Top Social

Fırında Bostan Patlıcanı Dilimleri

6/15/2017

Bizim aile genel olarak değişik tarifler denemeyi çok sever. Geçen gün annem "teyzen yeni bir patlıcan yemeği denemiş çok güzel oluyor, ben de şimdi yapıyorum pişince sana vericem tadına bak" dedi :) İnsanın annesiyle altlı üstlü oturmasının faydaları işte :)

Patlıcanı zaten çok severim, bostan patlıcanına bayılırım. Bu yemeğe fırında bostan patlıcanı dilimleri diyorlar sanırım. Mantık olarak karnıyarıkla aynı aslında, ama bunda patlıcan kızartılmıyor, bostan patlıcanı dilimleri yağlanıp fırında biraz tutuluyor, sonra üstüne karnı yarık içi gibi kıymalı iç koyulup domates sosu dökülüyor ve sonra kaşar rendesi serpilip pişiriliyor.
Evet biraz uğraştırıcı, ama kızartma işi olmadığı için çok da zor değil. Üstelik daha sağlıklı. Annem sık sık yapıyor yapınca da bana veriyor, o yüzden ben uğraşmıyorum. Dün akşam da kendilerine yaparken, benim için kıymasını, sosunu hazırlamış, patlıcanları da verdi al sen kızartıp kıymasını sosunu koyarsın dedi. Ben birleştirip yemeği yaptım. Hemen yayınlayabilmek için fotoğrafını da çektim. Fotoğraf akşam çektiğim için biraz kötü oldu ama ne kadar lezzetli olduğu anlaşılıyordur herhalde :)

Bu arada dün instagram hikayemde de paylaştığım üzere fırın yemeklerine ben Muratbey Kaşar'ı tercih ediyorum. Bunu reklam değil de tavsiye olarak alırsanız sevinirim. Ben sık sık fırında graten tarzı yemek yaptığım için, çok farklı marka kaşar peyniri denedim, bazıları yemek pişene kadar eriyip yok oluyor, bazıları kalıp halinde pişiyor sertleşiyor. En dengeli eriyen Muratbey'in kaşar peyniri oldu. O yüzden ben özellikle tercih ediyorum.



print recipe

Fırında Bostan Patlıcanı Dilimleri
Malzemeler
2 adet orta boy bostan patlıcanı 250 gr kıyma1 adet orta boy soğan1 adet çarliston ya da sivri biber3 su bardağı domates rendesi1 su bardağı Muratbey kaşar rendesi
Hazırlanışı
1. Bostan patlıcanlarını 1 parmak kalınlığında dilimleyin, çukur bir kaba koyup üzerine bolca tuz serpin, su ekleyin ve acısı çıksın diye 15-20 dk bekletin. 2. Patlıcanları sudan alıp hafif sıkın suyunu kurulayın ve fırın tepsinize dizin üzerine zeytinyağ gezdirin ve 200-220 derece sıcak fırına koyup 20-25 dakika pişirin. (Üstleri biraz kızaracak ve kendileri yumuşayacak)3. Diğer tarafta soğanı yemeklik, biberleri ince ince doğrayın, tavaya sıvıyağ koyup üstüne soğan ve biberi ekleyin biraz kavurun kıymayı da ekleyip kavurun. Son olarak 1 su bardağı domates rendesi koyup suyunu çekene kadar pişirin. Tuzunu ayarlayıp altını kapatın.4. Ayrı bir sos tenceresine biraz zeytinyağ koyup üstüne 2 su bardağı domates rendesini ekleyin, biraz tuz ekleyip pişirin.5. Patlıcanlar kızarınca fırından çıkarıp bir kaşıkla kıymalı içi üstlerine paylaştırın, domates sosunu da patlıcanların yarısına gelecek kadar tepsiye dökün (az gelirse sıcak su ekleyebilirsiniz.)6. Fırına koyup 200 derece ısıda kıyma pişene kadar tutun, kıymanın üstü hafif kızarmaya başlayınca, tepsiyi çekip kaşar peynirini dilimlerin üstüne paylaştırın ve kaşar eriyip kızarana kadar fırında tutun.7. Kaşarlar pişince afiyetle yiyebilirsiniz.

2 yorum on "Fırında Bostan Patlıcanı Dilimleri"
  1. Ben geçen hafta başka bir marka koymuştum kalıp şeklinde yandı fırında. Bir kaşar gram erimez mi? Üstelik en bilindik 3 markadan birisiydi. Bundan sonraki fırın yemeğimde bende muratbey deneyeceğim.

    Bu arada ışık falan hiç etkilememiş resim konuşuyor resmen.

    Ellerine Sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımm teşekkür ederim :) Dediğin gibi fırında kaşarlı yemek yaparken seçeceğin kaşar önemli, yoksa istenmeyen sonuçlarla karşılaşabiliyor insan :)

      Sil