılan bir soru vardı, beyaz peyniri bir gece önceden suda bekletip tuzdan arındırarak bebeklere verdiğimizde, suda bekletmeden dolayı besin değerlerinde herhangi bir kayıp olur mu diye sordum, hiçbir şey olmazmış, o şekilde verilebilirmiş.

Muazzez Hanım'ın sunumundan kısa kısa notlar paylaşmak istiyorum sizinle;
  • Peynir, içeriğinde protein, yağ, vitaminler ve mineraller olarak bilinen pek çok besin öğesini birlikte bulunduran az sayıdaki besinden biridir.
  • Protein olarak da zengin bir besindir, bu sayede çocukların protein gereksiniminin büyük bölümünü karşılar ve büyümeyi destekler.
  • Yaşlara göre kalsiyum ihtiyacı aşağıdaki gibidir, ve çocukluktaki yetersiz kalsiyum alımı ilerde kemikler için büyük risk teşkil etmektedir.

  • Aşağıdaki tabloda kalsiyum yönünden zengin besinleri ve ne kadar kalsiyum içerdiklerini görebilirsiniz, diğer tabloda ise Sürmeli Peynir'in besin değerlerinin muadili olan bir peynirle karşılaştırması var. Bundan sonra daha da huzurla yedireceğim Gökçe'ye :)



  • Peynirin diş sağlığı açısından da büyük önemi var. Diş çürüğünün nedeni; unlu ve şekerli gıdalardaki karbonhidrat ağızda asidik ortam yaratıyor, bu asit ortam dişlerin mineral dokusunu çözerek çürüklere neden oluyor. Peynirin ise tükürük akışını uyararak ağız içi asit ortam oluşmasını engelleyici etkisi var.
  • Şekerli gıdalardan sonra peynir tüketilmesi durumunda, ağız içindeki asit ortam hızla nötralize oluyor ve diş çürümesini engelliyor.
  • Peynir asit ortamı engellemekle kalmayıp yıpranan diş minesinin tamirine de yardımcı oluyor. Ayrıca diş yapımında önemli rolü olan FOSFOR açısından da oldukça zengin bir besin.
  • İşte bu yüzden Peynir ağız ve dişler için tükürükten sonra gelen doğal bir koruyucu.

Sunumlardan sonra çok eğlenceli bir yarışma düzenlendi katılımcılar arasında. Sorulan 3 soruyu twitter üzerinden en hızlı cevaplayanlara hediye verildi. Hediyelerden biri de bana kısmet oldu :) Bu çok şık fincan takımını Muazzez Hanım'ın elinden aldım.

Muratbey sosyal sorumluluk projelerine çok destek veren bir firma. Geçen yılki toplantıda, tüm katılımcılar adına "Çocuklar Gülsün Diye" derneğine bağış yapmışlardı. Bu sene de hepimize "Bir çocuğa tebessüm, bir eve umut" olma yolunda çalışan "Reçel Anneler" in el yapımı reçellerinden hediye ederek güzel bir yardımda bulunmuşlar. 
Hepimizin masasında farklı farklı reçeller vardı benim şansıma elma reçeli düştü, daha önce hiç denememiştim, eve gelince ilk işim reçeli açıp tatmak oldu. Çok lezzetliydi, reçelle arası olmayan benim bile gönlümü kazandı :)
Zamanın nasıl geçtiğini anlamadık, çok keyifli, faydalı ve de lezzetli bir etkinlik oldu. Bu harika organizasyon için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Prof.Dr.Muazzez Garipağaoğlu ile yanyana oturduğumuz için bol bol muhabbet etmeye fırsatımız oldu, çok sıcak ve alçakgönüllü bir hanımefendi, bizimle paylaştığı faydalı bilgiler için kendisine de ayrıca çok teşekkür ederim.

* Yazılarına yorum yapmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilemiyorum diyorsanız, şurada detaylı anlatımı bulabilirsiniz.
* Yazdığın yeni yazılar mail adresime gelsin diyorsanız, şuraya mail adresinizi girin, sonrasında bir onay maili gelecek (spam'e düşebilir) o maili onayladıktan sonra işlem tamamdır.
Post Comment
Yorum Gönder