Top Social

Süt Karameli (Dulce Le Leche)

12/09/2013
Yemek bloglarını takip ediyorsanız daha önce mutlaka karşılaşmışsınızdır süt karameli ile. Ben de ilk kez o şekilde tanıştım kendisiyle. Süt reçeli de diyorlar, orjinal adı ise Dulce De Leche. Uzun zamandır yapmak istiyor ama sürekli erteliyordum. Yapması kolay da biraz bol vakit istiyor.

Nasıl bişey bu, tadı nasıl oluyor derseniz, çocukluğumuzda miss bonbon şekerler vardı, onu andırıyor biraz tadı. Böyle yoğun süt biraz da karamelimsi bir tat geliyor. Hafif ve lezzetli bence.

Peki yaptık da ne işimize yarayacak derseniz de, kahvaltıda yiyebilirsiniz ekmeğinize sürüp, ya da krep veya pankek yapıp üstüne dökebilirsiniz, ben haftasonu kreple yedim çok yakıştı. Bir de kek, kurabiye tarifleri var süt reçelli ki daha denemedim. İlk fırsatta deneyip paylaşıcam.

1 lt sütten 3 küçük kavanoz çıktı (Hipp meyve püresi kavanozlarından kullandım, malum evde bolca var bunlardan) İnternette bir kaç farklı tarif vardı, ben birisini seçip yaptım, zaten bir iki küçük fark dışında hepsi aynı.

Malzemeler
  • 1 lt süt
  • 1 aida bardak şeker (Bir çok tarifte 1 su bardağı yazıyor ancak çok tatlı sevmiyorsanız 1 aida bardak yetecektir)
  • 1 çay kaşığı karbonat
(Not: Eğer pastörize süt kullanacaksanız 1 kutu krema ilave etmenizi öneririm, sütün yağ oranını artırmak için)

Hazırlanışı
  • Derin bir tencereye sütü ve şekeri koyarak karıştırın
  • Orta ateşte süt kaynayıncaya kadar arada bir karıştırarak pişirin
  • Kaynamaya başlayınca bir çay kaşığı karbonatı süte ilave edin (Bu aşamada sütün kabarması bekleniyor, o yüzden de derin bir tencere kullanılıyor, ancak ne hikmetse benim sütte en ufak bir hareket olmadı. Sonuç başarılıydı ama bir an şüpheye düşmedim değil)
  • Karbonatı ilave ettikten sonra ocağı iyice kısın ve arada bir karıştırarak pişirin
  • Yavaş yavaş süt karamel rengine doğru dönerek, kıvamı koyulaşmaya başlayacak (Benimki 2 saati geçkin bir sürede kıvama geldi, hatta beklediğimden daha sıvıydı ama baktım ki daha fazla koyulaşmıyor aldım ocaktan, dolapta durunca katılaştı yeterince)
  • Rengi koyulaşıp, cıvık muhallebi kıvamına gelince ocaktan alıp kavanozlara koyun, soğuyunca kapaklarını kapatıp dolaba kaldırın.
  • 2 ay süreyle buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.



* Yazılarına yorum yapmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilemiyorum diyorsanız, şurada detaylı anlatımı bulabilirsiniz.
* Yazdığın yeni yazılar mail adresime gelsin diyorsanız, şuraya mail adresinizi girin, sonrasında bir onay maili gelecek (spam'e düşebilir) o maili onayladıktan sonra işlem tamamdır.
2 yorum on "Süt Karameli (Dulce Le Leche)"
  1. bu aralar instagramdaki paylaşımlarda süt reçelini yapanları bende çok gördüm..e bende senin tarifinle yapayım o zaman:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu ara sık sık karşımıza çıkıyor. Dene bakalim begenecek misin. Sonucu bekliyorum :)

      Sil