Top Social

Tereyağlı Pasta Keki ile Kolay Pasta

1/23/2018

Size öyle güzel bir pasta keki tarifi vericem ki, bundan sonra rahatlıkla evde doğumgünü pastası yapabileceksiniz :) Ama öncelikle pasta maceramı başından anlatmak istiyorum. (Sıkılırsanız direkt tarife geçin :))

İlk kez Gökçe'nin 3 yaş doğumgününde, pastasını ben yaparım ya nolucak ki diyerek giriştim işe. Neredeyse  1 ay boyunca pandispanya ve pasta kremalarıyla yatıp kalktım, bir sürü tarif okudum. 3 gece önceden başladım pastayı yapmaya, hatta öncesinde de 2 kere deneme yaptım. Evet sonunda ortaya bir pasta çıktı, benden tam puan alamasa da yiyenler çok beğendi. İstediğim kadar ıslak olmamıştı, çünkü ölçüyü kaçırıp çok ıslak yapmaktan korkmuştum, pandispanya eşit kabarmamıştı, ama bir şekilde halletmiştim. Sonuçta çok ama çok yorucu olmuştu ve mükemmel pastaya epey uzaktı. 

Bir daha denemek için 9 ay bekledim :) Eşimin doğumgünü 1 Ocakta, yılbaşı gecesi ona minik bir pasta yaptım, üstelik sabah kalkınca karar verdim ve öğlene kadar yapıp bitirdim. Ee o kadar da zor değilmiş aslında, aynı gün bile yapılıyormuş dedim. Lezzeti ilk seferden daha iyiydi, keki daha iyi ıslatmıştım.

Pasta maceram Gökçe'nin geçen seneki okul pastasını yaparak devam etti, çok büyük kare bir pasta yaptım, pandipanya yüzünden çok uğraştım, biri az kabardı biri yamuk oldu, kestim biçtim hallettim. Ama bu sefer ıslaklığı ve tadı şahaneydi.

Sözün özü, pasta yapmak çok keyifli olsa da pandispanya işi beni soğutmuştu, bir kere yağsız olduğu için sünger gibi ve bence lezzetsiz bir şey. Üstelik stres yaratıyor çünkü her zaman aynı sonucu alamıyorsunuz.

Vee her şey bu yılbaşında, şirkette hediye çekilişi sonucu çıktığım arkadaşımın bana Peggy Porschen'in Butik Pastacılık kitabını hediye etmesiyle değişti. Tam da yılbaşında eşime pasta yapma planı yaparken, elime bu şahane kitabın geçmesi harika olmuştu. Baktım tariflerde hep aynı tereyağlı pasta kekini kullanmış, dedim ki bir deneyelim bakalım ne olacak.

Bir gece önceden pişirdim, kek çıkınca su ve şekeri pişirerek hazırladığım karışımla üstünü ıslattım. Kekler soğuyunca streç filme sarıp tezgahta bir gece beklettim. Sonra kesip krema meyve sürüp üstünü kaplayıp koydum dolaba. Çok endişeliydim çünkü kek kuru olacak diye düşünüyordum, keki kesince aralarını hiç ıslatmamıştım. Hatta arkadaşlara dedim, pek iyi olmadı galiba idare edin diye. Yemeye başladıklarında gelen tepkiler tam tersini söylüyordu :) Herkes bayıldı, kekin tadı, dokusu her şeyi şahaneydi. O kadar mutlu oldum ki, sonunda garantili ve lezzetli bir pasta keki bulmuştum.

Özellikle bu kek pandispanya gibi hassas değil, daha dolgun bir yapısı var, o yüzden hem süslenmesi hem de dilimlenmesi daha kolay, pandispanyayı keserken bıçak sünger gibi içine göçüyor, bunda ise gayet güzel dilimleniyor.

Haftasonu, Gökçe'nin okuldaki 2 kankası ve benim de çok yakın arkadaş olduğum anneleri geldi kahvaltıya. Çınar'ın salı günü d.günüydü, gelmişken bir pasta keseriz diyerek, bu çikolatalı muzlu pastayı hazırladım. Bu sefer kekin kremasını da instagramda çok severek takip ettiğim @kekikkaramel in hesabından aldım. Ben mascarpone ya da kaymak kullanmadım, taze peynirle yaptım, o yüzden biraz akışkan oldu. Ama yine de çok lezzetliydi. (orjinal tarif 2 yemek kaşığı un diyor ben aşağıda 3 yemek kaşığı olarak güncelledim)

Siz istediğiniz şekilde krema yapabilirsiniz, ben eşimin doğumgününde 1 kutu Dr.Oetker Pasta Kreması alıp içine ve dış kaplamasına onu kullanmıştım. O da çok lezzetli ve pratik oluyor. Kremayla uğraşamam derseniz bu da bir seçenek. 



print recipe

Tereyağlı Pasta Keki
Bu kek ölçüsüyle 3 tane 18 cm kek pişirip üstüste dizebilirsiniz (ben bunu o şekilde yaptım) Ya da aynı ölçüyü 24 cm lik kalıba döküp pişirip soğuyunca ikiye bölerek 2 katlı pasta yapabilirsiniz.
Malzemeler
200 gr tuzsuz tereyağ (Oda sıcaklığında yumuşamış) 200 gr toz şeker (1cup) 200 gr un (1,5 cup) 4 orta boy yumurta 2 tatlı kaşığı kabartma tozu 1 çay kaşığı tuz 1 paket vanilya (ya da 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi) Şerbeti için: 1 su bardağı su, 3 yemek kaşığı toz şeker
Hazırlanışı
1) Yumuşamış tereyağ ve toz şekeri çırpma kabına alıp, beyazlaşıp krema kıvamına gelene kadar iyice çırpın.2) Yumurtaları ayrı bir kasede çatalla çırpın, tereyağını hızla çırparken azar azar yumurtaları ekleyip yağa yedirin. Birden eklerseniz kesik kesik olabilir, eğer öyle olursa 1 yemek kaşığı un ekleyip çırpın hamur toparlanacak)3) Yumurtaları ekleyip iyice çırpınca unu eleyerek ekleyin, kabartma tozu, tuz ve vanilyayı da ekleyip spatula ile alttan üste karıştırarak unu yedirin.4) Bu hamur yaklaşık 800 gr geldi, ben tartı yardımıyla eşit şekilde 3 e böldüm, 18 cm kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kağıt koydum kenarları da iyice yağladım. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dk kadar 3 seferde pişirdim. İlk yaptığımda uğraşmamıştım 24 cm kalıba bir seferde döküp biraz daha uzun süre pişirmiş, ertesi gün 2 ye bölmüştüm. 5) Şerbet için suyu ve şekeri bir sos tenceresine koyun şeker erisin, biraz da kaynasın, ocaktan alıp soğutun.6) Keklerin üstü pembeleşip içi de iyice pişince fırından alın, üstüne kürdanla biraz delik açıp, fırça yardımıyla şerbeti üstüne sürün.7) Kek katları iyice soğuyunca streç filme sarıp tezgahta sabaha kadar dinlendirin. Böylece içi yumuşak ve nemli olacak.




Kremanın hazırlanışı

2 bardak süt
3 tepeleme yemek kaşığı un
3-4 yemek kaşığı toz şeker
250 gr mascarpone veya kaymak
100 gr çikolata (ben bitter kullandım)

  • Sos tenceresine süt, un ve toz şekeri koyup, orta dereceli ateşte karıştırarak pişirin, koyu kıvamlı bir muhallebi haline gelince ocaktan alıp için çikolatayı ekleyin ve karıştırarak eritin.
  • Üstünü streç filmle örtüp iyice soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra çukur bir kapta mascarpone veya kaymağı mikserle çırpın, yavaş yavaş çikolatayı ekleyip çırpmaya devam edin. Kremanız hazır, 1 gece dolapta dinlendirin, vaktiniz yoksa da en az 2-3 saat bekletmeye çalışın.

