Top Social

Etli Yaprak Sarma (Asma Yaprağı)

1/08/2023
Etli yaprak sarma


Şu hayatta en sevdiğim yemek etli yaprak sarma olabilir. Rahmetli anneannemin tabiriyle fındık dolma. Çünkü anneannem minik minik sarardı, biz çocukken fındık dolma derdik, öyle de kaldı adı. Yıllarca kendim yapmayı denemedim. Anneannem geldikçe sarardı bir tencere, ya da biz gittiğimizde mutlaka yapardı yerdik. Ben beceremezmişim gibi gelirdi.



Pandemide yaşlılık sebebiyle rahatsızlıkları artınca annemde kaldı uzunca bir süre, o ara bir yerden salamura yaprak almıştım 3 kilo, anneanne dedim çok güzel yaprak aldım, saralım beraber, bana da öğret nasıl yapıyorsun. Bir gün oturduk anneannem, annem, Gökçe, ben güle oynaya sardık yaprakları. Aşağıdaki fotoğraf hatıra kaldı. Aylar sonra buzluğa attığım bir pişirimlik yaprağı bulduğumda anneannem artık aramızda değildi, çok tuhaf olmuştum pişirip yerken.


  


İç harcını ölçülü yapmadıkları için ben yine annem yaptıkça alıp yedim, geçenlerde pazarda körpecik yaprak görünce dayanamadım, alıyım da bu sefer kendim yapayım dedim. Haftasonu işe giriştim. Ölçülü tarifi nereden bulsam derken tabii ki canım Mutfaksırları Nilay'ın sayfasında buldum kendimi. Anneme gösterdim, biz de aynı böyle yapıyoruz deyince tamamdır dedim. Hiç abartıldığı kadar zor bir iş değilmiş. Ordu doyurmayacaksanız, küçük bir tencere kendinize kadar sarmak yarım saatinizi almaz. Hadi bilemedin 1 saat olsun :) 



Anneannemin bir son dokunuşu vardır yalnız, nefis bir aroma veriyor dolmaya. Dolma pişince inmeden önce yarım limon suyu, 1 sarımsak rendesi, 1 tatlı kaşığı naneyi karıştırıp, biraz dolma suyu ekleyip çoğaltıyor ve dolmaların üstüne gezdiriyoruz, 10 dk daha pişirip kapatıyoruz. Off ki off enfes oluyor.


Etli yaprak sarma

Bu arada pişirmeden önce, yaprakların tuzu gitsin diye üstlerine sıcak su döküp 15 dk kadar bekletin sonra süzgece alın suyu süzülsün. Eğer çok kalın damar varsa ortasında o kısmı kesin, ama körpeyse yapraklar gerek olmayacak. Ondan sonrası börek sarar gibi, içine biraz iç koy sar sar diz. Fazla sardıysanız da bir kaba koyun atın dondurucuya. Çözdürmeden pişirebilirsiniz.




ETLİ YAPRAK SARMA



Etli yaprak sarma yapmak hiç de zor değil. Bu tarifle mutlaka deneyin.


Porsiyon: 4-5 porsiyon
Hazırlık: / Pişme: / Toplam:




MALZEMELER

250 gr asma yaprağı
300 gr kıyma
1 büyük soğan (ya da 2 orta boy)
1 çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı salça (domates biber karışık)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağ
Üstüne dökmek için yarım limon suyu, 1 sarımsak, 1 tatlı kaşığı kuru nane

HAZIRLANIŞI

  • Salamura yaprak tuzlu olacağı için 10 15 dk sıcak suda bekletip süzün tuzu gitsin
  • Çukur bir kaseye kıymayı, pirinci, yemeklik doğradığınız soğanı, salçayı, yağı, baharatlaro koyun güzelce yoğurun
  • Yaprakları serip ortasına 1 tatlı kaşığı harç koyun, sigara böreği gibi sarın ve tencereye dizin
  • Üstüne biraz çıkacak kadar sıcak su ekleyin. Dağılmaması için tencereden biraz küçük bir porselen tabak kapatın dolmaların üstüne.
  • Orta ateşte pişmeye bırakın. Bir süre sonta tabağı dikkatlice alın. Bir maşa kullanabilirsiniz eliniz yanmasın.
  • Kısık ateşte 45 dakikaya yakın pişirin, yapraklar iyice yumuşasın. Suyunu çektikçe sıcak su ekleyebilirsiniz.
  • Diğer tarafta yarım limon, sarımsak ve naneyi karıştırın. Dolmalar pişince suyundan biraz bu karışıma ekleyip çoğaltın ve sosu üstüne gezdirin. 2 dk daha pişirip kapatın. Bu sos nefis bir lezzet veriyor tavsiye ederim.
  • Afiyet olsun.


  • Anahtar Kelime: yaprak dolma, etli yaprak sarma Kategori: Etli Yemek
    4 yorum on "Etli Yaprak Sarma (Asma Yaprağı)"
    1. Tarifleriniz çok güzel. Ayrıca özel dokunuşları paylaşmanız da çok hoş. Gönlünüze ve elllerinize sağlık. Ben de annemin yaptığı sarmalarda, pirinç yerine bulgur kullandığını hatırladım. O da çok güzel oluyor. Sanırım iç Anadolu'da sarmalarda pirinç yerine bulgur kullanılıyor. Çok mesgul olduğum için burada evinden yemek yapan Nevşehir'li bir hanım da zeytinyağlı yaprak sarmasını bile bulgurla yapmıştı ve çok lezzetli olmuştu ama onda da eksik olan kuş üzümü ve fıstıkdı. (Ben yaptığım zaman fıstık yerine ince kırılmış badem kullanıyorum.) Malum fıstık artık hem çok zor bulunuyor, hem de çok pahalı.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Çok teşekkürler yorumunuz için. Bulgurla da çok güzel olur, biz de biber dolmasına koyarız bazen. Ama ben son dönem glutensiz yemeye dikkat ettiğim için bulgur yemiyorum. O yüzden tamamen pirinçle yapıyorum dolmaları. Fıstık konusuna gelirsek, dediğiniz gibi çok pahalı, badem de harika bir alternatif olmuş. Ellerinize sağlık.

        Sil
    2. Askerde annem ziyaretime geldiğinde bile etli yaprak sarması getirmişti. İnanır mısınız, çevremde benden başka etli yaprak sarması seven yok. Tanıdığım herkes zeytinyağlı yaprak sarması diyorda başka bir şey demiyor. Etli yaprak sarması....

      Ellerinize sağlık..

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Çok teşekkür ederim. Benim için de etlinin yeri bambaşka, zeytinyağlı severim ama etliyi her gün olsa her gün yerim :)))

        Sil