Top Social

Mayasız Pişi

4/10/2020
mayasız pişi tarifi
Haftasonu hepimiz çılgınca uyumuş ve neredeyse saat 11.00 de kahvaltı hazırlamaya kalkışmışken, Gökçe "Anneeee kahvaltıda hamur kızartır mısınnn" demez mi. Kızartmak sorun değil de hamuru şimdi mayalasam, kabarması pişmesi nerden baksan 1,5 saati var ve bizim yarım saat beklemeye tahammülümüz yok :) Ne yapsam ki derken aklıma geçenlerde görüp kaydettiğim canım arkadaşım İlknur'un mayasız pişi tarifi geldi :) Daha önce de yoğurtlu karbonatlı denemiştim ama o fotoğraftaki gibi olmamışlardı, dedim bakalım bir de böyle deneyelim.

Her şeyi bırakıp hemen tarife göre hamuru hazırladım, zaten hazırlaması çok kolay. Sonra üstünü örtüp tezgaha koydum. Mutlaka biraz dinlenmesi lazım. Ben kahvaltıyı hazırlayana kadar bir köşede bekleyecek. Her şey hazır olunca aldım hamuru tezgaha biraz unlayıp merdaneyle güzelce açtım. Sonra bir çay bardağı ile yuvarlak şekiller çıkarıp tepsiye dizdim. Ve kızgın derin yağa atıp bir güzel pişirdim. Gerçekten de balon gibi şiştiler. Sonra içini açıp canınız ne isterse koyuyorsunuz, benim gibi peynir domates ya da Gökçe gibi tahin pekmez :))

İlknur'un verdiği ölçüleri ben biraz azalttım. Tam ölçü bize fazla gelebilirdi. O yüzden  yoğurdu yarım bardak, unu 2 bardak kullandım, sirke ve tuzu da bir tık az koydum. Ama siz tam aşağıdaki verdiğim ölçülerle de yapabilirsiniz. Fazla gelirse hamuru pişirmeden dolaba koyun ertesi gün pişirirsiniz. 

Hamurların böyle güzel kabarmaları için bir iki nokta var onları da söyleyeyim, yağınız derin olacak, öyle az yağda yapayım derseniz olmaz, iyice kızmış olacak ki yağ çekmesin. Hamurları yağa bırakınca kaşıkla üstlerine de kızgın yağdan atın daha çabuk kabarsınlar. Bir de hamuru incecik açmayın, İlknur'un annesi güzel tarif etmiş, yemek tabağı kalınlığında olacaklar :)

Her şey tamamsa o zaman mayasız pişi tarifine geçebiliriz;


Mayasız Pişi (Hamur Kızartma)




Balon gibi şişen Mayasız Pişi

Hazırlık Süresi: , Pişme Süresi: , Toplam Süre:
Porsiyon:  12-15 adet
Kategori:  Kahvaltı
Anahtar Kelime:  pankek, pişi, mayasız pişi, balon pişi
 -

Malzemeler:
3 su bardağı un
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı sirke
1 çay kaşığı karbonat
Kızartmak için sıvıyağ (Ben ayçiçek yağı kullandım)
Hazırlanışı:
  • Çukur bir kaseye unu koyup ortasını havuz şeklinde açın
  • Kalan tüm malzemeyi ekleyip elinizle birbirine karıştırıp hamur haline getirin
  • Kıvamı toparlanana kadar güzelce yoğurun ve üstünü örtüp tezgahta yarım saat kadar dinlendirin
  • Daha sonra tezgahı hafifçe unlayıp hamuru koyun, hamurun üstüne de biraz un serpip merdaneyle açın (Yemek tabağı kalınlığında olacak:)
  • Büyükçe bir çay bardağının ağzıyla hamurdan yuvarlak şekiller çıkartın
  • Kızartma tenceresine 4-5 parmak derinliğinde yağ koyup iyice kızdırın ve hamurları kızartın
  • Hamurları çevirerek her yanını kızartın ve kağıt havlu koyduğunuz tabağa alın, hepsi kızarınca afiyetle yiyebilirsiniz.
  • 4 yorum on "Mayasız Pişi"
    1. Canım arkadaşım çok güzel yapmışsın ve fotoğraflamışsın. Ellerine sağlık. Un markadan markaya değişiyor. Kimisi çok az sıvı ile kıvam alırken kimi da çok alıyor. Hep bir eksikle başlayıp gerek oldukça eklemekte fayda var. Sen de böyle yapmakla çok iyi yapmışsın. Afiyet, Şifa olsun.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Canim simdi tekrar okudum yaziyi da yanlış anlatmışım cok. Ben tarifi azaltmak icin unla yoğurdu azalttim aslında 🙈🙈 Senin ölçülerinde sıkıntı yoktu. 3 bardak undan bize çok gelirdi o yüzden tarifi üçte bir azalttım 😊😊 Yazıyı düzelteyim ben ilk firsatta.

        Sil
    2. Bu sabah yaptım, pratik de oldu lezzetli de. Mayasız pişi sert oluyor gibi hafif bir önyargım vardı, o da yıkılmış oldu böylece. Yaparım artık, teşekkürler:)

      YanıtlaSil