Top Social

Balkabaklı, Bol Baharatlı Kek

10/13/2014

Geçtiğimiz hafta başlayan balkabağı çılgınlığı nihayet bugün kek olarak karşınızda :) Geçen hafta verdiğim baharat karışımı ve balkabağı püresini işte bu kek tarifinde kullanıyoruz.

Öyle nefis bir kek oluyor ki, açık ara en favori kekim oldu diyebilirim. Üstelik ben bal kabağından hiç de hoşlanmam. Kabak tatlısı ağzıma sürmem mesela, o kadar yani. Ama gel gör ki bu kek bambaşka, ağır bir kabak tadı yok ve kullandığım baharatlar sayesinde de nefis bir tat bırakıyor ağızda.

Bu keki sevmemin bir diğer sebebi de, tam istediğim gibi nemli bir kek oluşu. Yerken ağzınızda eriyor adeta. Hani o boğazınıza duran kuru keklerden değil. Bunu sağlayan da kullandığımız kabak püresi, hem nem hem de güzel bir tat veriyor.


Uzun lafın kısası son bir haftadır herkese bu kekten bahsediyorum, umarım bu kadar reklamdan sonra sizi de heveslendirmişimdir :) Bu lezzetten mahrum kalmayın istiyorum çünkü.



Aşağıdaki ölçüler 25 cm çapında bir kalıp için uygun. Yani büyükçe bir kalıp. Ama ben bunu yarım ölçü yaptım, 18 cm çapında kelepçeli bir kalıbım vardı Tchibo'dan aldığım, tam da ona uydu. Siz de ölçüyü yarıya indirip daha küçük bir kalıpta yapabilirsiniz.
Kaynak: www.asouthernmom.com



print recipe

Balkabaklı, Bol Baharatlı Kek
5 farklı baharat ve balkabağının biraraya geldiği, damakta harika tatlar bırakan bir kek. (Aşağıdaki ölçü 26 cm kalıp için uygun, küçük bir kalıpta yapmak için ölçüyü yarıya indirebilirsiniz)
Malzemeler
2 su bardağı balkabağı püresi 4 yumurta 1 su bardağı sıvıyağ 2/3 su bardağı su (balkabağı püresi çok sulu olduysa yani akışkan kıvamdaysa suyu azaltın) 2 su bardağı toz şeker 3,5 su bardağı un 2 tatlı kaşığı karbonat (küçük paket karbonatlar var onlardan 2 tane kullandım isterseniz 1 paket kabartma tozu da kullanabilirsiniz) 1,5 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı tarçın 1 tatlı kaşığı toz muskat 1 tatlı kaşığı balkabaklı kek baharatı
Hazırlanışı
1) Bir kapta yumurta ve şekeri iyice çırpın2) Üzerine balkabağı püresi, yağ ve suyu ekleyip biraz daha çırpın.3) Farklı bir kapta un, karbonat, tuz, tarçın, muskat ve balkabaklı kek baharatını kaşıkla karıştırın4) Daha sonra kuru malzemeleri ıslak malzemelerin içine döküp un gözden kaybolana kadar bir kaşık ya da spatulayla karıştırın.5) Önceden yağladığınız kek kalıbınıza kek karışımını dökün (25 cm çapında bir kalıp kullanabilirsiniz)6) 180 derece ısınmış olan fırına keki koyup yaklaşık 40 dk. pişirin. İçinin pişip pişmediğini test ederek piştiyse fırından çıkarın.7) Özellikle ertesi gün tüm lezzetler iyice birbirine karıştığı için daha bir güzel oluyor.

