Top Social

Köz Biberli Karabuğday Salatası

2/04/2020
Bu tarif aslında yeni tarif sayılmaz, daha önce yayınladığım tavuklu karabuğday salatasının birebir aynısı ama tavuksuz olanı :) Epey ikilemde kaldım, önceki tarifi mi güncelleyeyim yoksa yeni bir post mu gireyim diye, sonra dedim ki belki onu da yapanlar vardır değiştirmeyeyim en iyisi.

Bir de o posta baktım, yeterince anlatamamışım nasıl şahane bir salata olduğunu, burada bol bol öveyim de denemeyen kalmasın :) 4 yıldır neredeyse tüm arkadaşlarıma yaptım, hatta arkadaşların çocuklarının doğumgünlerine yaptım, herkesten harika tepkiler aldı.
Önceki postta da söylediğim gibi aslında karabuğday bir buğday türü değil, kuzukulağıgiller familyasından bir bitkinin tohumuymuş. Faydasını, besin değerini anlatmayayım siz araştırırsınız, ben her şey bir yana lezzeti ve pratikliği açısından severek kullanıyorum.

Şöyle ki, ani misafiriniz gelecek olsa, karabuğdayı suya koyun 10 dakikada haşlanıyor, hatta aman diyim fazla haşlamayın, püreye dönüyor. Ondan sonra malzemeleri ekleyin karıştırın, mis gibi salata yarım saat sürmeden hazır oluyor. Fazla haşlanmaması için ben çok fazla başından ayrılmıyorum, arada bir kaşığın ucuyla alıp bakıyorum pişmiş mi diye. Bir süre sonra zaten bakınca bile anlıyorsunuz tam kıvamını.

Ben en çok köz biberi yakıştırıyorum kendisine, o yüzden de hep bu şekilde yapıyorum, bir de taze nane, her zaman bulmak kolay olmasa da çok yakışıyor. Sarımsaklı, nar ekşili sosu da dökünce tadından yenmiyor. Hatta aynı kombinasyonu mercimekle yapıp paylaşmıştım 

Çok farklı malzemelerle de yapabilirsiniz, ama lütfen bu haliyle mutlaka deneyin. O zaman aşağıda karabuğday salatasının tarifine geçelim hemen;



Köz Biberli Karabuğday Salatası




Köz biberin lezzeti ve üzerine döktüğümüz nefis sosuyla karabuğday salatasını mutlaka denemelisiniz.

Hazırlık Süresi: , Pişme Süresi: , Toplam Süre:
Porsiyon:  4-5 kişi
Kategori:  Salata
Anahtar Kelime:  karabuğday,karabuğday salatası,salatalar
 -

Malzemeler:
1 su bardağı karabuğday
4 adet közlenmiş biber turşusu
8-10 adet kornişon turşu
Yarım demet dereotu, 

5-6 dal taze nane, 
Yarım demet maydanoz
Yarım çay bardağı zeytinyağ
Yarım limonun suyu
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
2 diş sarımsak rendesi
1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı:


  • Karabuğdayı bir tencereye koyun, üstüne çıkacak kadar su koyun, ocakta kaynamaya bırakın. O pişerken siz diğer malzemeleri hazırlayın (Karabuğday 10 dk içinde pişecek kontrol edin)
  • Bir kasenin içine küp küp doğranmış biberleri ve kornişon turşusunu ekleyin
  • Kullanacağınız yeşillikleri yıkayın, incecik doğrayıp kabın içine koyun.
  • Sos için zeytinyağ, limon, nar ekşisi ve sarımsak rendesini küçük bir kapta karıştırın
  • Karabuğday pişince alıp süzün, soğuk sudan geçirin, ılıkken malzemelerin olduğu kaba alıp üstüne tuz ekerek hepsini karıştırın
  • Salata sosunu da ilave edip karıştırın
  • Sosu çekmesi için biraz dinlendirip servis edebilirsiniz.
  • 6 yorum on "Köz Biberli Karabuğday Salatası"
    1. Aynı malzemeler maş fasulyesi salatasına da çok yakışıyor, gerçi bu tarz tariflerin hepsi aynı sanırım, narın kendisini de eklediğinizde tam bir lezzet bombasına dönüşüyor:)

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Kesinlikle aynı malzemeleri kullanıp kuru börülce, mercimek, maş fasulyesi hepsi yapılabilir :) Nar eklenirse harika olur, aklıma geldi de evde yoktu :)

        Sil
    2. Karabuğdayın çiğ ya da kavrulmuş olması farkeder mi?

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Merhaba, açıkçası çiğ olarak hiç denemedim, nasıl olduğunu da bilmiyorum. Benim kullandıklarımın hepsi kavrulmuştu (Duru, Reis, Yayla markaları kullandım)

        Sil
    3. Merhaba, sosu çekmesini beklemeden tattım. Çok güzeldi. Yalnız kara buğdayı ilk defa kullandım haşlarken tam kıvamında mi yaptım anlayamadım. Yerken hafif diri gibi geldi. Bu kısma açıklık getirirseniz sevinirim ☺ bu bilgiden sonra ilk fırsatta tekrar deneyip tadına varacağım 😁 teşekkürler..

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Merhaba, sizinki az biraz daha haşlanmalıymış herhalde. Ben genelde başında bekliyorum sürekli tadıyorum, çok haşlanınca da kotu oluyor, diriliği geçtiği gibi aliyorum ocaktan.

        Sil