Top Social

Pavlova - Yeni Zelanda'nın Milli Tatlısı

5/10/2016
Belki biliyorsunuzdur, geçtiğimiz ay Show Tv'de Nursel'in Mutfağı programına katıldım. Programda yaptığım çay saati lezzetlerinden biri de Pavlova'ydı. Programda neler yapacağımı konuşurken Pavlova aklımda bile yoktu, Tiramisu kremasından arta kalacak yumurta aklarıyla beze yapmayı teklif ettim, beze değil de pavlova yapın isterseniz, daha gösterişli dediklerinde, daha önce yapmadım ama bezeden pek farklı değil sorun olmaz dedim :) 

Evet itiraf ediyorum, programda ben de ilk kez yaptım pavlovayı, ama zaten çoğu zaman misafirlerime de yeni tarifler deniyorum, hiç başıma kötü bir şey gelmedi :))) Bir de o kadar kolay bir şey ki pavlova, tutmama şansı yoktu :) Neyse ki çatlaması dışında gayet güzeldi.

Programdan sonra da epeyce tarifi soruldu ve çok güzel dönüşler aldı. Ben de bir an önce yapıp bloga tarifini eklemek istiyordum, nihayet haftasonu fırsat bulup yaptım. O kadar hafif köpük gibi bir pasta ki, annem uğradı ben fotoğraflarını çekerken, tatlıyla arası olmamasına rağmen 2 dilim yedi :)
Pavlovanın hikayesini programda da anlatmıştım, bu tatlı ismini, 19.yy sonu ve 20yy başlarına damgasını vurmuş, o dönemin dünyaca ünlü Rus balerini Anna Pavlova'dan alıyor. Kendisi klasik bale tarihinin en iyi balerinleri arasında gösteriliyor. Ekibiyle birlikte ilk kez dünya turnesine çıkan balerinmiş aynı zamanda.

Rivayete göre, 1926 yılında çıktığı Yeni Zelanda-Avustralya turnesinde, Yeni Zelanda'da kaldığı otelin şefi, balerinin şerefine bir tatlı hazırlar. Alttaki beze, tütüyü temsil ederken, aradaki krema tütünün üzerindeki ince kumaşı, süslemede kullandığı kiviler ise,  Anna'nın giydiği tütü üzerindeki yeşil gül yapraklarını temsil ediyormuş.

pavlova pastası
Pavlova aynı zamanda Yeni Zelanda ve Avustralya arasında yıllardır süregelen tartışmanın da odak noktası, bir taraf kendine mal ederken diğeri hayır bizim tatlımız diyor :) Sonuçta iki ülke için de geleneksel bir tatlı olmayı sürdürüyor. 

Şimdi gelelim tarifimize, ufak tefek farklılıklarla yapılan çeşitli pavlova tarifleri var, ben Martha Stewart'ın sitesinden uyarladım tarifi, sonucu gayet başarılı buldum :) Tarifte ufak tefek değişiklikler yaptım, mesela şekeri biraz azalttım çok tatlı olmasın diye. Diğer türlü biraz iç bayıcı olabilirdi.

Pavlova


Muhteşem görüntüsü, hafif lezzetiyle çok seveceğiniz bir tatlı pavlova.

Hazırlık Süresi: , Pişme Süresi: , Toplam Süre:
Porsiyon:  8-10 dilim
Kategori:  pasta
Anahtar Kelime:  pavlova,mereng pasta,meyveli pavlova
 -

Malzemeler:
4 büyük boy yumurtanın akı (oda sıcaklığında)
1 tutam tuz (çok çok az, parmak ucunuzla bir çimdik alıyorsunuz)
1 su bardağı çekilmiş toz şeker (inceltmek için rondoda çekiyoruz)
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
1 tatlı kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi (yoksa 1 paket toz vanilin)
1 paket krema (veya labne)
1 yemek kaşığı pudra şekeri
Süslemek için istediğiniz meyveler (çilek, kivi, dut, ahududu v.s.)
Hazırlanışı:



  • Öncelikle fırını 150 dereceye ısıtın
  • Diğer tarafta yumurta aklarını tuz ile birlikte çırpmaya başlayın, önce yavaş devirde sonra hızlı devirde çırparak kar haline getirin.
  • Kar gibi olup sertleşen yumurta akını çırpmaya devam ederken, şekeri 3 kerede ekleyin ve iyice çırpın. Sert bir kıvam alacak ve şekerler eriyecek. (Hafif kalsa da çok sorun olmuyor)
  • Mikseri kapatın, nişasta, sirke ve vanilyayı ekleyip spatula ile alttan üste doğru karıştırarak yedirin.
  • Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin incecik yağlayın (Programda yağlamadığım için yapıştı, çok kırılgan bir şey olduğu için de zorlayamadık, makasla kenarlarından kestik :) Ben evde yapışmaz silikon fırın matı kullandım çok rahat oldu.
  • Karışımı tepsiye dökün ve yaklaşık 20 cm çapında bir yuvarlak olacak şekilde yayın. Ortasını kenarlara doğru biraz çekin hafif bir çukurluk oluşsun. (Kabarmayacağı için fırından çıktığında da aynı boyutta olacak)
  • Fırının alt rafına koyun ve ısıyı 120 dereceye düşürerek 1 saat 15 dk kadar pişirin. Fırını kapatın ve soğuyana kadar fırından çıkarmayın. (Ani ısı değişimi çatlamasına sebep oluyor)
  • Diğer tarafta dolaptan çıkmış soğuk kremayı pudra şekeri ile iyice çırpın ve taban iyice soğuduktan sonra dikkatli şekilde üzerine yayın, en üstü meyvelerle süsleyip servis edebilirsiniz

  • Nursel'in Mutfağı programında Pavlova'yı nasıl yaptığımı aşağıda izleyebilirsiniz 

     

    Pavlova Tarifi - Nursel'in Mutfağı


    Aşağıda programın tamamını izleyebilirsiniz :)
    17 yorum on "Pavlova - Yeni Zelanda'nın Milli Tatlısı"
    1. Tatlının adını ilk kez duydum.Nefis görünüyor, ellerinize sağlık...

      YanıtlaSil
    2. Merhaba tarifi aynen yaptım fırında 5-6 saat bekledi ama sertleşmedi pavlova sizce neden ?

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Merhaba, çok üzüldüm neden öyle oldu inanın bilmiyorum, 1 saat 15 dk da pişiyor normalde. Üstü kıtır oluyor. Yumurta akını çok iyi çırpamamış olabilir misiniz acaba. Tek ihtimal o var. Yoksa videoda görüldüğü gibi ben de ekstra birşey yapmıyorum.

        Sil
    3. pavlova tarifinizde 1 su bardağı şeker diyorsunuz fakat video da 1.5 su bardağı şeker ölçüsü verilmiş.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Evet programda bir karışıklık olmuş, aslında 1 cup yani 240 ml bardak ölçüsüyle 1 bardak şeker olması lazım, ben programda 200 ml lik bardak olduğu için 1 bardak + 2 yemek kaşığı kullanmışım ama onlar yazarken 1,5 bardak yazmış :))) Programlarda geçen yazılarda maalesef hatalar oluyor, daha önce de 2 kez canlı yayına çıkmıştım verdiğim tarifi yazarken hata yapmışlardı. Siz blogdaki gibi alabilirsiniz, orada hata olmaz :)

        Sil
    4. Denedim,muhteşem oldu.Teşekkür ederim ben krema ve pudra şekerini uzun süre çırptım ve daha sonra çeşitli meyvelerle süsledim sonuç mükemmel 😊😗

      YanıtlaSil
    5. uzun süre çırpmadan kastınız nedir? 10 dk yeterli mi mesela?

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Kabı ters çevirdiğinizde dökülmeyecek kadar sertleşmiş olması gerekli karışımın, program videosunda nasıl olduğunu izleyebilirsiniz.

        Sil
    6. Pavlova FIRINDA GÜZEL OLURSA INSTAGRAM HIKAYELERDE PAYLASIRIM
      I

      YanıtlaSil
    7. Fırın fanlı mı olmamalı

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Benim fırınım fanlı değil, buradaki tüm tarifleri fansız pişiriyorum, normal alt üst pişirmede :) Fan kullanmanıza gerek yok.

        Sil
    8. Merhaba.bu olcude elde ettigimiz bezeyo 2 esit parca yapip 2 katli pavlova yapilabilirmi?

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Tabii eşit iki parca halinde pisirip sonra üstüste koyabilirsiniz.

        Sil
    9. Denemedim henuz denemek.istedim ama 1 tatli kasigi yazilan olculer 1 cay kasigi baska yerde ne dersiniz bir karisiklik olmusmudur? Tesekkurler

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Merhaba, yabancı tariflerde teaspoon olarak bahsedilen ölçü her ne kadar ismi çay kaşığı olsa da bizdeki tatlı kaşığı ölçüsüne denk gelmektedir. O karışıklık bundan kaynaklı, belki direkt yabancı tarifi çevirdilerse çay kaşığı diye yazmışlardır ama gerçekte tatlı kaşığı miktarıdır.

        Sil