29 yorum on "Balkabaklı, Bol Baharatlı Kek"
  1. Deneyeceğim. Ama şu su bardağı ölcusu beni geriyor :( benim su bardaklarim 2 cesit biri daha kucuk ama ikisi de su bardagi neticede :) tarifler gr hesabi olunca daha rahat ediyorum :) ortalama bir gr bilgisi verebilir misiniz acaba? ( Aaaa ben ablama yaziyorum dimi bu ne resmiyet :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de aynı şekilde su bardağı ölçüsünden hoşlanmıyorum. O yüzden ölçek kapları aldım, Amerikalıların kullandığı 1 cup, 1/2 cup ölçekleri var ya onlardan. Sonra evdeki su bardağımla ölçtüm 1 cup tam da ona eşit çıktı. Sen de 240 ml su alan bir bardağı ölçü bardağı olarak kullanabilirsin. Ya da bana hatırlat geldiğinizde bardaklardan birini sana vereyim :) Öptümmm

      Sil
  2. Evde muskat yok ve baharat karisimi icin de eksikler var. Yoksa suan atiyordum kendimi mutfaga.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman en kısa zamanda bir baharatçıya uğramalısınız :) Umarım siz de benim kadar beğenirsiniz bu keki.

      Sil
  3. Dayanamadim sadece tarcinla yaptim ve harika oldu 😋 ben de kücük tchibo kalibinda yaptim yarisini yedik. Bir dahaki sefer büyük kalipta ve baharatlariyla yapicam. Noel bisküvilerinin icine koyulan hazir bir karisim var sanirim o da aynisi. Tekrar tesekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ohh afiyet olsun :) Evet evet sanırım aynı karışımı kullanıyorlar, pumpkin pie spice diye geçiyor. Benim verdiğim ölçüyle küçük bir kavanoz çıkıyor (Bebek maması kavanozu) Kurabiyelerde de nefis olur.

      Sil
    2. Ig dan kekinizin resmini paylastim ve etiketledim sizi ama profilim kilitli oldugu icin size iletilmiyo sanirim

      Sil
    3. Aslında etiketlediğinizde benim görüyor olmam lazım, ama öyle bir bilgi gelmedi bana. @obeydag olarak etiketlediğinize emin misiniz?

      Sil
    4. Evet eminim tekrar baktim az önce. Tarifi isteyen arkadaslarim oldu hatta ordan ulastilar sizin hesabiniza. Benim hesabim kilitli diye belki size gelmemis olabilir bildirim. Amac yapmak isteyenleri size yönlendirmekti zaten göremeseniz de sorun degil

      Sil
  4. Harika bir lezzet olduğu kesin, balkabağını çok severim ve o baharatlarla nefis kokuyor zaten...ellerine sağlık canım...
    balkabağım hazır bakalım ne zaman yapabileceğim:))9

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Deneme sonucunu da bekliyorum mutlaka :)

      Sil
  5. Kabaklı bir kek tarifi ararken yolum düştü buralara:)) En beğendiğim tarif te bu oldu ve bu hafta denenecek. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi gördüğüme çok sevindim, ben de sizin blogunuzun takipçisiyim :) Fotoğraflarınıza bayılıyorum, arada bakıp hayallere dalıyorum :)

      Kabaklı kek Türkçe kaynaklarda pek bulunamayan bir tarif. Ben yabancı bloglarda bir çok tarif okuyup en çok aklıma yatanı denedim ve çok doğru bir seçim yaptığımı anladım. Umarım siz de seversiniz. Sonucu bekliyorum :) Sevgiler...

      Sil
  6. Merhaba,tarifi denedim harika bir kek,tadi nefis.yalniz ben biraz kakao da ekledim:)ellerize saglik

    YanıtlaSil
  7. Nerde yanlış yaptım bilemiyorum ama kek 2 saat fırında kalmasına rağmen pişmedi.. oysa tüm tarife uydum. Hepsi çöpe gitti, çok üzgünüm :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, gerçekten çok üzüldüm. Nasıl olur da pişmez inanın hiç fikrim yok. Fırınınızın ayarında mı sorun vardı acaba diycem ama eminim ilk kez kullanmıyorsunuzdur. Normalde 2 saat kalsa zaten üstü yanar kekin. Bu tarifi o kadar çok yapıp paylaşan oldu ki benimle o yüzden tarifte bir sorun olacağını düşünmüyorum. Çok komplike bir şey de değil aslında katıp karıştırıyorsunuz tüm malzemeyi. Ama çok üzüldüm pişmemesine :(

