Top Social

Ev Yapımı Sağlıklı Çikolata

3/16/2020

Son 1 haftadır olağanüstü bir dönem yaşıyoruz, Corona Virüs dünyayı kasıp kavururken bize uğramayacağını düşünmek fazla iyimserlik olurdu. Sonunda beklenen oldu, gerçekten durum çok vahim ve endişe verici. Tek avuntum çocuklara zarar vermemesi ve hijyen kurallarına dikkat edip, çok fazla kişiyle temas etmezsek kendimizi koruma şansımız olması. Ama diğer taraftan verdiği zararlar çok büyük, özellikle ekonomik olarak hepimizi mahvedecek gibi duruyor ki umarım bir an önce çaresi bulunur.

Bu bahaneyle tüm haftasonu eve kapanınca mutfakla haşır neşir olmak kaçınılmaz oldu. Bugün benden duymaya pek alışık olmadığınız bir tarif var. Çok çok kolay oluşu ile tam benlik aslında, ama kullanılan malzemeler, diğer tariflerimde olduğu gibi her an mutfağımızda olan şeyler değil. Yine de böyle sağlıklı tariflerle ilgilenenlerin evlerinde çoğu vardır diye düşünüyorum.
Bu sağlıklı çikolata tarifini ofis arkadaşım Simge (Simge Mutfakta) yapıp getirmişti. Normalde bu tarz şeylere mesafeliyim, hani mış gibi görünen şeylere yani :))) Brownie diyorlar mesela ama malzemelere bakıyorsun alakası yok, un yerine şu, şeker yerine bu, derken ee neresi brownie bunun oluyorum :))) Asla kötüdür demiyorum, mutlaka lezzetlidir ama ben tercih etmiyorum. 

Ama bu çikolata gerçekten çok hoşuma gitti. Pek ümitli değildim Simge uzattığında, hadi bir deneyeyim dedim, aaa çok lezzetli bu ama diye ikincisini istedim. İçindeki hindistan cevizi yağı özellikle harika bir aroma veriyor.

Geçenlerde instagramda bahsetmiştim, bir dostum CocoSoul Marka premium kalite bir hindistan cevizi yağının Türkiye distribütörlüğünü almış, bana da 3-4 şişe verdi denemem için. Bol bulunca ben de başladım değişik tarifler aramaya. Simge'nin çikolatası geldi aklıma, kalkıp yaptım hemen. Zaten 2 dakikada oluyor, sonra dolapta donmasını bekliyorsunuz.

Hindistan cevizi yağı 25 derecenin altındaki sıcaklıklarda katı halde bulunuyor, sıcaklık artınca sıvı hale geçiyor, aklınızda olsun. Neden benim yağım donmuş demeyin. Ben şişeyi kullanacağım zaman kalorifer üstünde biraz bekletiyorum ya da kaynar suya sokuyorum çözülüyor. Çikolata da dışarıda hemen yumuşuyor, o yüzden dolapta tutmanız lazım.

Şekersiz fıstık ezmesi olarak da Mia Mesa'nın şahane katkısız ev yapımı fıstık ezmesini kullandım. Gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim. Kemik suları gibi o da harika.

Şimdi tarife geçiyorum, siz de denerseniz yorumları beklerim.


Ev Yapımı Sağlıklı Çikolata




Sağlıklı içeriğiyle severek yiyeceğiniz, kolayca yapılan, nefis bir çikolata

Hazırlık Süresi: , Pişme Süresi: , Toplam Süre:
Porsiyon:  10-12 parça
Kategori:  Tatlı
Anahtar Kelime:  Sağlıklı çikolata, ev yapımı çikolata
 -

