Top Social

Portakallı ve Terbiyeli Kereviz

2/16/2022
portakallı kereviz


Kerevize dair ilk hatırladığım anım şu, 5-6 yaşlarında falanım sanırım, rahmetli anneannemdeyiz, ben yemek konusunda biraz mızmızım ve anneannem kerevizi bana yedirebileceğini iddia edip benim haberim olmadan patates yemeğinin içine katıyor, ve ben tabii ki ağzıma kereviz gelince kıyameti koparıyorum :)))


Ondan sonra da yıllarca kerevizle yakın bir ilişkim olmadı, ilerleyen yaşlarda yoğurtlu kereviz salatasının müptelası oldum ama ilişkimiz daha ileri gidemedi. Kışın neredeyse her hafta 1-2 kez kereviz salatası yaparım yemeğin yanına, dolayısıyla her zaman dolabımda kereviz bulunur, hatta çat kapı arkadaşım gelse, fırına buzluktan börek atılır ve 2 dakikada kereviz salatası da hazır olur :)


zeytinyağlı kereviz

Neyse konumuza dönüyorum hemen, geçenlerde yine evde 2 küçük kereviz vardı ve dedim ki daha ne kadar kaçacaksın, bir dene bakalım zeytinyağlı yemeğini, belki de seversin :) Hatta ig storyde bahsedince gelen öneriler, ağırlıklı olarak portakallı ayvalı yapmam yönündeydi. Evde ayva yoktu pas geçtim. Bir de ben pırasaya yaptığım gibi terbiye yapmak istedim ki bence çok isabetli oldu.


Terbiye ile ilgili bir araştırma yaptım limon suyu ve yumurta sarısına un da eklediklerini gördüm deneyeyim dedim ama bence çok gereksiz oldu, zaten çok sulu değildi un katınca epey koyu oldu. Pırasaya ben sadece limon suyu ve yumurta sarısı ekliyorum ve kıvamı nefis oluyor, dolayısıyla tarifi öyle vericem. Fotolarda sos un sebebiyle biraz daha koyu gözüküyor o yüzden belirtmek istedim.

 

PORTAKALLI VE TERBİYELİ KEREVİZ



Portakal suyunda pişen terbiyeli kereviz yemeğinin tadına doyamayacaksınız.


Porsiyon: 2 kişilik
Hazırlık: / Pişme: / Toplam:




MALZEMELER

4-5 yemek kaşığı zeytinyağ
1 orta boy soğan
1 küçük boy kereviz
1 adet havuç
1 orta boy patates
1 su bardağı portakal suyu (Taze sıkılmış)
1 limon
1 yumurta sarısı

HAZIRLANIŞI

  • Yarım limonu sıkıp orta boy çukur bir kaba dökün üstünü su ile doldurun ve kerevizi soyup irice doğrayıp bu kaba koyun (diğer işlemleri yaparken kararmasın)
  • Havuç ve patatesleri de soyup doğrayın, patatesler kerevizlerden daha küçük boyutta olsun, kereviz çabuk pişiyor, aynı boyda olursa patates ve havuç pişene kadar erirler
  • Zeytinyağını tencereye koyun, yemeklik doğradığınız soğanı ekleyip kavurun, soğan yumuşayınca havucu ekleyip 2-3 dakika karıştırarak kavurun.
  • Patatesi ve suyunu süzdüğünüz kerevizleri tencereye alın. Üstüne portakal suyunu ekleyin, tuz ekleyin. Gerekirse üstünü geçecek şekilde su ilave edip kapağı kapatın ve orta ateşte pişmeye bırakın.
  • Havuçlar yumuşadığında yemek de pişmiş demektir. Bu şekilde de afiyetle yiyebilirsiniz.
  • Terbiye ekleyecekseniz limonun kalan yarısı sıkın ve küçük bir kaseye koyun, yumurta sarısını ekleyip çırpın, altını kapattığınız yemeğin suyundan azar azar ekleyip ılıştırın ve tamamını yemeğe ekleyip karıştırın.
  • Soğuduktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz.


  • Anahtar Kelime: kereviz yemeği, zeytinyağlı kereviz, portakallı kereviz, terbiyeli kereviz Kategori: Sebze Yemeği
    Post Comment
    Yorum Gönder