      Sil
  8. İyi akşamlar Özge Hnm,

    Balkabağı baharatınız başta olmak üzere bu kekinizi de yaptım. Tarifler için teşekkür ediyorum. Ben de tadan herkes de çok beğendiler.Bunu Sizinle ve sitenizi takip edenler ile de paylaşmak istedim. Bu tarifle ilgili olarak tek nokta balkabağı tadının daha anlaşılır yapılabilmesi mümkün müdür onu bilemedim. Kendim bizzat koymasam içinde balkabağı olduğuna inanmazdım :-)

    Bu arada sitenizi de genel olarak çok başarılı buluyorum. Tarifler dışında yazdıklarınızı da okuyorum.

    Aysegul

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşegül hanim cok tesekkurler yorumunuz icin. Ben yazida da belirttiğim üzere balkabağı tadini pek sevmiyorum o yüzden bana çok iyi geliyor tadinin hissedilmemesi :)) Ama baharati az koyarsanız belki daha cok hissedilebilir kabak tadi. Bir de öyle deneyin isterseniz. Sevgiler...

      Sil
    2. Merhaba , balkabağı baharatı diye adlandirdiginiz karisimin acilimj nedir acaba . Nelerden olusur miktarlari ne kadar olmalidir

      Sil
    3. Balkabaklı kek baharatı yazılarının hepsinde link var, üstüne tıklarsanız tarifine ulaşacaksınız.

      Sil
  9. Özge hanım şimdi buradaki su bardağı ölçüleri 240 ml olan bardağa göre mi?Ölçülerde değişiklik olursa tat da değişir.Ona göre yapayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, aslında ben genelde evdeki 200 ml lik bardakları kullanıyorum. Tüm malzemeleri aynı bardakla ölçeceğiniz için tat ve kıvam konusunda sıkıntı olmaz. İsterseniz 240 ml ile de yapabilirsiniz.

      Sil
  10. Özge Hanım Merhaba, Kek için gereken bütün malzemeler tamam; ancak son olarak kafama takılan bir konu var. 1,5 tatlı kaşığı tuz çok olmuyor mu acaba? Yine de teyit etmek için size sormak istedim. Şimdiden teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bu verdiğim ölçülerle epey büyük bir kek çıkıyor, o yüzden tuz miktarı fazla gelmiyor. İsterseniz 1 tatlı kaşığı koyun çok bir şey değişmeyecek. Orjinal tarifte 1,5 tea spoon ölçüsü kullanılmış, biz de 1,5 tatlı kaşığına karşılık geliyor. Fazla doldurmadan silme koyarsanız olur. Şimdiden afiyet olsun.

      Sil
  11. Merhaba bugün denedim bu tarifinizi. Çok güzel oldu. Şeker yerine elma meyve şekeri kullandığım için su kullanmadim. Muhteşem bir tarif, ceviz ve kuş üzümü de lezzet katıyor. Kıvamı tadı hepsi harika. Çok teşekkür ediyorum diğer tarifleri yapmak için sabırsızlanıyorum. Kızıma balkabagi yedirmek hiç bu kadar kolay olmamışti😘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize çok sevindim, ceviz ve kuş üzümü de çok yakışmıştır eminim. Afiyet bal olsun :)

      Sil
  12. Merhaba. Sizin söylediğiniz gibi yarım ölçü yaptım ama bayıldık ve yetmedi. Hemen yenisini yapıyorum. Islak kek seven biri olarak bu nemli keke bayıldım! Ellerinize sağlık:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yarım ölçü biraz az gelebilir :))) Beğenmenize çok sevindim. Afiyet olsun.

      Sil