Top Social

Granola (Müsli) Bar

5/07/2020
granola bar

Normalde hiç ilgim yoktu granola, müsli falan gibi şeylere. Evde sürekli yulaf ezmesi oluyordu ama onu Gökçe'ye muzlu süt yaparken kullanıyordum, içine biraz yulaf, biraz fıstık ezmesi katıp sabahları okula veya cimnastiğe giderken içiriyordum. Sonra bir gün ofiste bir arkadaşım sayesinde Eti Lifalif'in müsli barlarıyla tanıştım, kırmızı olanla. Amanın dedim bu şahane bir şey. Reklam sanmayın Eti'nin benim bu aşkımdan haberi yok maalesef, yoksa bir koli gönderse hayır demezdim yani :))) 

Neyse, ben onu denedikten sonra akşamüstleri acıktıkça sütle birlikte bir tane yemeye başladım. Bizim ofisin kantininde satıldığı için zaten elimizin altındaydı sürekli. Sonra bir gün 3-5 tane alıp eve getirdim, eşim de bağımlısı oldu. Akşam geç vakte kadar oturuyorsam mutlaka karnım acıkır, işte o zamanlar için kurtarıcım oldu, bir fincan süt yanına da müsli bar yemek alışkanlık yaptı. Benim için normal bir durum değildi, çünkü ben hiç bisküvi, gofret, kraker v.s. seven biri değilim, herhangi bir paketli ürünle de bu kadar uzun ilişkim hiç olmadı. Kesin bıkarım dedim ama aylardır bıkmadım. Tek dileğim, umarım içinde zararlı bir şey yoktur :)))
granola bar

Şu Corona karantinası döneminde bir gün baktım bizim zula tükenmiş, her yerde de bulunmuyor bu meret, uzun zamandır da aklımdaydı bunu evde yapmam lazım, en azından ne yediğimi bilirim diyordum. Ee bir de öyle bir tüketiyoruz ki yazık yani verilen paraya. Zaten o niyetle geçen ay Tchibo'dan müsli bar kalıbı almıştım. Tam zamanıdır denemenin dedim. 

Tarif olarak kalıbın içinden çıkan tarifi baz aldım ama epeyce değiştirdim kendime göre. Normalde çok çekiniyordum granola bar yapımından, mantığını bilmediğim için ne eklemek lazım, nasıl sonuç verir falan hiç net değildi kafamda ama yavaş yavaş oturmaya başladı. Bundan sonra çok sık yaparım. Tabii kalıpların hakkını vermek lazım :)) Bu arada internette gördüm, granola kalıbı yoksa da muffin kalıbınız var diyelim onun dibine 1 parmak kalınlığında koyup bardakla sıkıştırıyorsunuz, o şekilde de yuvarlak granola barlarınız oluyor. Ya da bir tepsiye sıkıştırarak yayıp pişireceksiniz, soğuyunca da keseceksiniz. 
granola bar

Ben ilk pişirdiğimde biraz ılıkken yedim, hatta instagrama koydum bu biraz fazla tatlı geldi bana diye ama ertesi gün sütle yediğimde tadı normal geldi. Şimdi tarifi yazmak için elime alınca fark ettim, tarifte 2 yemek kaşığı da esmer şeker vardı, onu koymasaydım normal lezzette olacaktı ama ben tarife sadık kalmak için düşünmeden ekledim :)) Tarifi o şekilde yazıyorum, siz isterseniz koymayabilirsiniz. Ben de sonraki sefer koymayı düşünmüyorum. tarifte 4 kaşığa yakın bal vardı benim daha önce MakarnaLütfen den aldığım elma özüm vardı yarı yarıya onu kullandım. Siz elma özü yerine tamamını bal ya da onun yerine pekmez de kullanabilirsiniz.

 

Granola (Müsli) Bar



Özge Beydağ Yılmaz
Kıtır kıtır besleyici Granola (Müsli) Bar tarifi/

Hazırlık Süresi: , Pişme Süresi: , Toplam Süre:
Porsiyon:  16 adet
Kategori:   Atıştırmalık
Anahtar Kelime:  müsli bar, granola bar
 -

Malzemeler:
150 gr yulaf ezmesi (200ml lik standart bardakla 2 su bardağı kadar)
1 avuç çiğ badem (Bıçakla ikiye, üçe böldüm)
1 avuç tuzlu fıstık (Elimle ikiye ayırdım)
1 avuç çiğ fındık (İri iri kırdım)
2 yemek kaşığı chia tohumu (evde var diye ekledim, şart değil)
2 yemek kaşığı tereyağ (Ben 1 yk hindistan cevizi yağı 1 yk tereyağ kullandım)
2 yemek kaşığı esmer şeker (Üstteki son paragrafı okuyun lütfen)
2 yemek kaşığı elma özü (MakarnaLütfen den almıştım)
2 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı dolusu fıstık ezmesi (Evde olduğu için koydum, şart değil)
Hazırlanışı:
  • Çukur bir kaseye yulaf ezmesini, kuruyemişleri, varsa chia tohumunu koyup karıştırın
  • Bir sos tenceresine yağı, şekeri, elma özü, bal ve fıstık ezmesini koyun, ocakta hafif kaynayana kadar arada karıştırarak ısıtın
  • Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp yulaf karışımına dökün ve güzelce spatula ile karıştırın, tüm yulaflara bulaşsın
  • Sonra bu karışımı kalıbınız varsa kalıba, yoksa yağlı kağıt serdiğiniz kare bir borcam ya da tepsiye 1 parmak kalınlığında yayın ve üstüne sıkıca bastırın ki birbirine yapışsın
  • 150 derece önceden ısınmış fırında rengi dönene kadar yaklaşık 20 dk kadar pişirin (Güncelleme: 170 derece demiştim ama çok fazla kızarıyorlar, sonraki denemelerde 150 derece daha iyi oldu)
  • Fırından aldığınızda hala yumuşak gibi görünecek asla aldanmayın soğuyunca donuyor
  • İyice soğumadan kalıptan çıkarmayın, soğuyunca çıkarıp hava almaz bir kapta saklayın, tepside yaptıysanız dikkatlice kesebilirsiniz
  • Post Comment
    Yorum Gönder