Top Social

Fesleğen Aromalı Domatesli Galette

10/02/2020

Çok uzun zamandır denemek istediğim bir şeydi galette. Galette de nedir diyorsanız, Fransız mutfağından tart türevi bir hamur işi diyebiliriz. Tatlısı da oluyor tuzlusu da. Ama sıklıkla karşımıza meyveli galetteler çıkıyor. 


En güzel yanı tart kalıbına falan ihtiyaç yok, öyle kenarları düzgün olsun, tart kalıbına koyup üstünde ağırlıkla önceden pişireyim falan derdi de yok, hamuru açıp, malzemeyi koyup, kenarını kıvırıyorsun oluyor.


Yapılışı tarttan daha pratik olduğu için hep denemek istiyordum ama meyveli haline bir türlü elim gitmiyordu. Tartta en azından meyvenin altında bir krema oluyor, meyveler çiğ oluyor. Bunda hamurun üzerinde pişmiş meyve olduğu için benim de pişmiş meyveyle aram hoş olmadığı için denemeyi erteledim.


Geçenlerde aklıma geldi, ben en iyisi tuzlu bir galette yapayım dedim. Evde çeşit çeşit peynir ve güzel domates vardı. İş hamuru yapmaya kalıyordu, o da bildiğimiz tart hamuru; buz gibi tereyağ, un ve biraz soğuk suyu rondoda çekiyorsunuz. Sonra at dolaba dinlensin. 


Hamuru ne çok ince ne çok kalın olmayacak şekilde açıp, ortasına labne ve beyaz peynirden oluşan karışımı sürdüm, üstüne domates dilimlerimi koydum. Bu sırada dikkat edin çok sulu bir domates olmasın, ben uzun domateslerden kullandım hani kışlık domates yapılanlardan, onların pek suyu olmuyor. Ama diğer domatesleri de dilimleyip üstüne tuz serpip biraz bekletirseniz suyunu salacaktır. Süzüp öyle kullanın.


Peki sonuç nasıldı derseniz tek kelimeyle harikaydı. Kıyır kıyır bir hamur düşünün, Fesleğen ve sarımsaklı zeytinyağıyla lezzetlenen domates ve alttan gelen peynirin tadı. Gerçekten harikaydı.


Galette öyle bir şey ki tamamen damak zevkinize göre şekillendirebilirsiniz. İsterseniz fesleğeni pas geçip bol kekikli yapın size kalmış.

O zaman hemen nefis galette tarifine geçelim;


Fesleğen Aromalı Domatesli Galette

Fesleğen Aromalı Domatesli Galette
Porsiyon: 4-6 dilim
Yazar: Özge Beydağ Yılmaz
Hazırlık Süresi: 20 MinPişirme Süresi: 30 MinToplam Süre: 50 Min
Kıyır kıyır hamuruyla fesleğen aromasıyla nefis bir galette

Malzemeler

  • 1,5 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 110 gr tereyağ (küçük küpler halinde dondurucuda biraz soğutun)
  • 1/4 su bardağı soğuk su
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağ
  • 1 diş sarımsak
  • 5 fesleğen yaprağı (ince ince kıyılmış)
  • Yarım paket labne veya krem peynir
  • Bir kibrit kutusu kadar sert yağlı beyaz peynir
  • 1 büyük ya da iki küçük domates
  • 1 yumurta sarısı (üstüne sürmek için)
  • Susam (Kenarlara serpmek için)

Hazırlanışı

  1. Öncelikle bir kaseye zeytinyağını koyun, üzerine dövülmüş/rendelenmiş sarımsakla, ince kıyılmış fesleğeni koyup karıştırın, bir kenarda beklesin.
  2. Rondoya unu, tereyağını, tuzu ve şekeri koyup 2-3 kez çekin, bezelye tanesi gibi olacak. Üstüne her sefer 1 yemek kaşığı buz gibi su ekleyip çalıştırın. Hamurdan bir parça alıp iki parmağınızın arasında birleştirince dağılmıyorsa tamamdır (Ben suyun tamamını kullandım)
  3. Hamuru tezgaha alın, elinizle birleştirin ama yoğurmayın, o şekilde strece sarıp dolaba atın. Biraz dolapta dinlensin
  4. Domatesleri kabuklarını soyup dilimleyin ve bir süzgece koyup üstüne tuz serpin, fazla suyu varsa süzülsün
  5. Bir kasede labneyi çatalla karıştırın, üstüne beyaz peyniri ufalayın, iyice karıştırın, sürülebilir kıvamda olsun (çok katı olmayacak)
  6. Hamuru tezgaha alıp yaklaşık 30 cm çapında açın çok ince olmasın ama kalın da olmasın 3-4 mm kalınlığında iyidir. Hamurun düzgün yuvarlak olmasına uğraşmayın kenarları kıvrılacak zaten (Yağlı kağıt üzerinde yaparsanız sonrasında tepsiye almak da kolay olur)
  7. Kenarlarında biraz boşluk bırakarak ortasına peyniri sürüp yayın, üstüne domatesleri dizin. Domatesler pişince küçülüyor o yüzden üst üste gelecek şekilde dizin
  8. Hamuru kenarlarından ortaya doğru katlayın (Fotodaki gibi)
  9. Hamurun kenarlarına ve domateslerin üstüne bir fırça ile aromalı zeytinyağından sürün
  10. Hamurun kenarına yumurta sarısı sürüp, susam serpiştirin (Yumurtasız ve susamsız da yapılabilir)
  11. Fırın ısınırken tepsiyi içinde bırakın ve pişirme kağıdıyla birlikte galetteyi kızgın tepsiye koyun. (Böylece tabanı malzemeler sebebiyle yumuşamaz)
  12. 200 derece ısınmış fırında orta rafta kızarana kadar pişirin (Yaklaşık yarım saat)
  13. Sıcak sıcak dilimleyerek servis edin
  14. Afiyet olsun

Notlar:

Bardak olarak 240 ml cup ölçüsü kullanılmıştır.

Tarif: Life as a Strawberry blogundan uyarlanmıştır.

galette, tuzlu tart, domatesli galette
hamurişleri
Tarifimi denediniz mi?
Etiketleyin @ozgeninoltasi ve Instagram'da paylaşın #ozgeninoltasi
Created using The Recipes Generator
Post Comment
Yorum Gönder