Top Social

Yeşil Mercimek Yemeği

4/15/2019
yeşil mercimek yemeği
İstanbul'a bahar bir türlü gelmezken, biz de bir haftadır Gökçe'nin hastalığı ile uğraşıyorduk. Influenza B virüsü kapmış okuldan, aslında bildiğimiz grip virüsü ama epey sarsıcı bu seneki. İki gün 38 in altına inmeyen ateş sonucu acile gittik, acil doktoru takip edelim diyerek eve yolladı, 3.gün ateş düşüp kendine gelince aa tamam atlattı, demek ki üşütmeymiş dedik, 4. gün akşama doğru tekrar 39 u görünce ertesi gün doktora götürüp 5.gün anladık ki influenzaymış. Ona uygun bir tane ilaç var piyasada ona başlayınca 7.günde normale döndü. Allah beterinden korusun, altı üstü grip ama o bile insanı perişan ediyor.

Hafta sonu evden dışarı çıkmayınca, sürekli bir şeyler pişirdik, tatlılar yaptık. Onlara da sıra gelecek ama bugün size benim için en pratik yemek olan yeşil mercimek yemeği tarifini vericem. Bizim evde ayda en az  2 kere pişer, gözüme çok kolay gelmiş olacak ki hiç tarifini yazmayı düşünmemişim. Hatta fotoğrafını çekerken Gökçe, neden çekiyorsun ki bunu dedi, tipini beğenmediyse demek :))) Dedim tarifini merak edenler olabilir bloga yazıcam, öğrensinler onlar da neden bilmiyorlar ki diye atarlandı, her yemeğin fotoğrafını çekmeme arada sinirleniyor sanırım :)
yeşil mercimek yemeği

Neyse gelelim mercimeğe, hiçbir ön hazırlık gerektirmediği için, işten eve gelip de "akşama yemek yok ne yapsam" dediğim anda imdadıma yetişiyor. Fasulye, nohut gibi akşamdan ıslatma derdi de yok. Ben soğan, salça kavururken diğer tarafta üstüne çıkacak kadar su ekleyip bir taşım kaynatıyorum mercimeği, kara suyunu atıyor (annem öyle diyor), bu siyah suyunu dökünce yemek de daha berrak oluyor, hem de kolay pişiyor. 

Fotoğraflardaki biraz koyu renk gözüküyor, biber salçası fazla renk vermiş, siz salçayı çok sevmiyorsanız daha az koyabilirsiniz. Ben her zaman yaptığım ölçülerle aşağıya tarifi ekliyorum.


Mercimek Yemeği




Önceden hazırlık gerektirmeyen pratik mercimek yemeği

Hazırlık Süresi: , Pişme Süresi: , Toplam Süre:
Porsiyon:  3 Kişilik
Kategori:  bakliyat yemeği
Anahtar Kelime:  mercimek yemeği, yeşil mercimek yemeği, kuru baklagil, bakliyat
 -

Malzemeler:
1 su bardağı yeşil mercimek
1 orta boy soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağ (ya da herhangi bir sıvıyağ)
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
su
tuz
Hazırlanışı:

  • Öncelikle mercimeği yıkayıp küçük bir tencereye koyun üstüne çıkacak kadar su ekleyip orta ateşte kaynamaya bırakın
  • Diğer tarafta daha büyük bir tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağ (ya da istediğiniz sıvıyağı) koyun ısınmaya başlasın
  • Yemeklik doğradığınız ya da benim gibi rondoda çektiğiniz soğanı ısınan yağa ekleyin, sararana kadar kavurun
  • Soğanın üstüne salçaları ekleyip karıştırarak pişirin
  • Diğer tarafta kaynamaya başlayan mercimeklerin suyunu süzün ve salçaların üstüne ekleyip kaşıkla bir iki kez karıştırın
  • Son olarak mercimeklerin üstüne çıkacak kadar su ilave edin, tuzunu da ekleyip kapağını kapatın.
  • Kaynamaya başlayınca ocağı kısın, arada bir kontrol edin, suyunu çektiyse az az su ekleyebilirsiniz. Pişip pişmediğini kontrol edip ocağı kapatın.
  • 8 yorum on "Yeşil Mercimek Yemeği"
    1. Merhaba,
      Bizim evin de en sevdiği yemeklerden biri yeşil mercimek yemeği. Ben yaparken içine ince doğranmış 1-2 diş sarımsak ile küp küp doğradığım havuç ve patates katıyorum. Piştikten sonra da ayrı bir yerde tereyağ ile kavurduğum 1 yemek kaşığı unu meyane olarak katıyorum. Lezzetine doyum olmuyor. Sevgilerimle...

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Ben de aslında bazen sarımsak atıyorum bir iki diş, zaten aklıma geldikçe her yemeğe atıyorum onu :) Piştikten sonra tereyağ un ilginçmiş değişik bir fikir, teşekkürler.

        Sil
    2. Bununla büyüdüm köyümde:) Gelin gittiğim yer "yemek olur mu bundan?" diye garipsedi. Onlar çorbasını yapar. Fakat eşim bayılarak yiyor. Paylaşımlarınız için teşekkürler.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Ben de çorba olarak içenler olduğunu görünce şaşırmıştım 😄😄 Ben teşekkür ederim yorumunuz için 💕

        Sil
    3. Kuru nane de çok yakışiyor

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Evet haklısınız ben de cok yakıştırıyorum 👍

        Sil
    4. Çok pratik ve lezzeti bir tarif
      Teşekkür ederiz

      YanıtlaSil