Top Social

Sütlü Mantar Çorbası

12/02/2020
sütlü mantar çorbası

Mantar çorbasını çok severim ama Gökçe'nin yemediği nadir çorbalardan biri olunca pek de sık yapamıyorum. Geçenlerde bir avuç mantar kalmıştı, kendim için yaptım yedim. Yemeden önce de fotoğraf çektim :)


Normalde kremalı mantar çorbası denince içine krema koymak gerekli diye düşünüyoruz ama krema son zamanlarda epey maliyetli bir ürün oldu :) Yarısını çorbaya koysak yarısı ziyan olacak falan, onun yerine un kavurup süt ekleyerek yapınca kremaya yakın bir lezzet çıkıyor ortaya. Zaten mantar çorbasını süt ve su karışımıyla yapınca çok lezzetli oluyor.


mantar çorbası

Sadece mantar kullanabilirsiniz ama ben daha lezzetli olacağını düşünerek soğan da kavurdum. Hatta 1 diş de sarımsak ekledim. Bu arada mantar çorbasına dereotu çok yakışıyor seviyorsanız mutlaka ekleyin. Evde olmadığı için ben bu sefer koyamadım.


Bir şey yaparken mutlaka onlar nasıl yapmış diye baktığım bir kaç hesap var, kendi tarifimle onları karşılaştırırım, hoşuma giden farklı bir şey yapmışlarsa ben de denerim. Bunların başında sevgili Nilay (Mutfak Sırları) gelir. Bu sefer de google da sütlü mantar çorbası diye aratınca baktım Nilay'da var, bir de sevgili Pelinchef'in tarifi çıktı karşıma ki onun da denediğim her tarifi harika oluyor. İki tarif de neredeyse aynıydı. Dedim ki ikisi de böyle yapmışsa ben de aynen deneyeyim :)


Sonuç olarak gayet lezzetli ve de yapması oldukça kolay bir mantar çorbası tarifi ile karşınızdayım. 


Sütlü Mantar Çorbası

Print
Sütlü Mantar Çorbası
Porsiyon: 4 kişilik
Yazar: Özge Beydağ Yılmaz
Hazırlık Süresi: 10 MinPişirme Süresi: 15 MinToplam Süre: 25 Min
Mantar çorbası, hem lezzetli hem faydalı bir çorba.

Malzemeler

  • 150-200 gr mantar (Dilimlenince 2 su bardağı kadar olsa yeter)
  • 1 orta boy soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ (farklı bir sıvıyağ da olur)
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • 3 su bardağı su
  • Tuz, karabiber

Hazırlanışı

  1. Öncelikle mantarların dış kabuğunu soyup, hızlıca sudan geçirin (suya koyup yıkarsanız içine su çeker. Ben genelde üstteki zarı soyuyorum yeterli oluyor)
  2. Mantarları ister dilim dilim isterseniz küçük küpler halinde doğrayın 
  3. Soğanı yemeklik doğrayın, sarımsağı rendeleyin ya da ezin.
  4. Tencereye tereyağ ve zeytinyağını alıp soğan ve sarımsağı ekleyip pembeleşene kadar karıştırarak  pişirin.
  5. Ocağın ısısını artırıp mantarları ilave edin, karıştırarak pişirin (ısı düşük olursa mantar su salar)
  6. Üstüne un ekleyin orta ateşte kokusu çıkana kadar karıştırarak kavurun. (Bütün malzeme topaklaşacak ve karıştırmak zor olacak endişe etmeyin, normal bir şey)
  7. Sonra sütü ekleyin bu arada tel çırpıcı ile karıştırırsanız topaklanmaz. 
  8. Son olarak 2 bardak su ekleyin, kıvamı koyu olursa 1 bardak daha su ekleyin istediğiniz kıvama gelene kadar. (3 bardağı birden eklerseniz çok akışkan olursa koyulaştırmak zor olur, o yüzden çorba yaparken ben önce biraz su ekler sonra kıvamını açmak için azar azar koyarım)
  9. Tuz ve karabiber ekleyip orta ateşte karıştırarak pişirin, kaynamaya başlayınca altını kısıp 2-3 dk kaynatıp ocaktan alın.
  10. Dereotunuz varsa üstüne serpip karıştırın çok yakışıyor.
mantar çorba, sütlü mantar çorbası, kremalı mantar çorbası
çorba
Tarifimi denediniz mi?
Etiketleyin @ozgeninoltasi ve Instagram'da paylaşın #ozgeninoltasi
Created using The Recipes Generator
2 yorum on "Sütlü Mantar Çorbası"
  1. Son fotoğrafa, fotodaki bitkiye, renklerin koyuluguna bayıldım. Özge hanım nasıl pozladiniz, biraz da fotoğraf çekim tekniklerinden bahseder misiniz?😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim cok mutlu oldum. Aslinda en ugrasmadigim fotolardan biriydi, boyle bir sonuc almak hoşuma gitti. Sagda cam var oradan ışık geliyor, altta ve arkada koyu renk fon kullaninca zaten karanlik görünüyor fotograf. Tabii makina ayarını da yapmak lazim. Zamanla eliniz alışıyor sanirim, en önemlisi bol bol fotoğraf cekmek :)

      Sil