Top Social

Kabartma Tozlu Pişi

12/16/2020
mayasız pişi

Home-office günleri başladığından beri, hafta içi Gökçe'ye günaydın dedikten sonra ardından şu soru geliyor, "Kahvaltıda ne yiyeceksin" :) Cevaplar sınırlı aslında, pankek, krep, patatesli omlet, haşlanmış yumurta, yağda yumurta ve tabii ki hamur kızartması. Hangisini seçeceği önemli, çünkü hazırlık yapmak gerekliyse planlamam lazım. Malum bir yandan da çalışıyorum. 


Geçenlerde hamur kızartması istediğinde tabii ki mayalı hamura vaktim olmadığı için mayasız pişi yapmam gerekti. Benim daha önce verdiğim tarifim de çok güzeldi, o karbonatlı bir tarif. Bu sefer kabartma tozlu olsun dedim. Aynı tarifi kabartma tozuyla yapabilirdim, ama neden farklı bir şey denemeyeyim ki di mi :) Bu sefer sevgili @mutfaksirlari Nilay'da görüp kaydettiğim kabartma tozlu pişi tarifini denedim. Gökce de ben de bayıldık. Ölçüleri de tam 2-3 kişiye yetecek şekilde olduğu için çok hoşuma gitti.

mayasız pişi

Şimdi ne zaman hamur kızart dese bu tarifi yapıyorum, nedense çok pratik geldi ve sonuç da her zaman harika oldu. Bir iki püf noktası var, hamur mayalı olmadığı için, gluteni aktive etmek için yani hamurun çekince uzayan, elastik bir yapıya kavuşması ve dolayısıyla da kolay açılabilmesi için çok güzel yoğurmak lazım. 


Ama gözünüz korkmasın, elinizle bir 10 dk alttan üste katlayarak hamuru yoğuracaksınız. Ben ilk seferinde bunu yapmadım ve açmakta çok zorlandım. Hamuru epey yumuşak tutucaz, sonra yoğururken ele yapışıyorsa az az un serpip yoğurun. Hatta açarken de az az serpiyoruz yapışmasın diye.


Sonrasında ne ince ne kalın olacak şekilde açıp ister çay bardağıyla ister bizim gibi kalıpla kesip kızgın yağa atıyoruz. Gerçekten çok pratik ve yapması kolay bir hamur. Hamuru ben hazırlıyorum, açma ve şekil çıkarma işi Gökçe'de, o şekil çıkarıp bana veriyor ben de kızartıyorum. Sonra birlikte afiyetle yiyoruz :)


Kabartma Tozlu Pişi

Kabartma Tozlu Pişi
Porsiyon: 10-15 adet
Yazar: Özge Beydağ Yılmaz
Hazırlık Süresi: 10 MinPişirme Süresi: 10 MinBekleme Süresi: 15 MinToplam Süre: 35 Min
Çok pratik ve lezzetli pişiler

Malzemeler

  • 1 orta boy yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt (Küçük çay bardağı)
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı un
  • Bir çay kaşığı tuz
  • Kızartmak için sıvıyağ (Çok yağ harcamamak için orta boy bir sos tenceresinde kızartıyorum ben)

Hazırlanışı

  1. Çukur bir kaba yumurta, yoğurt, tuz ve kabartma tozunu koyup tel çırpıcıyla çırpın.
  2. Üstüne yavaş yavaş unu ekleyerek karıştırın. 
  3. Toparlanmaya başlayınca elinizle yoğurmaya başlayın. Elinize çok yapışıyorsa az az un serperek 5-10 dk kadar yoğurun. (Yukarda neden yoğurmak gerektiğini anlattım)
  4. Daha sonra üstüne bir bez örtün ve kenarda siz sofrayı hazırlayana kadar dinlensin 15 dk.
  5. Hamuru un serptiğiniz tezgaha alıp 1 cm kalınlığında açın. (Açarken de zorlanırsanız üstüne un serpiştirin)
  6. Sonra isterseniz çay bardağının ağzıyla ya da bir kalıp yardımıyla şekiller çıkarın. Önceden kızdırdığınız derin yağa atarak önünü arkasını kızartın.
  7. Afiyet olsun
mayasız pişi, mayasız hamur kızartması, kabartma tozlu pişi
kahvaltı
Tarifimi denediniz mi?
Etiketleyin @ozgeninoltasi ve Instagram'da paylaşın #ozgeninoltasi
Created using The Recipes Generator
2 yorum on "Kabartma Tozlu Pişi"
  1. Benim kızım da bayılır pişiye, kahvaltıda pişi var deyince hemen "nam nam" der. Fotolara bakıyorum da, bence de nam nam yani:) Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil