Top Social

Pırasalı Çıtır Börek

10/19/2020
Pırasalı Börek

Geçen gün yemek fotoğrafları klasörümü karıştırırken karşıma bu pırasalı börek fotoğrafları çıktı. Çekip yayınlamadığım bir tarif bulunca nasıl seviniyorum bilseniz :) Neden yayınlamadığımı da hatırladım, ben bunları dondurucudaki pırasalarımla, yazın yapmıştım. Pırasa mevsimi gelince yayınlarım diye koymuştum kenara. Sonra varlığını bile unuttum. Böyle birden karşıma çıkınca, üstelik tam da pırasa mevsimi gelmişken, güzel oldu.


Sizi bilmem ama ben börek söz konusu olunca çıtır böreği tercih ediyorum. Yumuşak olana da hayır diyemem asla da çıtır çıtır olunca  bir başka oluyor. İşte bunlar tam öyle. Pırasalı iç harcına biraz havuç rendeledim hem renk hem lezzet kattı. İstediğiniz baharatları da ekleyebilirsiniz, acı seviyorsanız mesela hafif pul biber, ya da karabiber v.s. Ben hiçbirini sevmediğim için eklemedim :)


Böreğin şeklini istediğiniz gibi yapabilirsiniz, ben böyle kenarı açık yapmak istedim, tek tek sarmaktan daha kolay üstelik, iki yufkayı üst üste koyup ortadan ikiye bölüyoruz, yarısına iç harcının yarısını koyup rulo yapıyor ve kesiyoruz. Aynı şeyi yufkanın diğer yarısına da yapıyoruz.


İsterseniz önceden hazırlayıp buzluğa da koyabilirsiniz. Misafir geldiğinde dondurucudan alıp hoop fırına atarsınız. Bu arada ben pırasa aldığımda da eğer kullanmayacaksam, yıkayıp ince ince doğrayıp buzluğa koyuyorum, gerekli olduğunda elimin altında hazır oluyor.


O zaman hemen tarife geçelim


Pırasalı Çıtır Börek

Print
Pırasalı Çıtır Börek
Porsiyon: 15-20 adet
Yazar: Özge Beydağ Yılmaz
Hazırlık Süresi: 20 MinPişirme Süresi: 40 MinToplam Süre: 1 Hour
Pırasalı Havuçlu İç Harcıyla Çıtır Çıtır Bir Börek

Malzemeler

  • 2 yufka
  • 4-5 dal pırasa
  • 1 büyük havuç
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ (ya da istediğiniz bir sıvıyağ)
  • tuz, karabiber
  • 60 gr erimiş tereyağ
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yumurta sarısı
  • Çörekotu (üstüne serpmek için)

Hazırlanışı

  1. Önce böreğin iç harcını hazırlamak için pırasaları yıkayıp ince ince doğrayın, havucu da rendeleyin.
  2. Tavaya zeytinyağ koyun, pırasaları, havucu ve salçayı ekleyip biraz kavurun, sonra biraz su gezdirip (yarım çay bardağından daha az) kapağını kapatın arada karıştırarak orta ateşte pişirin.
  3. Tereyağını eritin, soğusun, içine sirke koyup karıştırın.
  4. Yufkanın birini serin üstüne tereyağlı harcın yarısını sürün, üstüne 1 yemek kaşığı nişastayı serpin. Diğer yufkayı üstüne koyup aynı işlemi tekrar edin
  5. Yufkayı ortadan ikiye kesin, pırasalı harcın yarısını yufkanın bir kenarına boydan boya yayın, çok sıkmadan rulo yapın, bıçakla uzun uzun kesin tepsiye dizin.
  6. Yufkanın diğer yarısını da aynı şekilde sarıp keserek tepsiye dizin. Üstüne yumurta sarısı sürüp çörekotu serpin
  7. 180 derece ısınmış fırına atıp, kızarana kadar pişirin.
  8. Afiyet olsun
pırasalı börek, pırasalı çıtır börek, börek
Börek
Tarifimi denediniz mi?
Etiketleyin @ozgeninoltasi ve Instagram'da paylaşın #ozgeninoltasi
Created using The Recipes Generator
Post Comment
Yorum Gönder