Pastanın Katlandırılması

  • Bir gece önceden hazırladığınız pasta keklerinin en üstteki kabuk katmanını incecik kesin. Eğer bombe yapmışsa bu şekilde keserek dümdüz hale getirin. (o kestiğiniz kekleri atmayın, ufalayıp muhallebi arasında kullanabilirsiniz.)
  • Pastayı koyacağınız tabağın ortasına bir kaşık krema döküp ilk kek katını bunun üstüne yerleştirin (Pastanın kaymamasını sağlıyor) kekin üstüne krema koyup iyice yayın, kremanın üstüne muz ya da istediğiniz meyveyi dilimleyip dizin, meyvelerin üstüne azıcık krema sürün ki üstteki kek tabakası yapışsın kaymasın. Diğer kata da aynı işlemi uygulayın.
  • Son katı koyduktan sonra kremayı kekin üstüne ve kenarlarına metal bir spatula yardımıyla incecik sürün. Buna kırıntı katı deniyormuş, bu ince kat kırıntılarla karışıp daha sabit bir krema katı oluşmasını sağlıyor. Dolapta 1 saat kadar bekletip, ikinci katı sürün. Bu şekilde pürüzsüz bir kek kaplaması elde edeceksiniz. (Ben ilk pasta denememde bir kerede tüm kremayı yaymaya çalışmıştım, kremaya kırıntılar karışmıştı falan, bu yöntem sayesinde öyle sıkıntılar olmuyor)
  • Böylece pasta bitmiş olacak, dolapta bir gece dinlendirirseniz çok lezzetli bir pastanız olacak. Üstünü istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. İster krema ile süsleyin, isterseniz renkli şekerler serpin ya da meyveler dizin. Tamamen hayal gücünüze kalmış.
12 yorum on "Tereyağlı Pasta Keki ile Kolay Pasta"
  1. Kek işine güvenemediğimden keki hazır kremayı ev yapımı kullanıp yarı-ev yapımı bir pasta yaptım ben de kızımın 2. yaş gününde:) Bu tarifi deneyeceğim, sırada oğlumunki var:)
    Peki sence bu keki pişirip buzluğa atsak ve hazırlayacağımız gün çıkarıp kullansak olur mu?
    Senin pasta çok güzel duruyor ellerine sağlık!
    Paylaşım için de ayrıca teşekkürler.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarifle artık hazır pastaban almaya son verebilirsin :) Gerçekten normal kek yapmaktan farkı yok. Buzluğa atılabilir muhtemelen ama ben o şekilde yapmayı tercih etmiyorum, sıkışıklık olmasın dersen 2-3 gün önceden hazırlayıp buzdolabında tutabilirsin.Sevgiler...

      Sil
  2. Elinize sağlık pastanız çok güzel ben de bu pastalara çok kafa yoruyorum ama şu kırıntı kaplama olayı hoşuma gitti ben de bir kerede sürüyordum öğrendiğim iyi oldu teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pasta konusuyla ilgiliyseniz bahsettiğim kitabı tavsiye ederim (Peggy Porschen - Butik Pastacılık) Krema sürme, pasta hazırlama v.s. her konuda çok faydalı bilgiler veriyor. Bu kaplama konusunu da ondan öğrendim ve gerçekten çok işime yaradı :)

      Sil
  3. Pastaya bayıldım. Ellerine sağlık. Bahsettiğin kitaptan bende de var. Kızım hediye etmişti. Bütün tarifler ve görseller muhteşem. Özellikle Cupkek ve pastalara bayıldım. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, gerçekten kitap şahane. Ben de cupcake deneyeceğim bir sonraki sefere :)

      Sil
  4. Bu tarifi büyük fırın tepsisine döküp pişirsek ve baton kek gibi uzunlamasına üçe kesip yapsak olur mu acaba? Denemekte fayda var gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence harika bir fikir, kesinlikle denemek lazım. Sevgiler.

      Sil
  5. tarıfınızı aynı sekılde, bırebır yaptım ama sonuç hüsran,, kekın ortası cöktü, krema pelte gibi oldu. ben begenmedım..uzgunum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzüldüm öyle olmasına, ben defalarca yaptim hic öyle bir şeyle karşılaşmadım. Ölçüleri ile birebir yaptıysanız fırında bir sıkıntı olmuş olabilir.

      Sil
  6. Ben kakolu yapmayı istiyorum sizce nekadar eklemeliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 yemek kaşığı kadar ekleyin. Undan da bu kadar eksiltin ama kivami bozulmasın.

      Sil