Top Social

Yılbaşı Sofrası İçin Menü Önerileri

12/20/2019
Foto by Picjumbo.com from Pexels 
Geçtiğimiz senelerde bir kaç kez blogdaki tarifler toplayarak yılbaşı sofrası için menü önerileri yapmıştım. Epey de ilgi görmüştü, böyle her şeyi bir arada bulmak kolaylık oluyor açıkçası. Bu sene de bir derleme toplama yapayım dedim. Zaten bu hayat pahalılığında %90 evlerde kutlanıyor yılbaşı, maksat sevdiklerimizle bir araya gelip, yiyip içip hoşça vakit geçirmek değil mi ki. Belki sofranızda benim de bir payım olur, kulaklarımı çınlatırsınız kimbilir :)



ÇORBALAR
Öncelikle çorba önerileri ile başlayalım, yılbaşında hem klasik sevenlere hem de farklı tatlar arayanlara göre seçeneklerim var;

Şehriyeli domates çorbası: Hem pratik hem herkesin seveceği bir çorba düşünüyorsanız, üstelik evde yazın hazırladığınız domatesleriniz de varsa harika bir seçenek olabilir. Domates olmasa da salça ile yapabilirsiniz tabii.

Sütlü Brokoli Çorbası: Son dönem bir çok kişi tarafından sevilmeye başlandı, davetlilerinizi az çok tanıyorsanız, sevip sevmeyeceğini tahmin edersiniz :) Benim en sevdiğim çorbalardan ama tabii yılbaşında uygun olur mu, o sizin kararınız.

Şehriyeli Yayla Çorba: İsterseniz normal şekilde de yapabilirsiniz pirinçle yani, ben bu halini daha çok seviyorum. Çocukların da çok sevdiği çorbalardan biri.

Kimyonlu Kereviz Çorbası: Sofraya biraz heyecan katalım derseniz deneyebileceğiniz bir çorba :) Ben kereviz yemeği sevmem ama bu çorbaya bayılıyorum. 

Mercimek Çorba: Aman ben riske girmeyeyim herkesi mutlu edeyim derseniz, tabii ki mercimek çorbası en uygun seçenek olacaktır.

Biraz daha farklı ne olabilir derseniz tüm çorba tariflerim için tıklayınız: ÇORBALAR


MEZELER - SALATALAR
Yılbaşı sofrasının olmazsa olmazı tabii ki mezeler, sofrada içki olsun olmasın herkesin en severek yediği şey mezeler oluyor. Tabii ki seçenek çok fazla, ben sadece bir kaç hatırlatma yapmak istedim.

Rus Salatası (Ev Yapımı Mayonezle): Evde mayonez yapmayı denediniz mi hiç, lezzeti bambaşka oluyor, hele ki Rus Salatasını bu şekilde yaparsanız tadına doyulmuyor. Bence mutlaka deneyin.

Ekşi Elmalı Kereviz Salatası: Son tariflerimden biriydi, isterseniz klasik kereviz salatası da yapabilirsiniz ama içine ekşi elma eklerseniz şahane oluyor benden söylemesi. Kereviz sevmeyenlerin bile bayılarak yediği bir salata.

Mercimek Köfte: Yılbaşı sofrasında çeşit olsun derseniz yine herkesin severek yediği mercimek köfte güzel bir seçenek olabilir. Tam ölçülü tarifiyle kolaylıkla yapabilirsiniz.

Naneli Soğanlı Patates Salatası: Az malzemeyle kolayca yapılan ve lezzetiyle gönülleri fetheden bu salata aynı zamanda ızgara et-tavuk hatta balığın yanına da güzel bir yancı olacaktır.

Tahinli Patlıcan Salatası (Mütebbel): Meze söz konusuysa patlıcansız olmaz tabii, klasik patlıcan salatasına biraz fark katmak isterseniz tahin ekleyerek güzel bir lezzet yakalayabilirsiniz. Mütebbel de denilen tahinli patlıcan salatasını denemenizi öneririm.

Humus: Ve yine klasik bir meze Humus. Nohut ve tahinin muhteşem birleşimi, ben şahsen çok severim ve sık sık yaparım. Yılbaşında da mutlaka sofrada yerini alacak.


Bunlar güzel de başka ne olabilir diyenler buyrun tıklayın: MEZE ve SALATALAR


ANA YEMEK
Ana yemek konusunda benim tercihim genellikle ızgara et, tavuktan yana, zaten bol bol meze salata olduğu için yemek kısmını hafif tutmaktan yanayım. Ama kalabalık bir misafir grubuna sıcak sıcak ızgara yapmak zahmetli olacağı için fırında yapılan et-tavuk yemekleri daha az yorucu oluyor. Aşağıda bir kaç alternatif paylaşıcam. Maalesef ana yemek fotolarım pek iç açıcı değil, çoğu fotonun yenilenmesi lazım, kusura bakmayın. Ama lezzetleri güzel oluyor.


Yufkalı Köfte (Yalancı Beyti): Hem çok kolay hem çok lezzetli, yanına da salata ve zeytinyağlılardan koydunuz mu pilava falan da gerek yok. Kolaylığı şurada, bir gün önceden sarın, yılbaşı günü dilimleyip fırına attınız mı yemeğiniz sıcak sıcak sofrada. Gerçekten zahmetsiz ve az maliyetli bir yemek.

Beşamel Soslu Et Yemeği: Ennn ama en sevdiğim yemeklerden diyebilirim. İlk evlendiğimde her misafirime yapıyordum, lezzet garantili bir yemek bence. Eti önceden düdüklüde sote şeklinde pişirip dolaba koyun yılbaşı günü hazır garnitür konservesi biraz da küp küp patates ekleyip, üstüne beşamel sos döküp atın fırına. Hatta porsiyonluk fırın kaplarında yaparsanız daha da harika görünecek.

