Top Social

Marmara Adası'nın Peynirli Patlıcanı

8/24/2022

marmara adası peynirli patlıcan


Marmara Adası'yla ilgili rehber niteliğindeki yazımı okuduysanız, orada peynirli patlıcandan bahsettiğimi hatırlarsınız belki. Ben 5 yıldır adaya gitmeme rağmen nedense ilk 3 yıl farkına varmamışım bu lezzetin :) Son 2 yıl ise vazgeçilmezim oldu. Sahilde akşamüstü atıştırmalığı niyetine bol bol yedim :)

Eve gidince ben bunu bir denemeliyim diyerek, adadan dönerken merkezdeki peynirciden kelle peyniri aldım, adada yapılan peynirli patlıcanlarda bu peynir kullanılıyor, diğer bir adı da mihaliç peyniri. (İstanbulda büyük marketlerde satılıyormuş duyduğum kadarıyla). Nasıl bir peynir derseniz, sert ve tuzlu ama ben orta tuzlu olanını aldım. Eski  kaşar, İzmir tulumu arası bir peynir denebilir. 


peynirli patlıcan

Geçen sene de çok istemiştim denemeyi ama hep aklımda sorular vardı, ne kadar derin yağda yapılacak, kızarırken peynir ve patlıcan birbirinden ayrılmayacak mı, peynir erimeyecek mi gibi gibi. Sonra da sorulara cevap bulamayıp denemekten vazgeçmiştim :)


Bu sefer ne olacaksa olsun deniycem dedim. Ve hatta yaparken bir video çekip reels olarak paylaştım instagramda. Umduğum ilgiyi gördü diyebilirim :) Çünkü çok kolay ve farklı bir lezzet. En güzeli de birebir adada yediğim tadı yakaladım. 


marmara adası peynirli patlıcan

Size de tavsiye ederim mutlaka deneyin, bu arada yağda kızardı ama asla yağlı değildi. Peynirli kısım dışı kıtır içi yumuşak oldu. Patlıcan da yağ çekmedi. Yağ iyice kızınca koymak önemli yoksa patlıcan yağ çekebilir. Aşağıdaki ölçülerle 6 dilim çıkardım ben, peyniri biraz daha az konursa 8 tane de çıkabilir.


İzleyince daha net anlaşılıyor o yüzden instagram video linkini de bırakıyorum hemen şuraya

INSTAGRAM REEL VIDEO



PEYNİRLİ PATLICAN



Marmara Adası'nın nefis peynirli patlıcanını evde denemek isterseniz tarif burada


Porsiyon: 6-8 dilim
Hazırlık: / Pişme: / Toplam:




MALZEMELER

6 - 8 dilim patlıcan
125 gr orta tuzlu kelle peyniri (mihaliç peyniri)
1 yumurta
1 tatlı kaşığı nane
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
ben kullanmadım ama yarım çay kaşığı kadar karbonat eklenebilir belki peynirli kısım daha da kabarır

HAZIRLANIŞI

  • Patlıcanları alacalı soyup dilimleyin
  • Peyniri ince şekilde rendeleyin, üstüne yumurta, nane ekleyip karıştırın.
  • 1 kaşık un ekleyin çatalla karıştırın, kontrollü olarak 1 kaşık kadar nişasta ekleyin, kıvamı kurabiye hamuru gibi olacak (Karbonat da ekleyebilirsiniz çok az bu aşamada)
  • Peynirli karışımı kaşıkla alıp kubbe şeklinde patlıcan dilimlerinin üstüne koyun.
  • Tavaya patlıcan dilimleri gömülecek kadar sıvıyağ koyun kızınca yavaşça patlıcanları ekleyin, iyice kızarınca ters çevirin peynir de kızardığında alabilirsiniz.
  • Sıcak sıcak servis edin


  • NOTLAR

  • Kelle peyniri tuzlu olduğu için tuz eklemiyoruz.

  • Anahtar Kelime: Peynirli patlıcan, peynirli dilim patlıcan Kategori: Sebze Yemeği
    Post Comment
    Yorum Gönder