Top Social

Cizleme (Mayalı Akıtma)

3/18/2022
cizleme

Çocukluğuma dair en çok özlediğim yiyecekleri sorsanız, ilk sırada cizleme gelir. O ne ki derseniz, bizim oralarda (Lüleburgaz) mayalı akıtmaya cizleme denir. Babaannem kocaman bir tencerede hazırlar üstünü kapatırdı, biz kuzenler sabırsızlıkla beklerdik mayalanmasını. Sonrası tam bir şenlik. Kimisi üstüne şeker serpip yer, kimisi benim gibi domates peyniri karıştırıp sarar. Her şekilde çok lezzetlidir. 


İstanbul'a taşındıktan sonra, Lüleburgaz'a gidişlerimizde halamlara yaptırırdık, ama onlar göz kararı yaptığı için bende tarifi yoktu. Arada aklıma gelirdi ay bir yapsam diye de nedense kısmet olmadı hiç. Belki de o özlediğim lezzeti bulamamaktan korktum kimbilir :)


cizleme

Sonra instagramda takipçilerimden biri ile Trakyaya özgü yiyeceklerden bahsederken, teyzem çok güzel cizleme yapar dedi, amanın dedim hemen tarifi isterim :) Ve gönderdiği tarif aynı babaannemin yaptığı gibiydi. Çünkü internette baktığım bazı tariflerde yumurta, süt falan vardı, oysa sadece un maya ve su olması lazım. Tabii ki, çocuklara yediricem yumurta kaktırmam lazım diyenler koymakta serbest :) İsteyen su yerine yarı yarıya süt de ekleyebilir.


cizleme


Geçtiğimiz haftasonu Gökçe'yle ikimize kahvaltı için hazırladım, o da çok beğendi. Gerçi hala ilk sırada anneannesinin krepleri varmış ama cizleme benim krebimden daha iyiymiş :)) Anneannesi krebe biraz karbonat ekliyormuş, pankekle krep arasında bir şey oluyor, benim krepler öyle güzel olmuyormuş :)


cizleme


Siz de denemek isterseniz aşağıda tarifini bulabilirsiniz. Harcı yapışmaz bir tavaya dökün yayın, göz göz olacak pişerken, sonra çevirip diğer tarafını da biraz pişirin. Babaannem pişeni tabağa koyar ve üstüne tereyağ gezdirirdi. İsterseniz öyle yapabilirsiniz.


CİZLEME



Çocukluğumun en sevdiğim lezzetlerinden cizlemeyi tam ölçüleri ile yazdım. Bakalım sevecek misiniz.


Porsiyon: 6-8 adet
Hazırlık: / Pişme: / Toplam:




MALZEMELER

2 su bardağı un
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
Yarım paket instant maya (10 gramlık paketin yarısı)
2 su bardağı ılık su
Yağlamak için tereyağ

HAZIRLANIŞI

  • Un, maya, şeker ve tuzu derin bir kapta karıştırın
  • Üstüne tel çırpıcıyla çırparak ılık suyu ekleyin, boza kıvamında olacak. Suyu kontrol ederek ekleyin ki ne çok sulu ne çok katı olmasın.
  • Sonra üstünü örtüp 30-45 dakika mayalanmasını bekleyin
  • Tavaya biraz tereyağ koyun peçete ile yaydırın, üstüne 1 kepçe hamur döküp yaydırın, orta ateşte üzeri göz göz olup altı pişene kadar bekleyin, sonra diğer tarafını da çevirip pişirin.
  • Servis tabağına alıp üstüne tereyağ gezdirin. Hepsi piştikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.


  • NOTLAR

  • 200ml standart bardak ölçüsü kullanılmıştır
  • Anahtar Kelime: cizleme, mayalı akıtma, mayalı krep Kategori: Kahvaltı
    Post Comment
    Yorum Gönder