Top Social

Fıstık Ezmeli Brownie

1/21/2021
fıstık ezmeli brownie

Çikolata sevmeyen biri için blogda oldukça fazla sayıda brownie tarifi olduğunu fark ettim :) Ama yetmedi bu sefer de fıstık ezmeli bir brownie tarifiyle geldim. Aslında tarifi yayınlamak konusunda biraz kararsızdım, çünkü ben brownie'den hiç anlamam, dünyanın en iyi browniesini getirseniz çatalın ucuyla alırım bana yeter. Çünkü gerçekten benim için çok ağır ve iç bayıcı bir tatlı.


Bu tarifi de hazırladıktan sonra bir parça yedim, tadı güzeldi, özellikle Mia Mesa'nın şekersiz fıstık ezmesi, çikolatanın o ağır tadını çok güzel dengelemişti. Benim gibiler ekstradan üstüne de sos gibi gezdirip yiyebilir hatta :) 

fıstık ezmeli brownie


Ama yine de, acaba brownie böyle çok çikolatalı mı olmalıydı, dokusu biraz fazla mı yoğundu v.s. sorularına cevap bulamamıştım. Dün öğleden sonra ofise gitmem gerekince brownie'leri yanıma aldım. Ofiste çalışan arkadaşlarım vardı, onlara denetirim dedim :) İyi ki de öyle yapmışım. Çünkü yiyenlerden gelen tepkiler sayesinde hemen oturup tarifi paylaşmaya karar verdim.
 
fıstık ezmeli brownie

Fikirlerine güvendiğim arkadaşlarım kesinlikle brownie gibi brownie olduğunu söylediler :) Ben ısrarla, ama sanki biraz çok kakolu değil mi diyorum, yoo böyle olması lazım çok iyi diyorlar, ama biraz dokusu yoğun sanki diyorum, hayır hayır brownie böyle olur diyorlar :))) Yani ben kusur bulmaya çalıştıkça onlar yemeye devam ettiler. O yüzden gönül rahatlığıyla paylaşabiliyorum.

Fıstık Ezmeli Brownie


Siz de çikolatalı tatları seven gruptaysanız bu tarifi seveceğinizi düşünüyorum. Ama özellikle fıstık ezmesi kısmını pas geçmeyin, bu arada Mia Mesa fıstık ezmesi, marketlerdeki fıstık ezmeleri gibi katı değil akışkan bir kıvamda, o yüzden ben direkt kavanozdan alıp kaşıkla döktüm brownie üstüne ama sizin fıstık ezmeniz katı kıvamdaysa biraz mikrodalga ya da ocakta ısıtarak sıvı hale getirin o şekilde kullanın. 
Fıstık Ezmeli Brownie

Tarifte en dikkat etmeniz gereken şey fırında kalma süresi, fazla pişmesindense az pişmesini tercih edin. Yani pişti mi acaba diye şüpheye düşerseniz daha fazla tutmaktansa erken almak daha iyi olacaktır. Çünkü fazla kaldığında kenarları sertleşiyor, kıtır hale geliyor. Ben 160 derecede 40 dk tuttum ama siz 30 dk dan sonra kontrol edin mutlaka, benimkinin kenarları biraz fazla pişmişti. (Fırınım dijital olmadığı için ısı ayarım da fazla gelmiş olabilir)


Bir de benim gibi pişirme kağıdı koymadan yapmayın, o kadar yağlayıp unlamama rağmen çok zor çıkardım tepsiden. Yaklaşık 20x20 ölçülerinde bir kare kalıp kullanın, daha büyük kalıp olursa çok ince ve kuru olur kek. 


Tüm detayları yazdıysak o zaman fıstık ezmeli brownie tarifi gelsin;

Not: Tarif'in kaynağı Michelle Lopez - Weeknight Baking kitabı.(Ben Love and Lemons blogundan aldım)

FISTIK EZMELİ BROWNIE



Fıstık ezmesi ve çikolatanın uyumu ile ortaya nefis bir brownie çıkıyor.


Porsiyon: 9 Dilim
Hazırlık: / Pişme: / Toplam:




MALZEMELER

1 su bardağı toz şeker (biraz daha az koyabilirsiniz tatlı sevmiyorsanız)
3/4 su bardağı un
2/3 su bardağı kakao (topaklanma varsa eleyerek koyun)
1/2 su bardağı pudra şekeri (topaklanma varsa eleyerek koyun)
1/2 su bardağı bitter damla çikolata
2 çay kaşığı tuz
2 büyük yumurta
1/2 su bardağı zeytinyağ (isterseniz farklı bir sıvıyağ da olur)
2 yemek kaşığı su
Yarım su bardağı kadar şekersiz fıstık ezmesi

HAZIRLANIŞI

  • Öncelikle fırını 160 dereceye ayarlayın ısınmaya başlasın, 20x20 fırın kabına yağlı kağıt koyun hatta onu da yağlayın garantili olsun :)
  • Orta boy çukur bir kapta kuru malzemeleri karıştırın (Şeker, un, kakao, pudra şekeri, tuz ve damla çikolata.)
  • Diğer bir kapta yumurtalar, su ve zeytinyağını tel çırpıcı ile güzelce çırpın.
  • Kuru malzemelerin ortasını açıp sıvı karışımı dökün ve malzemeler birbirine karışana kadar karıştırın (Fazla çırpılmayacak) Epey koyu olacak kıvamı sıkıntı yok.
  • Hazırladığınız fırın kabına karışımı dökün güzelce yayın.
  • Fıstık ezmeniz katı kıvamdaysa ocakta ya da mikrodalgada ısıtarak sıvı hale getirin, zaten akışkansa buna gerek yok. Kekin üzerine kaşık yardımıyla fıstık ezmesini gezdirin, bir çubukla spiraller çizerek dağıtabilirsiniz.
  • 160 derece ısınmış fırına koyup 30 dk sonra kontrol edin, kürdan batırdığınızda minik bulaşmalar varsa kek olmuştur. Kupkuru olmasını beklemiyoruz :) Çıktıktan sonra biraz bekleyin kendini toparlasın sonra keserek tadını çıkarın.
  • Afiyet olsun

  • NOTLAR

  • Bardak ölçüsü olarak 240 ml cup ölçüsü kullanılmıştır.
  • Şekerli fıstık ezmesi kullanacaksanız kekin şekerini azaltın.
  • Anahtar Kelime: brownie, fıstık ezmeli brownie, brownie tarifi Kategori: Kek
    3 yorum on "Fıstık Ezmeli Brownie"
    1. Tatlılarda zeytinyağı kullanılması nasıl bir tat yaratıyor acaba ? Sanki tuzlu tarifler için daha uygun gibi hisiediyorum hep zeytinyağını? :)

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Ben keklerde hep zeytinyağ kullanırım, biz alışığız ama yiyen kimse de fark etmiyor, browniede özellikle zeytinyağ yakışıyor 👍

        Sil
    2. Fındık yağı kullanıyorum ben o da hem sağlıklı hem lezzetli oluyor.

      YanıtlaSil