Top Social

Tüp Bebekte Beslenme Nasıl Olmalı?

12/16/2019

Tüp Bebekte Beslenme Nasıl Olmalı?
Tüp bebek tedavisi ile bir bebeğin dünyaya gelmesinin üzerinden neredeyse 50 yıl geçti ve bugün, tüp bebek tedavisi hiç olmadığı kadar popüler. Son yıllarda, tedavi ile birlikte canlı doğum sayısındaki artış, son yıllardaki başarı oranındaki artışı da yansıtıyor. Yardımcı üreme teknolojilerinin artan popülerliğine rağmen, tüp bebek tedavisi hakkında konuşmak ve bu süreçte dikkat edilmesi gerekenlere ulaşmak biraz daha zor olabiliyor.

Bir tüp bebek tedavisinde başarı şansını arttırmak için bir anne adayının yapabileceği çok fazla şey vardır. Sağlıklı bir kilo aralığında olmak ve dengeli bir beslenme düzenine sahip olmak, tedavide başarı oranını doğrudan arttıran faktörler arasında yer almaktadır. Tüp bebek tedavisine uygun bir beslenme programı oluşturmaya başlamadan önce, yediklerinizin bu tedaviye yardımcı olduğuna dair bir kanıt olmadığını ancak yediklerinizin genel sağlık profilinizi doğrudan etkilediğini ve bunun da üreme sağlığınızı olumlu etkileyebileceğini unutmayın.

Bir anne adayının, sağlıklı bir gebelik elde edebilmesi için, besin alımı ile doğrudan bağlantılı olarak sağlıklı olması gerekir ve bunun tükettiğiniz besin türleri ile de ilgisi vardır. Peki, tüp bebek tedavisine hazırlanırken ve tedavi sırasında beslenme nasıl olmalıdır? Hangi besin türlerine ağırlık verilmeli ve hangilerinden uzak durulmalıdır?

Tüp Bebekte Beslenme
Tüp bebek tedavisi olmaya karar verdiğiniz andan itibaren, hedefiniz sağlıklı bir kiloyu korumak ve sağlıklı bir beslenme programı oluşturmak olmalıdır. Fazla kilolu ya da normal kilo aralığının altında olmak, doğurganlığı olumsuz etkileyen iki faktör olduğundan, tüp bebek tedavisinde başarı şansınızı da düşürebilir. Yediklerinize ve almanız gereken temel besin gruplarını almak, hamile kalmanızı kolaylaştırabilir.

Genel olarak, bir bebek sahibi olmaya hazırlandığınız tüp bebek tedavisi süreci, hem fiziksel hem de duygusal olarak zorlayıcı olacaktır. Bu nedenle, başarı şansınızı arttırmanın yanı sıra; genel olarak ruh halinizi iyileştirmek için de yediklerinize dikkat etmeniz fayda sağlayacaktır. Sağlıklı ve doğru besinler ile, bu süreçte hem yediklerinizin tadını çıkarabilir hem de bu besinlerin faydalarını düşündükçe, stresinizi azaltabilirsiniz.

Çinko Önemli!
Vücudunuzda mevcut olan hormonal bir dengesizlik, yumurtalıklarınızın düzgün çalışmasına engel olabilir ve üreme sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Yapılan çalışmalar, çinko mineralinin vücutta hormon seviyelerini düzenlemeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Doğal besinler yoluyla çinko almak isterseniz; et ürünleri, süt ürünleri, kuruyemişler, tahıl ve patatesi beslenme programınıza dahil edebilirsiniz.

Folik Asidi İhmal Etmeyin
Folik asit, hamileliğin süper kahramanlarından biridir; çünkü, çocuğun hem omurilik hem de beyin gelişimine katkı sağladığı bilinmektedir. Bir bebek sahibi olmayı planlarken de folik asit almanız önemlidir. Tüp bebek tedavisi olurken, günlük ortalama 400 mcg folik asit almanız yeterlidir. Bu süreçte, doktorunuzla folik asit takviyeleri hakkında da görüşebilirsiniz; ancak, herhangi bir besin takviyesi alırken, mutlaka doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Tüp Bebekte Dengeli Beslenme Nasıl Olmalı?
Tüp bebek tedavisi olurken, nelerin iyi ve kötü olduğunu düşünmek yerine, dengeli bir diyet yaratmaya odaklanabilirsiniz. Sağlıklı beslenmeden bahsederken, 80/20 kuralı her zaman işe yarayacaktır. 80/20, yediklerinizin %80’inin sağlıklı yiyeceklerden oluşması anlamına gelir. Arada sırada yiyeceğiniz bir dilim baklavanın bir zararı olmayacağını söyleyebiliriz; çünkü, sağlıklı bir beslenme programı, kısıtlayıcı olmaktan daha fazlasıdır. Besleyici bir diyete sahip olmak, sağlıklı seçeneklere daha fazla “evet” demekle ilgilidir. Tüp bebek tedavisi olurken, dengeli bir beslenme ile üreme sağlığınızı olumlu etkilemek ve doğurganlığınızı arttırmak için şu vitamin ve minerallere ihtiyacınız olacak:

·         A vitamini
·         C vitamini
·         E vitamini
·         D vitamini
·         Çinko
·         Kalsiyum
·         Folik asit
·         Demir
·         Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri

Kaçınılması Gerekenler Nelerdir?
Yukarıda, üreme sağlığınızı olumlu etkileyecek sağlıklı bir beslenme düzeni için vücudunuza almanız gereken vitamin ve minerallerden bahsettik. Bunların dışında, bir de bu süreçte mümkün olduğunca uzak durmanız ve kesinlikle uzak durmanız gereken bazı şeyler de vardır. Genel olarak bunlar;

·         Sigara ve Alkol
·         İşlenmiş ve paketli gıdalar
·         Aşırı yağlı yiyecekler
·         Hiç pişmemiş ya da az pişmiş yiyecekler
·         Katkı maddeleri

Bu süreçte ayrıca kahve, asitli içecekler, çikolatalar ve bazı ağrı kesicilerden de uzak durulmalı. Alkol konusuna da mutlaka dikkat edilmeli. Çünkü alkol; adet düzensizliği, libidoda azalma, yumurtalıkların işlevinde azalma ve gebelik oranlarında azalmaya neden olabilir. ,,

Kaynak:


Bu bir Advertorial reklam içeriğidir
Post Comment
Yorum Gönder