Top Social

Mantarlı Biberli Fırın Makarna

5/17/2020
mantarlı fırın makarna
Bizim evde fırın makarna herkesin en favori yemeğidir. Normal bir evde kırk yılda bir pişer belki, ama bizde ayda 2 kez kesin pişiyor. Gerçi Gökçe'nin yediği tek çeşit peynirli fırın makarna. İçine maydanoz bile koyamıyorum. Ama olsun bahaneyle peynirin her çeşidini dolduruyorum :) O sade haliyle bile muhteşem oluyor. 

Ramazan dolayısıyla La Vache Qui Rit (Lavaşkiri) için bir tarif yapmam gerektiğinde hemen aklıma fırın makarna geldi. Ama bu sefer peynirli olmayacaktı. Harika bir şey olmalı dedim. Mesela mantar olsun içinde, yanına biraz da biber ekleyelim. Biraz da sarımsakla kavurduk mu ohh mis. 
mantarlı fırın makarna
Tabii ki fırın makarnanın en önemli ayrıntılarından biri de beşamel sosu, ben genellikle fırın makarna için beşamel sos yaparken içine cheddar peyniri eklerim, hatta 1 de yumurta. Öyle sadece beşamel sosla yapmam anlayacağınız. Ve o sosu makarnaya tamamen yediririm, tek kuru makarna kalmayacak şekilde. 
mantarlı fırın makarna
Bu sefer beşamel sosa La Vache Qui Rit krem peynir ve cheddarlı dilim peynir ekledim. Aslında cheddarlı krem peynirleri de var ama ben bulamadım, bulabilsem sadece onu ekleyecektim. Bulamayınca cheddarlı dilim peynir de ekledim. O kadar güzel bir lezzet oldu ki anlatamam. Krem peynir ekleyince yumurta koymadım bu sefer.
mantarlı fırın makarna

Bu arada ben küçük bir kalıpta iki kişilik yaptım ama aşağıda verdiğim ölçü ile 4-5 kişilik çıkıyor. Zaten çok da ölçüp biçilecek bir tarif değil, ben mesela makarnayı haşlıyorum sonra baktım kalıba çok geldi dondurucuya atıyorum, Gökçe isteyince elimin altında hazır oluyor.
mantarlı fırın makarna
İç harcını siz istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz ama bu haliyle mutlaka denemelisiniz. Mantar ve biber çok yakıştı.. Üstüne normalde kaşar rendeliyordum ama bu sefer cheddarlı dilim peynir dizdim. Üstünde eriyip yok olmuyor, kalıp gibi kızarıyor ama güzel bir lezzet verdi. 

Bu kadar anlattıktan sonra gelelim Mantarlı biberli fırın makarnamızın tarifine. Umarım denersiniz. Yorumlarınızı bekliyorum. 

Mantarlı Biberli Fırın Makarna



Özge Beydağ Yılmaz
Sosu krem peynirli ve cheddarlı nefis mantarlı biberli fırın makarna

Hazırlık Süresi: , Pişme Süresi: , Toplam Süre:
Porsiyon:  4-6 kişi
Kategori:   Makarna
Anahtar Kelime:  fırın makarna,mantarlı fırın makarna, krem peynirli fırın makarna
 -
Malzemeler:
Yarım paket fırın makarna (Mezzanelli diye geçen kalın çubuk makarna)
2 yemek kaşığı dolusu tereyağ
2 yemek kaşığı un
2- 2,5 su bardağı süt
4 yemek kaşığı La Vache Qui Rit Krem Peynir
1 paket La Vache Qui Rit Cheddarlı Dilim Peynir
500 gr mantar (ben kültür mantarı kullandım)
3-4 adet çarliston biber (acı seviyorsanız sivri biber de olur)
1 yemek kaşığı tereyağ
2 diş sarımsak
tuz-karabiber (karışık baharat koydum kişniş, kimyon,biberiye)
Hazırlanışı:
  • Öncelikle bir tencerede su kaynatın kaynayınca bir tatlı kaşığı tuz atın ve içine makarnayı ikiye kırarak koyun.
  • Makarna haşlanırken diğer tarafta mantarları temizleyin, ikiye, üçe bölün. Biberleri de ince ince dilimleyin.
  • Bir tavaya 1 yemek kaşığı tereyağ koyup eritin, üzerine mantar ve biberleri koyun üstüne biraz tuz serpin arada karıştırarak pişirin. Pişmesine yakın rendelediğiniz sarımsakları ekleyin. Baharatları da ilave edin.
  • Mantarlar pişince altını kapatın, suyu varsa süzün bir kenarda dursun.
  • Diğer tarafta makarna haşlandıysa alıp süzün.
  • Son olarak beşamel sosu hazırlamak için küçük bir tencereye tereyağını koyun eriyince unu ekleyip çırpma teliyle karıştırarak kavurun. (Bu aşamada un çok topaklanmışsa azıcık sıvıyağ damlatın)
  • Unun kokusu çıkmaya başlayınca yani hafif rengi dönünce sütü ekleyin, ancak bir anda değil önce 1 bardak ekleyin, çırpıcıyla karıştırmaya devam edin, sonrasında koyulaştıkça sütü ekleyin, akışkan muhallebi kıvamında olunca ocağı kapatın.
  • Beşamel sos sıcakken içine 3 dilim Cheddarlı Dilim Peynir ve 4 kaşık Krem peynir ekleyin ve güzelce karıştırın.
  • Daha sonra bu sosu makarnanızın üzerine döküp güzelce karıştırın. İyice sosa bulansın.
  • Soslanan makarnaların yarısını orta boy bir fırın kabına yerleştirin, üstüne mantarlı harcı yayın, üstüne makarnanın kalanını yayın ve en üste de isterseniz kaşar peynir rendeleyin, isterseniz de benim gibi cheddarlı dilimlerden dizin.
  • 180 derece ısınmış fırında üstü kızarana kadar yaklaşık 30-40 dk pişirin.
  • Sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
  • Post Comment
    Yorum Gönder