Top Social

Vitray Kurabiye

12/08/2021
vitray kurabiye

Bu kurabiyeleri ilk ne zaman gördüm hatırlamıyorum ama 4-5 sene olmuştur diye tahmin ediyorum. Pinterestte ya da takip ettiğim Amerikan bloglarından birinde karşıma çıkmıştı muhtemelen. O zaman da yapmak istemiş ama ortasına nasıl şeker konulacak, her şeker aynı havayı verir mi falan diye düşünürken vazgeçmiştim. 


Geçenlerde yine karşıma çıkıverdi, tam da Pazar günü oturmuş, bugün bir şeyler yapıp fotoğraf çeksem diye düşünürken üstelik. Derler ya her şeyin bir zamanı varmış diye, demek ki o zaman bu zamanmış. Her şey vardı da o cam şekerleri nereden bulacaktık. Çıktık dışarı mahalledeki marketleri dolaşmaya başladık. Tam ümidi kesmişken bir markette Kent Meybon şekerlerinden gördük. 


Vitray kurabiye


Aynı sonucu verir mi vermez mi endişelerini bir kenara bırakıp kolları sıvadık. Kurabiye hamuru çok kolay bir hamur ve çook lezzetli oldu. Elinizde yıldız kalıp yoksa dert etmeyin birbirinden farklı boylarda iki bardakla da yuvarlak şeklinde yapabilirsiniz. Su bardağı ve çay bardağı ile olur sanki. Şekerlerin renkleri pişince soldu, canlılığı kalmadı ama bence bu haliyle de gayet iyiler.




İşin en zor kısmı o şekerleri kırabilmekti. Şu ağzı kilitli buzdolabı poşetleri var ya hani kalın olanlar, işte onlardan olmadığı için buzdolabı poşetine koyup et döveceğiyle kırmaya başladım ama poşet hemen yırtıldı, biraz sıkıntılıydı yani, bir de şekerler birbirine yapışıyor falan. Sonra baktım ki öyle zor oluyor, fırın kağıdını ikiye katlayıp arasına 5-6 şekeri koyup öyle kırdım daha iyi oldu. Zaten çok fazla şeker gerekmiyor, az az kırıp koyabilirsiniz.


cam şekerli vitray kurabiye

Bir de çok önemli bir nokta daha var, fırının başından ayrılmayın, neredeyse 10-15 dakikada pişiyor, bir anda kurabiyelerin rengi koyulaşıveriyor. Kenardan rengi değişmeye başladığı anda alın fırından. Kızarsa da tadında sorun olmuyor tabii ki ama rengi beyaz olunca daha şık duruyor. Ben ilk tepsiyi yakalayamadım, ikincide gözüm üstündeydi, neredeyse yine geç kalıyordum.


Her şeye rağmen sonucu çok şirin oluyor ve herkes aa nasıl yaptın bunu diye şaşırıyor. Çocuk doğumgünleri falan için de ideal bence. Bu arada kim uğraşacak şekerle falan derseniz direkt kalıpla kesip kurabiye olarak pişirin, lezzetli bir hamur.


Tarifin Kaynağı: Cooking Classy


VİTRAY KURABİYE



Görüntüsüyle herkesi şaşırtan çok şık vitray kurabiyeler.


Porsiyon: 20-25 adet
Hazırlık: / Pişme: / Toplam:




MALZEMELER

110 gr tereyağ (Oda sıcaklığında yumuşamış)
1/2 su bardağı toz şeker (100 gr)
Çay kaşığının ucuyla tuz
1 büyük yumurta
1 paket vanilya
1,5 su bardağı un
20 kadar renkli cam şeker

HAZIRLANIŞI

  • Öncelikle şekerleri istediğiniz renklerde ayırıp kilitli buzdolabı poşetinde, et döveceği gibi sert bir şeyle vurarak küçük parçalar halinde kırın. (Toz haline gelmesin)
  • Çukur bir kapta tereyağ, şeker ve tuzu krema kıvamına gelene kadar mikserle çırpın.
  • Yumurtayı ekleyip çırpın
  • Son olarak un ve vanilyayı ekleyip düşük devirde çırparak hamuru hazırlayın. (Unu ekledikten sonra elinizle de yapabilirsiniz)
  • Hamuru strece sarıp ya da buzdolabı poşetine koyup dolapta 1 saat dinlendirin.
  • Hamurun yarısını alın diğer yarısı dolapta beklesin ki yumuşamasın. Birini bitirince diğerini de çıkarıp kullanın.
  • Unladığınız tezgahta 5-6 mm kalınlığında açın (Yani ne incecik ne de çok kalın olacak) Önce büyük yıldız şeklini çıkarıp yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin. Sonra ortalarından daha küçük bir kalıpla bir yıldız daha çıkarın.
  • Son olarak bu boşlukları şekerle doldurun. 180 derece ısınmış fırına atıp 10-15 dk pişirin (kenarlar hafif renk değiştirirken çıkarın)
  • Fırından çıkınca tezgahta iyice soğumasını bekleyip öyle aşın tepsiden. Önce şeker kısmının donması lazım yoksa kağıttan ayıramazsınız.


  • NOTLAR

  • Bardak ölçüsü olarak 240ml cup ölçeği kullanılmıştır

  • Anahtar Kelime: vitray kurabiye, cam şekerli kurabiye, yılbaşı kurabiyesi, kurabiye Kategori: Kurabiye
    Post Comment
    Yorum Gönder