Top Social

Pek Seveni Yoktur Ama Güzeldir Kapuska

12/09/2014


Rusça'da lahana anlamına gelen Kapuskanın aslında Rus-Slav kökenli bir yemek olduğunu biliyor muydunuz? Ben de yeni öğrendim. Trakya'da çok sevilen bir yemek olmakla birlikte bizim evde pek pişmezdi. Babam zaten ağzına sürmez, annem de sanırım çok sevmiyordu ki nadiren yapılırdı. 

Kapuskanın sevilmeme nedenlerinden biri pişerken çıkan o koku, neyse ki pişerken tüm kokusu çıkıp gidiyor da geriye lezzetli bir yemek kalıyor :)

Bizim oralarda etli olanı makbuldür ama ben kıymasız ve etsiz tercih ediyorum. Bol soğanla düdüklü tencereye atıp pişiriyorum. Yerken de üstüne yoğurt döküyorum, ohh miss :)


Kapuska pişirirken bir kaç şeye dikkat ederseniz sonuç tahmininizden de güzel olacak. En önemlisi yağını bol tutmanız gerekiyor. Genel bir ölçü isterseniz her 250 gr lahana için 2 yemek kaşığı yağ (ben zeytinyağ koyuyorum) koymalısınız. Lahana yağsız bir sebze olduğu için yağ ona lezzet verecektir. Salçasını da kararında koymak lazım çok fazla olursa yemeğin tadı ekşi olabilir. Ve pişirme süresini de lahanalar çok hamur olmayacak şekilde ayarlarsanız tamamdır. Afiyetle yiyebilirsiniz.

Malzemeler
  • 1 kg beyaz lahana (küçük boy lahana)
  • 8 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1-2 yemek kaşığı pirinç veya bulgur
  • 2 bardak sıcak su
  • tuz
Hazırlanışı
  • Öncelikle lahananın dışındaki kalın kabukları ayırın, kalan lahanayı ince ince doğrayıp yıkayın ve suyunu süzüp bir kenara alın.
  • Düdüklü tencereye zeytinyağını koyup yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin şeffaflaşana kadar kavurun
  • Soğan kavrulunca üzerine salça ekleyin biraz daha kavurun.
  • Lahanaları tencereye ekleyin üzerine yıkadığınız pirinci ve tuzu ilave edin (Lahana çok hacimli oluyor, tencereye sığmıyor diye endişe etmeyin, önce birazını koyun o ısıyla birlikte yumuşayıp senecektir, geri kalan lahanayı da ekleyin)
  • Üzerine 2 bardak sıcak su ilave edin, biraz karıştırın ve kapağını kapatıp 20 dakika kadar pişirin. (Her düdüklünün pişme süresi farklı olabiliyor ben ortalama olarak veriyorum)
Not: Piştikten sonra tercihe göre üzerine pul biber ekleyip ve hatta bir kaç damla limon sıkıp yiyebilirsiniz. Ben acı sevmediğim için sumakla yiyorum.

9 yorum on "Pek Seveni Yoktur Ama Güzeldir Kapuska"
  1. Ellerinize sağlık.Biz de etli yani kıymalı olanını yapıyoruz geneldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, ben nedense sade halini daha çok seviyorum :)

      Sil
  2. Eline sağlık Özge. Ben de çok severim her türlüsünü:))
    Kapuskayı bir de laha turşusu ile tavsiye ederim. Lahana turşusu, bulgur ve tavuk ile yapılıyor orjinali. Ben artık tavuk yemediğim için hindi etini tercih ediyorum. Ve seven için özellikle acılısı muteşem oluyor:)
    Yazarken canım istedi;)) Çok sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Lahana turşusu ile yapılanı ne duydum ne gördüm. Bu yazıdan sonra bir kaç yorum daha geldi turşuyla ilgili o zaman öğrendim. Çok ilginçmiş gerçekten :) Aklıma yazdım deniycem.

      Sil
  3. Tarifinizi hemen hemen bire bir uyarladım. Enfes oldu. Ben çok sulu yemek sevmediğim için 1,5 bardak su koydum. 18 dakika düdüklüde pişirmem de yeterli oldu. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Merhaba hanımlar üzülerek yazıyorum 1.5 saattir pismedi kapuska yanlış birseymi yaptım acaba.Bu arada normal celik tencerede yaptım ama?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normal tencerede hiç denemedim, ama 1,5 saat epey uzun bir süre. Sonuçta yanlış yapılacak bir yanı da yok ki, soğan salça kavurup lahanayı koyup pişiriyorsunuz, neden pişmedi anlayamadım.

      Sil
    2. Sebep olarak tencerenin kapağının açık olması ve lahananın büyük doğranması geldi aklıma

      Sil