Top Social

Bakewell Tart (Badem Ezmeli Tart)

7/20/2022
Bakewell Tart


Instagram hesabımı takip edenler geçtiğimiz haftalarda Paşabahçe ile yaptığımız işbirliği sonucu hazırladığım bu tartı görmüşlerdir. Blogda da kayıtlı olsun istediğim için bir kez de burada paylaşacağım. Projede Aydan Üstkanat'ın başlattığı challenge sonucu 8 arkadaş gitmek istediğimiz bir ülkeye ait tatlı hazırladık. Ortaya harika şeyler çıktı.


Ben, internette gördüğümde, taş evleri, nostaljik havasıyla gönlümü fetheden İngiltere'nin Bakewell kasabasının ünlü tatlısını yaptım. Tarihi 1800 lere dayanan Bakewell Tart, bir tart hamuru, tabana sürülen marmelat ve frangipane (badem ezmesi, yumurta ve tereyağ ile yapılan bir dolgu malzemesi) ile hazırlanan bir tatlı.



Hazırlaması zor olmasa da aşamaları biraz oyalıyor, gözünüzü korkutmasın. İnanın anlatması yapmasından zordu. Ben detaylıca anlattım ki soru işareti olmasın kafanızda. Sonuç uğraştığınıza değecek, emin olabilirsiniz.


Paşabahçe çok sevdiğim bir marka olduğu için, keyifle çalıştım, kapaklı sunum tabağı da bu mini tartlara çok yakıştı. Siz dilerseniz mini tart yerine 20-23 cm çapında tek parça tart yapabilirsiniz. Tercihe göre, üstü yaban mersini, ahududu gibi meyvelerle süslenebilir ya da sadece kıyılmış badem serpebilirsiniz.


Bakewell tart

Tarifi hemen yazıyorum, denerseniz yorumlarınızı beklerim.



BAKEWELL TART



İngiltere’deki Bakewell kasabasının meşhur tatlısı Bakewell Tart lezzetiyle gönlünüzü fethedecek.


Porsiyon: 8-10 porsiyon
Hazırlık: / Pişme: / Toplam:




MALZEMELER (Tart Hamuru)

1,5 su bardağı Un
1/4 su bardağı pudra şekeri
Çay kaşığının ucuyla tuz
110 gr tereyağı (buz gibi soğuk olacak, dondurucuda biraz bekletin hatta)
1 yumurta sarısı (akını ayırın dolguda kullanacağız)
2-3 yemek kaşığı buz gibi su

MALZEMELER (İç Dolgu)

110 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
1/2 su bardağı toz şeker
Çay kaşığının ucuyla tuz
1 + 1/4 su bardağı (120 gr) badem unu
2 yemek kaşığı un
1 yumurta + 1 yumurta akı
2-3 damla badem aroması (varsa iyi olur yoksa sorun değil)
3 yemek kaşığı marmelat
Üstlerine serpmek için kıyılmış badem

HAZIRLANIŞI

  • Öncelikle tart hamurunu hazırlamak için un, pudra şekeri, tuzu geniş bir rondoya koyun, soğuk tereyağını küçük parçalar halinde ilave edin ve rondoyu çalıştırın. Kumlu bir görüntü oluşacak. (Rondo yoksa parmaklarınızla tereyağı ve unu ufalayarak birbirine karıştırabilirsiniz)
  • Sonra yumurta sarısını ve bir kaşık soğuk suyu ekleyip tekrar rondoyu çalıştırın, iki parmağınızla hamuru alıp birleştirdiğinizde dağılmadan toparlanıyorsa tamamdır, bu hale gelene kadar az az su ekleyip karıştırın.
  • Hamuru toparlayıp hafif unlanmış bir tezgahta güzelce açın, isterseniz büyük tart kalıbına isterseniz benim gibi mini tart kalıplarına uygun şekilde hamuru yerleştirin, tart kalıbının üstünden merdaneyle geçerek fazlalıkları kesin. Hamura çatalla delikler açın ve dolapta yarım saat kadar bekletin. (Bu arada fırını da 200 dereceye ayarlayın iyice ısınsın)
  • Dolaptan tartı çıkarın, bir yağlı kağıdı içine yerleştirin ve üstüne ağırlık yapması için biraz nohut ya da fasulye gibi bakliyat koyun (Buna kör pişirme deniyor, hamur kabarmadan pişsin diye yapılıyor) 20 dakika bu şekilde pişsin, kenarları hafif renk aldıysa üstündeki ağırlıkları alıp 5-10 dk. da o şekilde pişirip çıkarın ve soğumaya bırakın.
  • Dolgusunu hazırlamak için yumuşamış tereyağı ve şekeri güzele çırpın krema kıvamına gelsin. Unları, yumurtaları ve varsa badem aromasını ekleyip çırpın.
  • Tartlar soğuduysa tabanına biraz marmelat sürün ve üzerini dolguyla kaplayın. Üstünü kıyılmış badem serpin. Ben ortalarına yarım çilek de koydum güzel oldu.
  • 180 derece fırında 35 dk. kadar pişirin. İçine kürdan batırınca temiz çıksın, üstü de hafif kızarsın.


  • NOTLAR

  • Bardak olarak 240 ml cup ölçeği kullanılmıştır

  • Anahtar Kelime: bakewell tart, badem ezmeli tart, frangipane tart Kategori: Tatlı
    Post Comment
    Yorum Gönder