Top Social

Sicilya Usulü Tiramisu

12/24/2013

Blogumda daha önce İtalyan bir arkadaşımdan aldığım tiramisu tarifini paylaşmıştım. Yani orjinal tiramisu tarifiydi, e peki o zaman neden farklı yerlerde farklı tarifler görüyordum ben. Tiramisu denilen tatlının yapılış şekli tek değil miydi. Kafamda bu sorular dönüp dururken karşıma çıkan, İtalyan yemek ve kültürünü anlatan şu blogda sorularımın cevabını buldum.

Meğer İtalya'nın en popüler tatlısı Tiramisu'nun, genellikle yapıldığı bölgeye göre değişen çok çeşitli reçeteleri varmış. Bahsi geçen blogda verilen de Sicilya bölgesinde sıklıkla uygulanan reçeteymiş. Tarifi okuyunca sonucun çok güzel olacağını düşündüm, bir de böyle deneyeyim dedim. Yalnız tarifte bir kaç düzenleme yaptım (örneğin şeker miktarı) Sonuç olarak, iş yerine getirdiğim tiramisu herkesten geçer not aldı. 

Benim ilk tarifimde yumurtanın hem sarısı hem beyazı kullanılıyor ve tatlının içinde çiğ olarak yer alıyordu. Bu tarifte ise sadece yumurta sarıları kullanılıyor ve benmari usulü pişiriliyor. Dolayısıyla daha güvenerek yapılabilecek bir tarif.

Bu arada, ben bir arkadaşımın İtalya'dan getirdiği mascarpone peynirini kullandım, ama mascarpone yoksa labne değil de kaymak kullanmanızı tavsiye ederim. Ya da kaymak ve labneyi yarı yarıya kullanın. Sadece labne ile kıvamı cıvık oluyor çünkü. Zaten mascarpone peynirinin tadı ve kıvamı da labneye değil kaymağa daha yakın.


Malzemeler
  • 4 Yumurta sarısı
  • 1 Su bardağı şeker
  • 3 Yemek kaşığı espresso likörü (Amarula ya da Baileys şahane oluyor, yoksa yarım bardak suda 1 tatlı kaşığı nescafe classic eritip ondan 3 kaşık kullanın)
  • 200 gr mascarpone (Labne ile kıvamı tutmayacaktır, kaymak kullanabilirsiniz)
  • 1/2 Kutu (100 gr) soğuk krema
  • 30 kadar kedidili bisküvi (Marketlerde Savoiardi diye satılıyor)
  • Bisküvileri ıslatmak için 2 Su bardağı espresso (Bunun için de 2 su bardağı suda 2 yemek kaşığı nescafe classic eritip kullandım, acı olursa biraz daha su ilave edebilirsiniz)
  • Üstü için kakao
Hazırlanışı
  • Öncelikle yumurta sarılarını, benmari usulü pişirmek için bir kaba alın (çelik bir sos tenceresi olabilir), daha büyük bir tencereye de su koyup kaynatın, yumurtaları bu kaynayan su üzerinde tel çırpıcıyla kısık ateşte karıştırın
  • Üzerine şekeri ve likörü ilave ederek yaklaşık 10 dakika boyunca şeker iyice eriyene kadar karıştırmaya devam edin. Bu aşamada mikser kullanmanızı tavsiye ederim (Çabuk olsun diye ateşi çok açmayın yoksa yumurta sarıları fazlaca pişerek topaklaşma yapabilir)
  • Şeker iyice eriyip karışım da krema kıvamına gelince ateşten alıp karıştırarak soğutun
  • Diğer tarafta mascarpone ve kremayı mikserle 4-5 dakika çırpın, sertleşip krema kıvamına gelecek
  • Üzerine yumurtalı karışımı azar azar ekleyip çırparak pürüzsüz bir hale gelene kadar karıştırın
  • Kremanız hazır olunca bisküvileri ıslatmak için, genişçe bir kapta 2 su bardağı kadar espresso ya da nescafe hazırlayın
  • Kedidili bisküvilerini soğumuş espressoya daldırıp çıkarın ve 20x30 ölçülerinde bir kabın içine dizin (espresso içinde fazla tutarsanız bisküviler dağılabilir, o yüzden hemen batırıp çıkarın)
  • Bisküvilerin üstüne kakao serpin ve kremadan döküp yayın
  • Daha sonra bir kat daha espressoya batırılmış bisküvi dizip yine kakao serperek kalan kremayı bisküvilerin üstüne dökün.
  • En üste tekrar kakao serpilecek ancak dolapta beklediğinde krema kakaoyu emiyor ve kötü görünüyor, o yüzden ben servisten hemen önce kakaoyla kaplıyorum.
  • Bir gece dolapta beklerse çok daha lezzetli oluyor
Not: Büyük bir kapta hazırlayıp dilim dilim servis edebileceğiniz gibi tek porsiyonluk tabaklarda da 4 kedidili kullanarak hazırlayabilirsiniz. Ya da kupların içine kedidillerini kırıp koyarak üstüne krema dökmek suretiyle kuplarda da servis edebilirsiniz.