Susamlı Çıtır Tavuk Lokmaları: Bu biraz oyalayıcı olsa da atıştırmalık şeklinde bir menü arayanlar için uygun olabilir, ya da yılbaşının minik misafirlerine özel de yapılabilir. Farklı bir alternatif olması açısından paylaştım. Çok ama çok lezzetli oluyor.

Yeşil Soslu Bonfile: Çok uğraşmak istemiyorum döküm tavada bir bonfile pişireyim diyenler, yeşil sosla biraz farklılık katmak isterseniz bu tarife bir bakın.Yeşil sos dediğimiz aslında maydanozlu mayonez. Biraz sıvı yaparsanız sos gibi oluyor.

Bunlar bana uymadı başka ne olabilir diyenler tüm et-tavuk-balık yemekleri için tıklayın: ANA YEMEK


YARDIMCI YEMEKLER
Yılbaşında et tarzı bir şeyler olunca otomatikman pilav da yapılması gerekiyor sanki, ama hem et hem pilav yenince bu sefer de geri kalanlara yer kalmıyor. Bence pilav yerine bir iki zeytinyağlı çeşidi yapılabilir. Mezeler de olunca fazlasıyla doyurucu olacaktır.


Zeytinyağlı Biber Dolma: Sofrada pilav olmadığı zaman genellikle biber dolma yapıyorum. İlla ki pirinçli bir şey yemek isteyenler için alternatif oluyor :) Bu tarifte dolmaları ocakta değil fırında pişirdim, ama aynı şekilde ocakta da pişirebilirsiniz.

Barbunya Pilaki: Davetlerde zeytinyağlı çeşidi olarak vazgeçilmezlerden olan barbunya pilaki, bizim de yılbaşı soframızda genellikle eksik olmaz. Özellikle yazdan dondurucuya attıysanız çok pratik oluyor.

Mantarlı Pilav: Pilavsız olmaz diyenlerdenseniz belki biraz fark katmak istersiniz. Kurutulmuş mantar ve jasmine pirinçle kolayca hazırlanan çok lezzetli bir tarifim var.

Domatesli Pilav: Farklı bir pilav olsun ama kurutulmuş mantarı nereden bulurum diyorsanız domatesli pilav da olur, umarım yazın domates stoklamışsınızdır, yoksa da cherry domates her yerde var onları kabuklarıyla rondodan geçirip biraz da salça ekleyip yapabilirsiniz.

Zeytinyağlı Pırasa: Yılbaşı sofrasına uyar mı bilemem ama ben her daim severek yediğim için, hem de tam pırasa mevsimi olduğundan burada yer vermek istedim :) Terbiyeli pırasayı denemediyseniz tavsiye ederim, bu tarifle mutlaka deneyin.

Fırında Patlıcan Dilimleri: Aslında bu haliyle  biraz ana yemek gibi ama siz kıymalı iç koymadan peynirli versiyonunu yapabilirsiniz. Biraz biber kavurup, lor peyniri  de ekleyerek bir iç hazırlayın, kıymalı iç yerine onu kullanın, geri kalanı aynı kalsın. Etin yanında pek güzel olur.

Yetmediyse buyrun burada daha fazla pilav-makarna tarifi şurada da sebze yemekleri var.


TATLILAR
Yılbaşı sofrasında nasıl tatlılar tercih edersiniz bilmiyorum ama ben genelde mezelerle o kadar doyuyorum ki tatlıya hiç yer kalmamış oluyor :) Bir de zaten 1 Ocak eşimin doğum günü olduğu için o gece mutlaka pasta yapmış oluyorum, başka tatlıya gerek kalmıyor, pasta bile zar zor yeniyor. Ben yine de aşağıda şerbetli, sütlü, meyveli, çikolatalı farklı çeşitler koydum öneri olarak.


Pavlova: Bence yılbaşı sofrasına çok yakışacak bir tatlı. Ağır yemeklerin üstüne hafif lezzetiyle gayet uygun bir seçenek. Üstünü istediğiniz meyvelerle süsleyebilirsiniz, bu mevsimde nar çok uygun olabilir.

Orman Meyveli Panna Cotta: Bir İtalyan klasiği olan Panna Cotta çok çok hafif oluşu dolayısıyla ağır bir yemekten sonra güzel gider. Üstünü istediğiniz meyve veya sosla tatlandırabilirsiniz.

Kalburabastı: Hep yabancı alengirli tarifler olmaz, biraz özümüze dönelim di mi :) İlla ki şerbetli tatlı olsun diyenler için nefis bir kalburabastı tarifim var. İçi bol cevizli kıyır kıyır bir tatlı.

Çikolatalı Meyveli Pasta: Sizde de bizim gibi doğumgünü telaşı varsa yılbaşında belki kolay bir pasta tarifine ihtiyacınız vardır. Hem çok lezzetli hem de kolay bir pasta tarifim var.

Krem Karamel: Benim en sevdiğim tatlı, yemeye doyamadığım krem karamel yılbaşı sofrasına da pek yakışır bence :) Daha önce denemediyseniz tavsiye ederim.

San Sebastian Cheesecake: Bu yılın en moda tarifi ile yılı kapatalım derseniz o zaman San Sebastian tarifine bir bakın.

Aradığım bunlar değil diyorsanız, bir de şunlara bakın belki buradadır aradığınız tatlı: TATLILAR





Post Comment
Yorum Gönder