Top Social

Kızılcık Marmelatı

9/15/2017
Kızılcık Marmelatı Tarifi
Son dönemde tam bir kızılcık çılgınlığı yaşıyorum diyebilirim :) Bunca yıllık ömrümde, geçen haftaya kadar ne kızılcığın tadını bilirdim ne de kızılcık marmelatı yemişliğim vardı. Hatta kızılcık şurubu da içmemiştim. Geçen yıl anneme söylemiştim, görürsen kızılcık alsana pazardan diye, napıcaksın kızılcığı, hiç yedin mi daha önce, buruk bir tadı var falan demişti, kötü bir şey sanırım diyerek vazgeçmiştim :))

Bayramın son günü bizim sokakta pazar kuruldu daha doğrusu 3-5 tezgah kuruldu. Biz de Gökçe'yle domates falan alırız diye gittik, baktım kızılcık var kilosu 2,5 tl, çok ucuzmuş alayım bundan, bir şeyler yaparım, beğenmezsem de paraya acımam nasılsa ucuz dedim :)

Sonunda marmelat yapmaya karar verdim, içine şeker koyunca her şeyin gideri var nasılsa dedim. Baktım genelde üç aşağı beş yukarı tarifler aynı, ben sevgili Nilay'ın (Mutfak Sırları) tarifiyle yapmaya karar verdim. İçine tarçın ve karanfil konuyor. Pişerken çıkan kokuyu hiç sevmedim, bir de ön yargılıyım ya, kavanoza koydum tadına bile bakmadım :)) Sonraki hafta annem kahvaltıya geldi, ay dur şu marmelatı açayım da deneyelim dedim. Yedikten sonra, ömrümün kızılcık marmelatsız geçen günlerine yandım :)))
Kızılcık Marmelatı Tarifi
Bu arada ben kahvaltıda reçel aramam, ömrümce reçel yemesem eksikliğini hissetmem, ama kızılcık marmelatının o mayhoş tadı, tarçın ve karanfilin verdiği aroma ile birleşince ortaya çıkan lezzete hayran kaldım. 

Ben bu marmelatla ne kurabiyeler, cheesecakeler yaparım diye planlar yapmaya başlayınca, bu hafta 2 kg daha kızılcık aldım, şimdi dolapta 5-6 kavanoz marmelat var, içim rahat, kışa hazırım :))) Şaka bir yana, eğer tatlıyla aranız yoksa, mayhoş reçel seviyorsanız kızılcık marmelatı tam size göre, mutlaka deneyin, yoksa benim gibi, neden daha önce denemedim diye üzülürsünüz :)
Kızılcık Marmelatı Tarifi
Kızılcık pektin oranı yüksek bir meyve, pektin şekerle birleştiğinde reçellerin, marmelatların jelleşmesini sağlıyor. Ben kavanoza koyarken epey sıvı olan marmelat, dolapta 1 gece durduğunda kaskatı olmuştu. Koyulaşmadı diye üzülmeyin, zaten çok koyu şekilde hazırlarsanız dolapta taş gibi olabilir :)

Bir de kızılcık, C vitamini yönünden çok zengin olup, bir çok hastalığa iyi gelen çok faydalı bir meyveymiş, ben detaylıca buraya yazmıyorum internette faydalarını okuyabilirsiniz. Hala pazarlarda varken fırsatı kaçırmayın. Kilo fiyatı 7-10 tl arası değişiyor. Benim aldığım 2,5 tl lik kızılcıklar normalin yarısı kadar, minik minik olduğu için o kadar ucuzmuş :) Sonradan aldığım 2 kiloyu, kilosu 7 tl den aldım.


print recipe

Kızılcık Marmelatı
Malzemeler
500 gr kızılcık 3 çay bardağı su 2 su bardağı toz şeker 1 diş karanfil 1 çubuk tarçın 1 tatlı kaşığı limon suyu
Hazırlanışı
1) Öncelikle kızılcıkları iyice yıkayıp süzün, yaprakları, minik sapları varsa ayıklayın.2) Bir tencereye kızılcıkları, 2 çay bardağı suyu, karanfil ve tarçını koyun, orta ateşte kızılcıklar yumuşayıp patlayana kadar pişirin.3) Daha sonra kevgir tarzında iri delikli bir süzgeçten ezerek kızılcıkları geçirin. Böylece kabukları ve çekirdekleri ayrılmış olacak.4) Bir tencereye kızılcık püresini, suyunu ve şekeri koyun, eğer tarçın tadını seviyorsanız çubuk tarçını da ekleyin. Üzerine 1 çay bardağı kadar su ekleyin. (Çok suluysa gerek yok ama ben su eklemeden yaptığımda çok katı oldu)5) Kıvam alana kadar yaklaşık 20 dk, ara sıra karıştırarak kısık ateşte kaynatın.Üstüne limon suyunu ekleyip 1-2 dk daha karıştırarak pişirin ve ocaktan alın.6) İlk sıcaklığı geçince kavanozlara koyup dolaba kaldırın.

