Top Social

Kıymalı Çıtır Börek

1/24/2020
Bu böreği ilk kez 2 yıl önce teyzeme kahvaltıya gittiğimde yemiştim. Hatta o dönem gluten diyeti yapıyordum ve 1 taneden bir şey olmaz diyerek dayanamayıp mideye indirdim. O günden sonra annemin de favori böreği oldu, kızların doğumgünlerinde falan hep bu çıtır börek baş roldeydi :) 

Sizinle paylaşmak için sabırsızlanmakla birlikte bir türlü yapmak kısmet olmadı, annem sık sık yapıyordu ama ben kendim yapıp da püf noktalarını yazmadan paylaşmak istemedim.
Geçen cumartesi, bende yine çay partisi vardı, dedim ki bu sefer kıymalı çıtır börek yapayım, fotolarını da çekip paylaşayım :) Ve nihayet başardım. 

Bu tarifi teyzem bir yerden okuyup yapmış, ama çok zaman geçtiği için kaynağını hatırlayamadı, ilk siz paylaşmışsanız yoruma yazın nolur, bu bana ait bir tarifti diye, birinden çalmış olmak istemem. Kaynağı bilsem mutlaka belirtiyorum zaten.
Şimdi detaylara geliyorum, tarifte 3 yufka kullanılıyor, üst üste koyuyoruz, sonra ortadan ikiye bölüp, iki yarım yufkaya içini koyup rulo yapıyoruz, yani iki rulomuz oluyor. Ama teyzem bana yazdırırken bu ortadan kesme kısmını atladığı için ben bütün yufkayı yuvarladım, dolayısıyla böreklerim biraz iri oldu :) 

Bir de tarifte yazdım, teyzemin bana anlattığında kıymayı boydan boya bir uca yayıp rulo yapmak gerekiyordu, ben dalıp tüm yufkanın üstüne harcı yaydım ve öyle rulo yaptım, hangisi daha iyi derseniz çok da farklı değil, benim gibi yaparsanız her tarafa eşit yayılıyor kıyma. Ama diğer türlü de görüntüsü güzel oluyor :)

Biz kıyma ve soğana patates de ekliyoruz hem daha lezzetli oluyor hem de börek içi artıyor. Ama tercih etmezseniz sadece soğan ve kıyma ile de yapabilirsiniz.

Sararken çok sıkmadan sarın yufkayı, güzelce kabarabilsin. Fotolarda benimki biraz gevşek gibi duruyor ama yerken gayet güzeldi. Ben de ilk kez yaptığım için acemilik diyebilirsiniz :) Bu böreği her türlü iç malzemeyle yapabilirsiniz, ama ben kıymayı çok yakıştırdığım için öyle yapmaya devam edicem :)

Şimdi gelelim nişastalı kıymalı çıtır börek tarifine;

Kıymalı Çıtır Börek



Özge Beydağ Yılmaz
Nişasta sayesinde inanılmaz bir çıtırlık kazanan kıymalı börekleri yemeye doyamıyor insan

Hazırlık Süresi: , Pişme Süresi: , Toplam Süre:
Porsiyon:  15-20 adet
Kategori:  Börek
Anahtar Kelime:  kıymalı börek, çıtır börek, nişastalı börek
 -

Malzemeler:
3 yufka
125 gr erimiş tereyağ (ya da margarin)
1 yemek kaşığı sirke
3 yemek kaşığı nişasta
1 orta boy soğan
1 orta boy patates
200 gr kıyma
tuz-karabiber
2 yemek kaşığı sıvıyağ (kıymayı kavurmak için)
1 yumurta sarısı (üzeri için)
susam (üzeri için)
Hazırlanışı:

  • Öncelikle böreğin için hazırlamak için soğanı yemeklik doğrayın ya da rondoda çekin, bir tavaya sıvıyağ koyup soğanı biraz kavurun
  • Daha sonra kıymayı ilave edip karıştırarak kavurun, pişmesine yakın rendelediğiniz patatesi de ekleyin, biraz tuz, karabiber ekleyin
  • Patatesler hafif yumuşayana kadar arada karıştırarak pişirin, sonra ocaktan alıp soğumasını bekleyin
  • Diğer tarafta tereyağını eritin, soğuyunca içine sirkeyi de ekleyip karıştırın.
  • Kıymalı harç ve tereyağ soğuduktan sonra yufkalardan birini tezgaha serin, üzerine sirkeli yağ karışımından kaşıkla döküp her yerine yayın (elinizle ya da fırçayla sürebilirsiniz)
  • Üstüne bir süzgeçle nişasta serpin (her yerine ince bir kat gelecek şekilde)
  • Sonra ikinci yufkayı üstüne örtün yağ ve nişasta işlemini tekrarlayın ve üçüncü yufkayı üstüne serin
  • Üçüncü yufkaya da yağlı karışımı sürüp, nişasta serptikten sonra iki tarafındaki kenarları 3 parmak kadar içeri katlayıp yufkayı dikdörtgen şekline getirin. Sonra ortadan ikiye kesin, toplamda iki rulo yapıcaz.
  • Kıymalı harcı kıvırdığınız kenarlardan birine yani yufkanın uzun tarafına boydan boya koyun ve yufkayı çok sıkmadan kıvırıp rulo yapın, iki yarım yufkayı da aynı şekilde sarın (Ben teyzemin anlattığı gibi yapmayıp kıymalı karışımı yufkanın her tarafına serpiştirdim ve öyle sardım)
  • Sardıktan sonra dolapta mümkünse bir gece dinlendirin (Ben vakit olmadığından ancak 1-2 saat bekletebildim, kesmekte sıkıntı olmadı)
  • Dolaptan çıkarıp keskin bir bıçakla böreği fotoğraftaki gibi üçgene benzeyecek şekilde dilimleyin ve fırın tepsisisine dizin, üstüne yumurta sarısı sürüp, susam serpiştirin
  • 200 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra sıcak sıcak yiyebilirsiniz.
  • Post Comment
    Yorum Gönder