Top Social

Terbiyeli Sulu Köfte (Ekşili Köfte)

10/31/2019
Çocukluk hatıralarımda şöyle bir sahne var; annem sulu köfte yapmak için, minik minik yuvarlayıp un serpilmiş tepsiye atıyor köfteleri, ben de iki elimle tepsiyi sallayıp köfteleri unluyorum. Sonrasında ne oluyor, nasıl pişiyor bilmesem de bu köfteleri unlama işini çok severdim.

Annem hem terbiyelisini hem domateslisini yapardı, ikisini de severek yerdik. Ne hikmetse bizim ev ahalisi pek sevmiyor, ne evin beyi ne de miniği. Hal böyle olunca ben de yapmıyordum epeydir. Baktım ki blogda tarifi yok, 4 günlük tatilde güzel bir ekşili köfte yapıp fotoğraflayayım dedim. Fotoğraf olayı bitince de afiyetle yedim :)

Aslında çocukların çok sevdiği bir yemek ekşili köfte, üstelik hem çorba niyetine yiyorlar hem arada köfte de yemiş oluyorlar :) Ama illa çocuk olmasına gerek yok, bence herkes için lezzetli bir alternatif. 

Yapması çok zor değil, tek zahmetli kısmı köftelerin yuvarlanması :) Ben açıkçası ilk denediğimde biraz korkmuştum, ya köfteler dağılırsa, ya istediğim gibi olmazsa diye. Ama korktuğum gibi olmadı, her şey olması gerektiği gibiydi, lezzeti de çocukluğumun lezzetini tutunca tamamdır dedim.

Aşağıdaki ölçülerle 4 kişiye yetecek kadar çıkıyor, daha önce hiç yapmadıysanız korkmayın, gerçekten zor değil.

Terbiyeli Sulu Köfte (Ekşili Köfte)




Terbiyeli Sulu Köfte (Ekşili Köfte)

Hazırlık Süresi: , Pişme Süresi: , Toplam Süre:
Porsiyon:  4 kişilik
Kategori:  Köfte
Anahtar Kelime:  ekşili köfte, sulu köfte, terbiyeli köfte
 -

Malzemeler:
250 gr kıyma
2 yemek kaşığı kırık pirinç (normal pirinçse haşlanacak)
1 orta boy soğan
1 yumurta (Akı köfteye, sarısı terbiyeye)
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
2 küçük havuç (Büyükse 1 tane)
2 küçük patates (Büyükse 1 tane)
2 yemek kaşığı zeytinyağ
5 su bardağı su
1/2 limon suyu
un (köfteyi unlamak için)
üstüne serpmek için maydanoz (isteğe bağlı)
Hazırlanışı:
  • Öncelikle havuç ve patatesleri soyup küp küp doğrayın, bir kenarda hazır olsunlar
  • Kırık pirinç kullanacaksanız iyice yıkayıp bir kaba koyun üstüne kaynamış su dökün 10 dakika bekletin, pilavlık pirinç ise sos tenceresine koyup 2 dakika kaynatın
  • Çukur bir kaba kıymayı koyun, rondodan çektiğiniz soğanı ekleyin (sulandıysa elinizle sıkın öyle koyun)
  • Süzdüğünüz pirinci, yumurtanın akını, kimyon, tuz ve karabiberi de kıymaya ilave edip, elinizle yoğurun.
  • Geniş ve derin bir kaba 2-3 yemek kaşığı un koyup tabanına yayılması için sallayın (ben borcamda yaptım unlama işini)
  • Köfteden minik bir parça alıp elinizle yuvarrlayın unun üstüne atın (Köfte boyutu sizin zevkinize kalmış, çok minik yapmak zor oluyor, çok da iri olmasın, ortalama bir şey yapın)
  • Köfteleri arada tepsiyi sallayarak unlayın, bu şekilde tüm köfteler bitinceye kadar devam edin, tepsiyi sallayıp hepsini unlayın
  • Tencereye zeytinyağını (ya da ne yağ kullanıyorsanız) koyun, havuçları ekleyip, 2 dakika kavurun.
  • Üstüne 5 bardak sıcak su ekleyip kaynayınca patatesleri ve köfteleri ilave edin, tuz da ekleyip kaşıkla bir karıştırın.
  • Orta ısıda havuç ve patatesler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. (Köftelerden birini alıp test edin piştiyse tamamdır).
  • Bir kaseye yumurta sarısını ve yarım limonun suyunu ekleyip çırpın, çorbadan yavaş yavaş bir kepçe alıp yumurtaya ekleyip karıştırın.
  • Yumurtalı karışımı incecik şekilde ve karıştırarak çorbaya ekleyin, kısık ateşte 2 dakika tutup ocaktan alabilirsiniz.
  • Yerken üstüne ince ince maydanoz doğrayabilirsiniz
  • 8 yorum on "Terbiyeli Sulu Köfte (Ekşili Köfte)"
    1. 15 yıllık evliyim ve ilk defa Ekşili Köfte yaptım. Hem de ilk sizin tarifinizi deneyerek. Eşim aynı o üniversite yıllarında okulda yediklerimiz gibi olmuş dedi ve çok beğendi. Pirinçleri önceden haşlamak bence çok önemli bir püf noktaydı. Bu sayede homojen şekilde köfteyle bütünleşti. Detaylı tarifiniz için teşekkürler:)

      YanıtlaSil
    2. Özge hanim bu yemeği çok yapacağımız zaman malzemeyi artırarak yapmamiz gerekiyo demi işyerinde 15 kisiyiz lütfen yardım edermisiniz

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Tabii ki ölçüyü 2-3 katına çıkarın, bu ancak 3-4 kişilik çıkar.

        Sil
    3. Yıllarca ekşili köfteyi yanlış yapmışım🙈 Sayende önemli bir püf noktasını öğrenmiş oldum. Meğer işin sırrı, pirinci haşlamakta ve limon suyundaymış😊 Pirinç haşlanınca daha güzel kıvam alıyor, köfteler daha kolay yuvarlanıyor. Ben terbiyesine hep yoğurt koyduğum için ayrıca limon suyu koymazdım. Ama asıl lezzeti limon suyu veriyormuş. Bu akşam yemeğe yine ekşili köfte yaptım, yaparken de kulaklarını çınlattım☺️Bu harika tarif için çok teşekkürler;) Sevgiler. NESRİN 💞

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Canım çok sevindim beğenmene, limon gerçekten lezzet veriyor. 💕

        Sil
    4. Şimdiye kadar yaptığım en güzel ekşili köfte bu oldu, çok teşekkür ederim.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Çok sevindim beğenmenize, anne tariflerinden şaşmamak lazım, hep güzel sonuç veriyor, ben de annemden almıştım tarifi. Afiyet olsun.

        Sil