Bardak ölçüsü 200ml dir.
Malzemeler:
1/3 su bardağı hindistan cevizi yağı
1/4 su bardağı keçiboynuzu unu
1 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı pekmez
3 yemek kaşığı yer fıstığı ezmesi (şekersiz)
1/2 su bardağı çekilmiş fındık (Ben ne çok ince ne kalın çektim)
Hazırlanışı:
  • Tüm malzemeleri çukur bir kapta karıştırın, bulamaç kıvamında olacak.
  • Küçük kare bir kaba yağlı kağıt serin ve karışımı döküp yayın (Çok küçük bir kap yeterli olacak, yoksa çok ince olur çikolata)
  • Buzdolabına koyup iyice sertleşmesini bekleyin
  • Sonrasında bıçakla parçalar halinde kesip yiyebilirsiniz.
  • Dışarda biraz kalınca erimeye başlıyor dolapta tutmaya dikkat edin.
  • 11 yorum on "Ev Yapımı Sağlıklı Çikolata"
    1. Oğluma yapabilirim. Çok teşekkürler:)

      YanıtlaSil
    2. Iyi fikir ama neden temiz bir kakao yagi olmasin? O daha sert oldugundan daha cikolata gibi olabilir disarida durabilmesi acisindan Bir de Ankaralilar icin onerim U ....kuruyemisin hic sekersiz kavrulmus findik ezmeleri var kavanozda, onunla deneyebilirler...

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Tabii ki kakao yağı da olur, çok deneyimim yok sağlıklı tarifler konusunda ama hindistan cevizi yağı yerine kakao yağı olur bence.

        Sil
    3. Tarif hoşuma gitti. :) Evde hindistan cevizi yağı, kakao ve pekmez var. Yer fıstığını da ezerek elde edebilirim... Bunları bağlamak için ne kullanılabilir keçiboynuzu unundan başka acaba?

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. İnanın hiç fikrim yok, ben bu tarz tariflere biraz uzağım, tarifte ne yazıyorsa ona uyuyorum, çok benim alanıma girmiyor çünkü. Benim de evde yoktu da keçiboynuzu unu marketten aldım sırf bu tarif için :)

        Sil
      2. Kakao yagi ,tereyag, hurma olabilir.

        Sil
    4. Merhaba Özge Hanım,

      Ev yapımı çikolata tarifinizin lezzeti tek kelimeyle mü-kem-mel! Bende keçiboynuzu unu yoktu (yerine yarı un + yarı kakao kullandım), bir de denemek için fındık karıştırmadan önce ayırdığım minik bir bölümüne bolca hindistan cevizi ve lezzet verecek kadar balkabağı baharatı (pumpkin spice) ekleyip, kalıbın bir kenarını o şekilde yaptım. Her hali çok güzel oldu. Ellerinize sağlık 🖤

      Pek tarzınız değil biliyorum ama içinde bulunduğumuz bu karantina günlerinde belki (smothie, milkshake gibi) sağlıklı tariflere daha fazla yer verirsiniz diye umuyorum. Sizin yorumunuzla eminim ortaya şahane lezzetler çıkacaktır. 🙏

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Çok sevindim beğenmenize, afiyet olsun. Ne güzel olmustur hindistan cevizi ve baharatla benim de aklımda olsun. Insallah smothie konusunda kendimi geliştirirsem sizinle de paylaşırım 😊😊 Sevgiler.

        Sil
    5. Ben de 5-6 kez yaptim tarifi. Fistik ezmesi yoktu, havanda doverek elde ettim. Geri kalan malzemeyi aynen yazdiginiz sekilde kullandim. Ev ahalisi biraz yagli buldu:) Leblebi tozu koydum fistik ezmesi yerine, 3 kasik. Hindistncevizi yagini biraz azalttim. Findik yerine de ceviz ekledim. Ev ahalisi mutlu, ben mutlu:) Leblebi tozu baglayici olarak guzel is goruyor. Hindistancevizi yagi da alzheimer icin cok faydali. O sebeple ben bu tarifi kendimize uyarlayarak gayet guzel cikolatalar yapiyorum. Kurabiye kalibina koyunca da cocuklar icin sekiller cazip oluyor;)

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Harikasınız, çok iyi yapmışsınız, tabii ki çok çeşitli karışımlar yapılabilir damak tadınıza göre. Afiyet olsun 💕

        Sil