Top Social

Sucuklu Kuru Fasulye ve Jasmine Pirinç Pilavı

5/08/2019
Öncelikle herkese hayırlı bereketli bir Ramazan diliyorum. Ramazan ayına girdiğimize göre daha sık ana yemek tarifi vermeliyim diye düşündüm. Kekler, börekler iyi hoş da iftarda ne yapalım dediğimizde ana yemek araştıracağız sonuçta. O zaman şöyle klasik bir menüyle başlayalım, pilav üstü kuru mesela. Ama azıcık değişiklik yapıp, fasulyeye sucuk ekleyelim, pilavı da mis kokulu jasmine (yasemin) pirinciyle yapalım.

Ramazan demek misafir demek, kalabalık sofralar demek, bir yandan da devir ekonomi devri. Haftasonu market alışverişi için Migros'a girdim, evde eksilen bakliyatları, pirincimi tamamladım, kuru fasulye için sucuk aldım. Sonra bir baktım, fiyatları uygun olduğu için hep Migros'un kendi markalı ürünlerini almışım.
Daha önce denediniz mi bilmiyorum ama ben Migros markalı ürünlerden çok memnunum, üstelik fiyatları da diğerlerine göre çok uygun oluyor. Üstüne bir sürü Ramazan kampanyası da yapmışlar, money kart kullanıyorsanız mesela, farklı ürünlerden toplam 50 money hediye ediyor. "Migros size iyi gelecek" deyişini doğrulamışlar resmen :))) 
Bugün vereceğim sucuklu kuru fasulye ve jasmine pilavı tariflerine gelirsek, ben fasulyeyi düdüklü tencerede yapıyorum, diğer türlü uzun uzun pişirmek gerekiyor, düdüklüde 20-25 dakikada mis gibi pişiyor. Fotoğrafta göreceğiniz üzere fasulyeyi susuz seviyoruz, ama siz sulu istiyorsanız suyunu fazla koyabilirsiniz. Ya da düdüklüyü açtınız baktınız ki çok suyunu çekmiş, o zaman üstüne sıcak su ilave edip bir kapak kapatın, orta ateşte 5-10 dk kaynatın. Ya da tam tersi, baktınız çok sulu kalmış, hızlı ateşte suyunu çekene kadar kaynatın (kapak kapatmayın ki su buharlaşsın) 
Pilav için jasmine pirinç kullandım, kendine has hafif bir kokusu ve çok güzel bir lezzeti var. Benim favori pirincim diyebilirim. Daha önce denemediyseniz tavsiye ederim mutlaka, bir ömür aynı pirinçle geçmez bence :) Hatta bir de basmati var, ona da bayılıyorum, ince uzun bir yapısı ve hoş bir aroması var. Şehriye ve pirinç arası bir şey sanki. Yemesi çok keyifli. Jasmine pirinç, eğer öncesinde sıcak suda beklettiyseniz bire bir buçuk su kaldırıyor. Eğer hiç suda bekletmeden direkt pişirecekseniz bire iki ölçü kullanabilirsiniz.

Detayları da anlattığıma göre aşağıda tariflere geçebiliriz;

Sucuklu Kuru Fasulye



Sucuğun kurufasulyeye kattığı lezzete bayılacaksınız

Hazırlık Süresi: , Pişme Süresi: , Toplam Süre:
Porsiyon:  4 porsiyon
Kategori:  bakliyat
Anahtar Kelime:  fasulye, kurufasulye, sucuklu kurufasulye, düdüklüde kurufasulye
 -

Malzemeler:
1,5 su bardağı kuru fasulye (dermason fasulye kullandım, bir gece öncededen soğuk suya koydum)
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 orta boy soğan
yarım kangal sucuk
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
tuz
Hazırlanışı:


  • Öncelikle soğanları yemeklik doğrayın, düdüklü tencereye sıvı yağınızı koyup biraz ısıtın ve doğanları ekleyip kavurmaya başlayın
  • Soğanlar kavrulurken, sucuğu halka halka dilimleyin, isterseniz yarım halka şeklinde ortadan bir kes daha bölün. Soğanların yanına ekleyin
  • Soğanları sucukla birlikte karıştırarak kavurun, böylece sucuğun yağı da lezzetini yemeğe verecek.
  • Soğan kavrulunca salçaları ekleyip kavurun, son olarak suyunu süzdüğünüz fasulyeyi ekleyin ve 2 parmak üstüne çıkacak şekilde su ekleyin
  • Tuzunu da ekleyin, isterseniz farklı baharatlar ekleyebilirsiniz, ben sucuk olduğu için ihtiyaç duymadım.
  • Düdüklü tencereyi kapatın, hızlı ateşte pişirmeye başlayın, buhar çıkmaya başlayınca orta ateşe alıp 20-25 dakika pişirin

  • Jasmine (Yasemin) Pilavı



    Jasmine pirincinin kendine has aroması ve lezzetini denemenizi tavsiye ederim

    Hazırlık Süresi: , Pişme Süresi: , Toplam Süre:
    Porsiyon:  4 porsiyon
    Kategori:  pilav
    Anahtar Kelime:  pilav, jasmine pilav, yasemin pilavı
     -

    Malzemeler:
    1 su bardağı jasmine pirinci
    1 yemek kaşığı tereyağ
    1 yemek kaşığı sıvıyağ
    1,5 su bardağı kaynamış su
    1 tatlı kaşığı tuz
    Hazırlanışı:


  • Pirincinizi soğuk suyla yıkayın, bir kaba koyup üstüne biraz tuz ve sıcak su ekleyin ve en az 20 dk suda bekletin (bu aşamayı atlayacaksanız su miktarı 2 bardak olacak)
  • Pirinci beklettikten sonra süzün ve soğuk suyla yıkayın (nişastası akacak)
  • Tencereye tereyağ ve sıvıyağ ekleyin. Yağınız eriyince pirinci ilave edip orta ateşte karıştırarak 5 dakika kadar kavurun
  • Üstüne kaynamış suyu ve tuzu ekleyip kapağını kapatın, ateşi en kısık duruma getirin ve suyunu iyice çekene kadar pişirin.
  • Suyunu çekince ocağı kapatın biraz demlenmesini bekleyin
  • 6 yorum on "Sucuklu Kuru Fasulye ve Jasmine Pirinç Pilavı"
    1. Nefis olmuş arkadaşım. Ellerine sağlık. Bende sıkı Migros müşterisiyim. Ne kadar lezzetli olduklarını tahmin edebiliyorum.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Canım çok teşekkürler, ben de gerçekten seviyorum Migros'u, hem alıştığım için neyin nerede olduğunu kolay buluyorum, hem indirimli ürünleri yakalayınca ekonomik oluyor :)

        Sil
    2. Ben 1 e 2 yapıyorum.2 bardak su 1 pirinç en sevdiğim pirinç.salma yapıyorum.Ellerinize sağlık

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Salma yapınca 1e 2i normaldir, ben hiç o şekilde pilav pişirmedim :) Annem öyle yapar ama ben kavurarak yapmaya alıştım :)

        Sil
    3. elinize sağlık çok güzel olmuş...

      YanıtlaSil