Top Social

Zeytin Ezmeli Rulo Kurabiye

4/20/2020
zeytin ezmeli kurabiye

Bazen bazı tarifler çok ilginç bir şekilde ortaya çıkıyor. Bu da onlardan biri. Aylar önce (hatta yıl da olabilir) bir arkadaşıma çaya gittiğimizde annesi harika bir rulo poğaça yapmıştı, tam da poğaça denemez aslında kıyır kıyırdı dışı, kurabiye gibi. İçi de patatesli, kapya biberli ve maydanozluydu. Hem tadına hem görüntüsüne bayılmış hemen tarifini almıştım. Üzerinden çok zaman geçti benim hep aklımda olmasına rağmen bir türlü yapmak kısmet olmadı. Biraz da tarifteki göz kararı un beni korkutuyordu :)) Elim gitmedi yapmaya.

Pazar günü baktım ki dolapta bir kavanoz zeytin ezmesi var, yine bir tarif için almıştım, biraz kullanmışım da çoğu kalmış. Dedim bununla bir şeyler yapayım. Önce mayalı çörek ya da açma geldi aklıma, sonra yok dedim, zaten şu dönem herkes maya bulamamaktan şikayetçi (yıllar sonra okuyacak olanlara not; Corona dolayısıyla marketlerde maya bulunmuyor da :). Mayasız bir şeyler yapayım ama ne yapsam derken, bir anda aklıma geldi, evet dedim işte tam sırası, Ezgi'nin annesinin patatesli kurabiyesini ben zeytin ezmeli yapsam olmaz mı. Hayal ettim ve çok güzel olacağına inanıp kolları sıvadım.
zeytinli rulo

Pazar günü vaktimiz de boldu, her aşamasını fotoğrafladım. Gerçi hamura biraz daha un ekleyebilirmişim ama hamuru Gökçe yoğurduğu için ve kıvamını bakmama da çok bozulduğu için bazen işler benim için çok zor olabiliyor. Başlangıçta iyi gibiydi ama açınca ve rulo yaparken biraz yumuşamaya başladı, yine de sıkıntı olmadı. Bu şekilde de iyiydi. Ama bir daha yaparsam bir tık daha sert olmasına dikkat edicem. Ben 2,5 bardak un kullandım, 3 bardak daha iyi olacaktır. Benim unum Tellioğlu sarı durum buğdayı unuydu. İpek gibi bir un. Farklı unlarla ölçü de biraz farklılaşabilir. 2,5-3 bardak arası kontrollü ekleyip bakmak lazım.
Zeytin ezmeli kurabiye

Hamuru sararken kırılacak gibi gözüküyor, hatta ben eyvah nasıl sarıcaz acaba diye endişe ettim ama göründüğü gibi olmuyor, yavaş yavaş çok sıkmadan sarın. Sonrasında bir strece sarıp dolapta bekletirseniz dilimlemesi daha kolay olacak ama biz sabredemedik, yumuşamış da olsa azimle dilimledik :)) Sonra ayırdığınız yumurta akına ve sonrasında susama batırıp tepsiye diziyorsunuz hepsi bu. Aslında gerçekten yapması oldukça pratik bir tarif. Ve herkesin bayılarak yiyeceği bir kurabiye. 

Ben arkadaşımdan aldığım tarifi yarıya indirdim böylece bir rulo ve toplam 18 dilim çıktı. Tam ölçüyle yapınca 2 rulo oluyor, isterseniz yapıp dondurucuya atabilirsiniz birini. Ama ben aşağıda tek ruloluk ölçü verdim. İsterseniz iki ile çarparak yapın 36 ya yakın kurabiye çıkar. Tamamsa hemen zeytin ezmeli rulo kurabiye tarifine geçiyorum;

Zeytin Ezmeli Rulo Kurabiye




Zeytin ezmeli kıyır kıyır bir kurabiye

Hazırlık Süresi: , Pişme Süresi: , Toplam Süre:
Porsiyon:  18 adet
Kategori:  Kurabiye
Anahtar Kelime:  tuzlu kurabiye, zeytin ezmeli kurabiye, zeytinli kurabiye
 -

Not: 200ml standart su bardağı kullanılmıştır.
Malzemeler:
125 gr tereyağ (ya da margarin), oda sıcaklığında yumuşamış olacak
1/2 su bardağıı sıvıyağ
1/2 su bardağı yoğurt
1 yumurta (Sarısı içine akı üstüne sürülecek)
1/2 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı sirke
2,5 -3 su bardağı un
1 su bardağı zeytin ezmesi
Susam (üstü için)
Hazırlanışı:
  • Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını çukur bir kaseye koyun, üstüne sıvıyağı, yoğurdu ve yumurta sarısını ekleyin elinizle biraz karıştırı
  • Üzerine sirke, tuz, kabartma tozunu ekleyip karıştırın
  • Son olarak kontrollü şekilde unu ekleyip bir taraftan hamuru yoğurun. 3 su bardağına yakın olacak. Ele yapışmayan yağlı ve yumuşak bir hamur olacak.
  • Hamuru hafif unladığınız bir tezgaha alın, ince bir şekilde dikdörtgen şeklinde açın. (Çok da ince olmasın sararken patlar)
  • Üzerine zeytin ezmesini kaşıkla koyup yayn, uzun olan kenarlarda çok uca sürmeyin, kıvırınca fazlalığı taşıyor
  • Daha sonra dikkatlice hamurun uzun kenarından sarmaya başlayın.
  • Ruloyu bir strece alıp dolapta bir saat dinlendirirseniz kendini toparlar ve kolay dilimlenir ama aceleniz varsa bekletmeyebilirsiniz.
  • 1 kaseye yumurta akını koyup hafif çırpın, diğer bir kaseye de susam dökün
  • Rulodan 1 parmak kalınlığında dilimler kesin, kenar kısmını önce yumurta akına sonra susama batırıp yağlı kağıt konmuş tepsiye dizin.
  • 180 derece ısınmış fırında kızarana kadar pişirin
  • Post Comment
    Yorum Gönder