Top Social

Ananaslı Altüst Kek

1/08/2018
Yeni yılın ilk tarifini girmek nihayet nasip oldu :) 2018'in ilk gününden itibaren bir hastalık hali vardı üzerimde, o yüzden ne instagram paylaşımı yapabildim ne de mutfağa girip bir şeyler yapmak istedi canım. Bu haftasonu biraz daha iyiydim, kızkardeşim kahvaltıya geldi, kalktım hayatımda ilk kez el açması börek yaptım, onun da tarifi gelecek yakında. Kahvaltıda az yemişiz gibi, akşamüstü kahvenin yanına bir de kek yapayım dedim. 4-5 dilim ananas vardı, aklıma altüst kek düştü.

Sizi bilmem ama ben altüst keklere bayılıyorum, hani Amerikalıların Upside Down dedikleri kekler. Bence kekten ziyade meyveli pasta görünümündeler, ve krema olmadığı için pastadan daha hafifler. Üstelik fazla bir uğraş da gerektirmiyor. Sözün özü denemediyseniz mutlaka denemelisiniz.
Ben daha önce şeftalili ve erikli altüst kek tarifleri vermiştim, ikisi de nefis oluyordu, ananaslı da en az onlar kadar güzel oldu. Hatta fotoğraf çekicem diye kimseye dokundurtmadım, neredeyse isyan çıkıyordu, çekim bittiği gibi kardeşim direkt daldı keke :)) Sıcakken nefis oluyor ama ertesi güne kaldığında da ayrı bir güzel.

Özellikle kek kalıbının tabanına döktüğümüz tereyağ ve esmer şeker, pişerken karamelleşerek nefis bir lezzet veriyor.

Malzemelere bakıp gözünüz korkmasın, buttermilk yerine yoğurdu biraz sulandırıp kullanabilirsiniz, ya da keki yapmaya başlamadan önce bir bardak süte 1,5 yemek kaşığı limon sıkın, 15 dk içinde kesilip buttermilk olacak. Ben limonu göz kararı ekledim sanırım az gelmiş, süt pek kesilmedi ben de yarısını ayırıp diğer yarısına yoğurt koyup karıştırdım onu döktüm keke. Mutfakta çareler tükenmez :)

Şimdi tarife geçiyorum mutlaka deneyin ve hatta sonuçları instagramda @ozgeninoltasi olarak beni etiketleyip paylaşın ki ben de mutlu olayım :))

Not: İlk fotoda keki havada tutarak istediğim gibi foto çekmeme yardımcı olan kız kardeşime de yardımları için teşekkür ederim :))


print recipe

Ananaslı Altüst Kek
Pasta görünümünde çok lezzetli bir kek. (Ölçüler American Cup ölçeğidir 240 ml su bardağı kullanabilirsiniz)

Malzemeler
5-6 dilim ananas, 8-10 yaban mersini ya da böğürtlen (sadece ananas da olur) 3 yemek kaşığı esmer toz şeker 1 su bardağı erimiş tereyağ (Yarısı kek tabanına yarısı kekin içine) 1 su bardağı toz şeker 1 yumurta 1 su bardağı buttermilk (1 bardak ılık süte 1,5 yemek kaşığı limon suyu ekleyin bir kez karıştırın oda sıcaklığında 10 dk bekletin buttermilk'iniz hazır, ya da uğraşamam diyorsanız yoğurdu biraz sulandırıp onu kullanın) 1,5 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya 1/4 su bardağı ananas suyu (Yoksa portakal suyu da olur)
Hazırlanışı
1) Öncelikle tereyağını eritin, 24-26 cm çapında bir kalıbın dibine yarım su bardağı erimiş tereyağını dökün, üstüne 3 yemek kaşığı esmer şekeri serpiştirin.2) Kek kalıbına ince dilimlenmiş ananasları dizin. Aralara yabanmersini, böğürtlen, ahududu v.s. minik meyveler serpiştirin. Bunlar renk veriyor güzel oluyor. İstemezseniz sadece ananas da olur.3) Diğer tarafta 1 su bardağı toz şeker ve 1 yumurtayı iyice çırpın, tereyağın kalan yarısını, ananas suyunu ve buttermilk (ya da yoğurt) ekleyin çırpın.4) Son olarak un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin, un karışana kadar çırpın. Boza kıvamında bir hamur olacak.5) Kek hamurunu ananas dilimlerinin üzerine dökün. 180 derece ısınmış fırına atın, 45 dakika kadar pişirin. Kürdan testini geçerse çıkarabilirsiniz. 6) Tezgahta biraz soğumasını bekleyin, daha sonra bir tabağa ters çevirerek ikram edebilirsiniz.

5 yorum on "Ananaslı Altüst Kek"
  1. Şahane! Ben birde şöyle yapıyorum. Meyveleri tavada şekerle karamelize edip kalıbın altına diziyorum. Üstüne kek harcını boşaltıp fırına veriyorum.
    Çok güzel oluyor .
    Elinize sağlık Canım .
    Bir tarif bu kadar güzel anlatılır. Tebrikler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, şeftalili altüst kek yaparken dediğiniz gibi önce tavada şekerle karamelize edip öyle diziliyor şeftaliler, ama ananasta o şekilde yapmadım, gayet güzel oldu böyle de. Hem daha az bulaşık çıkmış oldu :)))

      Sil
  2. Nefis görünüyor canım. Tereyağ, esmer şeker ve ananası bir arada düşündüm de muhteşem yakışırlar. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. Ablacım yaaa... :) teşekkürünü yeni gördüm. Açıkçası tariflere bakarken önemli bir kısım püf noktası yoksa direk malzeme ve yapılışa odaklanıyorum ;) Bu ananaslı keki yemek için saatlerce havada tutmaya razıyım ben ;)))

    YanıtlaSil