* Yazılarına yorum yapmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilemiyorum diyorsanız, şurada detaylı anlatımı bulabilirsiniz.
* Yazdığın yeni yazılar mail adresime gelsin diyorsanız, şuraya mail adresinizi girin, sonrasında bir onay maili gelecek (spam'e düşebilir) o maili onayladıktan sonra işlem tamamdır.
16 yorum on "Sicilya Usulü Tiramisu"
  1. Eminim güzeldir de ben bu malzemeleri bulana kadar klasik usül hazır pasta keki ve labne ile yapmaya devam ederim sanırım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarifte, kekli versiyonunda kullandığın malzemeler kullanılıyor zaten (Yumurta, labne, krema, nescafe, şeker) Ek olarak bir tek kedidili bisküvi gerekli, o da bütün marketlerde bulunabiliyor artık :) Yapması da diğerinden daha kolay, muhallebi pişirmek bana daha zor geliyor. Bence bir dene mutlaka.

      Sil
  2. "cannolo siciliano" da deneyin, bambaşka bir sicilya tadıdır.

    Saygıyla,

    Aylak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler öneri için, şimdi baktım internetten de gerçekten çok leziz görünüyor.

      Sil
  3. tiramisu resmen çiğ yumurta sarısından yapılıyormuş..yeni öğrendim..bundan sonra yiyemem ki ben bunu:(( sade kek yemek en güzeli en azından herşey pişiyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normalde tamamen çiğ olarak yapılan da var, benim daha önce verdiğim tiramisu tarifinde olduğu gibi. Ama bu tarifte benmari usulü pişirildiği için tam olarak çiğ sayılmaz. Bence rahatça yiyebilirsiniz :)

      Sil
  4. DAmla'nın blogda Sicilya Usulü Tiramisu deyince merak edip buldum sizi. İkinizin de tarifinde süt ve un olmaması beni çok şaşırttı. Muhtemelen kıvamı krema veriyordur. Benim tiramisu tarifim şaşmasa da bunları da denemek istiyorum. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz o zaman :) Orjinal tiramisu kreması pişirilerek yapılan muhallebi kıvamında bir şey değil. Dolayısıyla süt ve un olmuyor. Krem peynir ve krema ile kıvamı güzel oluyor. Ama çok koyu kıvamlı olmuyor. Lezzeti ise o kadar hafif ki her yiyen bayılıyor. Mutlaka deneyin.

      Sil
  5. Yumurta beyazlarını da bu tarifte kullansak nasıl olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarifteki krema sadece yumurta sarısı ile yapılıyor, beyazı eklerseniz kıvamı aynı olmayacaktır, bir de benmaride pişirirken beyazlar pişebilir, tavsiye etmiyorum.

      Sil
    2. Beyazlarıni ayrı bi kapta kıvam alana kadar çırpıp krem peynire ekleyebiliriz diye düşünmüştüm , benmariye eklemeyi kastetmedim, teşekkürler tarifleriniz çok güzel

      Sil
    3. O sekilde olabilir belki denemek lazım, ben yumurtayi çiğ sekilde kullanmaktan kaçınıyorum her ihtimale karşı 😊

      Sil
  6. Merhaba, şu an mevcut durumda market siparisinde mascarpone bulamiyorum, kaymak derken hangisini kastediyorsunuz acaba? labne kullansam olmaz mi? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba labne ile krema cok sıvı oluyor kıvamı tutmaz. Kaymak dediğim Eker`in falan paketli kaymaklari var onlardan. Illa labne kullanacaksaniz suyunu iyicr süzün.

      Sil