18 yorum on "Kızılcık Marmelatı"
  1. Bayılırım kızılcıga ama marmelat ya da reçel sevmedişim için hiç denemedim. Nedense meyvelerle şekeri hiç birlestiremiyorum. Nerde buruk,eksi meyve var ben ordayim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de hic reçel sevmem ama eksi meyvelerin recelini yiyebiliyorum o yüzden bunu sevdim :)

      Sil
  2. 1 su bardagi seker koysak kivamda sorun olur mu sizce?

    YanıtlaSil
  3. o buruk tadıyla nasıl süpper olur ,ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, tariflerinizin sıkı bir uygulayıcısı olarak dün sitede yayınlanır yayınlanmaz son kalan kızılcıklardan bir yarım kilo da ben alıp (zor bulunuyor artık) ben de tarifinizi uyguladım. Ancak ben 2 bardak şeker yerine yarım bardak şeker attım, epey mayhoş, benim için tatlısı ideal bir marmelat oldu. Belki bir iki parmak yüksekliğinde biraz daha şeker ekleyebilirdik. Ama zaten açık tencerede kaynadığı için herkes kendi damak zevkine göre şekeri ekleyebilir. Bu yüzden belki önce az şekerle başlamak iyi olabilir. Az şeker kullanmamın belki bir etkisi marmeldadımın birazcık sulu kalması (çok sulu değil), bunun için de belki sonradan eklenecek bir çay bardağı suyu eklemeyebilirdim. Deneye deneye iyileştireceğim inşallah. Ben de sizin gibi karanfil ve 1 çubuk tarçın ile kaynattim, hatta onları da kavanoza aldım, gayet hoş bir lezzet kattılar. Ve yarım kilo kızılcıktan resimdeki aynı kavanozu dolduracak kadar marmelat elde ettim. Çok başarılı bir tarif, ben de ilk defa sayenizde kızılcık ile tanıştım. Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok sevindim begenmenize afiyetler olsun. Dediginiz gibi damak tadina gore sekeri ayarlanabilir suyunu da basta koymayip sonradan koyulaşırsa ekleyebilirsiniz. Marmelat yapmak zaten cok çetrefilli bir is olmadığı için seviyorum :)

      Sil
  5. Ben her sene yaparım bizim evde yenen tek reçeldir, bu sene abartıp 7 kilo yaptım (hepsini bir seferde değil tabi:). Ama ben tarçın karanfil vs. katmıyorum (yalnızca limon suyu) ve şekerini de çok az koyuyorum çok lezzetli oluyor:) tanıtım iyi olmuş pek bilinen bir marmelat değil elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, bir sefer de tarçın ve karanfilsiz denerim. Ama onlarla da çok hoş bir aroması oluyor. Sevgiler...

      Sil
  6. Nefis olmuşlar canım bayıldım. Beni de heveslendirdin. Pazara gitme imkanım olsa kesin yapardım. Dediğin gibi kışın kurabiyelere kullanımı ideal olur.

    Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim arkadaşım, bulabilirsen mutlaka biraz da olsa yap, hoşuna gideceğini düşünüyorum.

      Sil
  7. Keske sekersiz yapabilsekkk :) olur mu dersiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şekersiz yiyebilirseniz olur tabii de çok eksi bir meyve. O şeklilde yenmez sanki. Ama şekere alternatif kullanıcaksanız neden olmasın.

      Sil
  8. Belki marmelat için en 10 tarife baktım.500 gr kızılcık için çeşitli su ve şeker ölçüsü verilmiş.yok mu bunun bir ayarı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece kızılcık marmelatı değil çoğu tarif için de farklı farklı teknikler, malzemeler kullanılabilir. Şekerpare mesela arasanız çeşit çeşit tarifi vardır, denersiniz ve en çok hoşunuza gideni yapmaya devam edersiniz. Marmelat zaten kolay iş, belli bir su ekleyin baktınız az geldi az daha ekleyin, kendinize göre ayarlarsınız bir süre sonra.

      Sil
  9. yaptım çok güzel oldu fakat güç lazım kolum yoruldu 3 kg olunca :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh evet 3 kilo çok zor olmuştur haklısınız, ben 1 kiloyu ezerken bile yoruluyorum. En zahmetli kısmı orası zaten.

      Sil