Top Social

Patatesli Çıtır Börek

3/12/2022
patatesli çıtır börek

Bu nefis çıtır börek, son dönem bizim evde sık sık pişiyor. Hatta yarısı da hazırlanıp buzluğa atılıyor. Özellikle çıtır börek sevenleri hem pratikliği hem de lezzetiyle mest edecek diyebilirim. Böreğin patatesli oluşuna takılmayın, siz istediğiniz iç harcıyla deneyebilirsiniz. Bunun harcı ise sadece haşlanmış patatesten oluşuyor, bildiğimiz patates püresi yani :) 


Neden böyle sade bir iç harç kullandın derseniz şöyle ki; Gökçe sigara böreği dışında bir böreği ağzına sürmüyor. Geçenlerde kızının doğumgününü kutlamak için kuzenime gittik, Gökçe çok acıkmıştı, masada patatesli börek vardı ve içinde sadece patates olduğunu duyunca bir güzel yedi. Hatta bayıldı. Ben tabii şok :) Kuzenim çocuklar yiyebilsin diye böyle sade bir şekilde yapmış, gerçekten de işe yaradı.

patatesli çıtır börek

Ben de geçtiğimiz Pazar akşamüstü aynı şekilde yaptım, kesinlikle çok lezzetli oldu. Siz isterseniz patatesi ezdikten sonra içine baharat yeşillik falan da ekleyebilirsiniz. Ben biraz rende mozzarella ekledim (evde vardı Muratbey Peynirin mozzarellası, kaşar da olur)


Benim için çok pratik bir börek oldu açıkçası, iç harcıyla da vakit kaybetmeyince 1 saatin içinde hazır olup yenebiliyor. Ben patatesi haşlayınca içine tereyağ ekleyip biraz tavada kavurdum, gerek var mı derseniz bence yok :) Ama 1 küçük soğan kavurup patatesi ekleyip biraz baharatla tavada çevirirseniz lezzeti artar. Ben Gökçe yesin diye sade yaptım.



Tarifi aşağıda yazıyorum, ben 2 yufkadan yapıyorum 12 adet çıkıyor ve bize yetiyor. Ama 2 ölçü yapabilirsiniz, o zaman sosu da 2 katına çıkarın. Denerseniz yorumlarınızı bekliyorum.


PATATESLİ ÇITIR BÖREK



Sosu sayesinde çıtır çıtır bir börek oluyor. Börek yaparken mutlaka bu sosu kullanın.


Porsiyon: 12 adet
Hazırlık: / Pişme: / Toplam:




MALZEMELER

2 yufka
2-3 adet patates (Tam sayı vermek zor iç harcını hazırlayın fazla gelirse püre olarak yersiniz)
1 yemek kaşığı tereyağ
Yarım su bardağı rende kaşar (İsteğe bağlı)
Tuz-karabiber
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı (üstüne sürmek için)
Çörekotu (Üstüne serpmek için)

HAZIRLANIŞI

  • İç harcı hazırlamak için patatesleri soyup doğrayın ve yumuşayana kadar haşlayın. (Haşlanırken tuz da ekleyin).
  • Haşlanan patatesi süzün içine tereyağ ekleyip ezin. Bu sırada tuzu azsa tuz ve istediğiniz baharatları ve kaşarı ekleyip karıştırın.
  • Patates soğurken, diğer tarafta çukur bir kasede yağ, sirke ve unu karıştırın. Koyu kıvamlı bir sos olacak.
  • Yufkayı tezgaha serin yarısına sosun yarısını döküp her yerine yayın. Sonra yufkanın diğer yarısını üstüne katlayın (Yani yufkayı ikiye katlayacaksınız arasında sos olacak)
  • Sonra İkiye katladığınız yufkayı 6 eşit üçgen olacak şekilde kesin.
  • Patatesli içten 1 dolu tatlı kaşığı kadar alın üçgenlerin geniş ucuna koyup güzelce sarın. Ucunu suya batırın ki açılmasın.
  • 2 yufkayı da bitirince, yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin, üstlerine yumurta sarısı sürüp çörekotu serpin.
  • 180 derece fırında her tarafı kızarana kadar pişirin


  • NOTLAR

  • Eğer soğanlı yapacaksanı patatesi haşladıktan sonra ezin, bir tavada yemeklik doğranan soğanı 2-3 yemek kaşığı yağla kavurun, üstüne patatesi ekleyip baharat serpip 2-3 dakika kavurun
  • Börekleri hazırladıktan sonra buzluğa atabilirsiniz. Pişireceğiniz zaman tamamen çözülmesine gerek yok, üstüne yumurta sarısı sürüp iyice ısınmış fırında pişirin

  • Anahtar Kelime: patatesli çıtır börek, çıtır börek Kategori: Börek
    2 yorum on "Patatesli Çıtır Börek"
    1. Yeniden yapmak icin tarifi aradigima gore guzel olmus demek:) Cok lezzetli ve citir olmustu ilk yaptigim.Ben kiymali yapmistim.Simdikini ispanak patatesle yapmak istiyorum

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Çok sevindim beğenmenize. Her türlü harika olur bence, afiyet olsun.

        Sil