Top Social

Fırın Makarna; Makarnanın En Güzel Hali

11/02/2011

Çocukken en sevdiğim makarna, fırın makarnaydı aradan yıllar geçti ancak bu fikrim değişmedi.. Tek fark, eskiden annem yapardı biz yerdik şimdi ben yapıyorum eşimle birlikte yiyoruz, dolayısıyla bazen üşenip vazgeçtiğim oluyor, çünkü makarnayı suya atıp haşlamakla bitmiyor iş, beşamel sosuydu, fırınlanmasıydı falan biraz oyalayıcı. Ama sonuçta, o lezzet her şeye değiyor.


Aşağıdaki ölçüler 2 kişiliktir, en küçük boy kare borcama yapıyorum. Siz ölçüleri istediğiniz şekilde artırabilirsiniz.


MALZEMELER:

- 200 gr fırın makarna (kesinlikle spagetti değil, kalın olan çubuk makarnalardan olacak)
- Makarnayı haşlamak için 1,5 lt kadar su.
- İsteğe göre peynir çeşitleri, beyaz peynir, kaşar peynir, lor v.s.
- Maydanoz, dereotu.
2 yemek kaşığı tereyağ
- 2 yemek kaşığı un
- 1,5 su bardağı süt
- 1 yumurta
- muskat rendesi, tuz
- Üstü için kaşar rendesi

HAZIRLANIŞI:

Makarna: Önce 200 gr kadar fırın makarnayı kaynayan su dolu tencereye atın ve haşlayın. Makarna pişince sudan alıp süzgece koyun, yapışmaması için biraz yağ gezdirin üzerine.


Peynirli Harç: Bir kaseye peynirleri ufalayın; burada şöyle bişey yapıyorum, evde ne kadar çeşit peynir varsa karıştırıyorum, bolca beyaz peynir ufalıyorum, kaşar peynirden ufak ufak doğruyorum, bazen lor ya da ekşimik varsa ekliyorum. Tamamen zevkinize kalmış. Biraz da maydanoz ve dereotunu ufak ufak doğrayıp peynirlerle karıştırdınız mı tamamdır.
Beşamel Sos: Diğer tarafta beşamel sosu hazırlamak gerekiyor, bunun için tencereye 2 yemek kaşığı tereyağ koyup eritin (ben unun topaklaşmaması için çok çok az sıvıyağ ekliyorum), üzerine 2 yemek kaşığı dolusu un ekleyip karıştırın. Unun kokusu çıkıp kavrulmaya başlayınca 1,5 su bardağı soğuk sütü ekleyin ve karıştırmaya devam edin. (topaklaşırsa el blenderı ile bir kere karıştırın). Muhallebi kıvamına gelmeye başlayınca olmuş demektir. Çok koyulaşırsa biraz daha süt ekleyip karıştırın. Akışkan bir kıvamda olsun. Tencereyi kapattıktan sonra, bir yumurtayı çırpıp üstüne dökün ve karıştırın. Tatlandırmak için yarım çay kaşığı kadar muskat rendeleyin. Biraz tuz ekin. 
Son Aşama: Bir kapta beşamel sosu, makarnayı ve peynirleri birbirine karıştırın.  Hatta beşamel sosu büyük bir tencerede yaptıysanız makarnayla peynirleri bunun içine koyup iyice karıştırın. (aşağıdaki fotoda görüldüğü üzere bulamaç gibi bir şey olacak)


Bu karışımı bir fırın tepsisine döküp yayın, üzerine kaşar rendeleyin. Fırında 200 derece ısıda pişirin.

Üzeri kızardığında alıp afiyetle yiyebilirsiniz.

* Yazılarına yorum yapmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilemiyorum diyorsanız şurada detaylı anlatımı bulabilirsiniz.
*  Yazdığın yeni yazılar mail adresime gelsin diyorsanız şuraya mail adresinizi girin, sonrasında bir onay maili gelecek (spam'e düşebilir) o maili onayladıktan sonra işlem tamamdır.

5 yorum on "Fırın Makarna; Makarnanın En Güzel Hali"
  1. ay çok güzel görünüyor abla yaaa.
    Ne de güzel anlatmışsın..
    Muskat olayına da şaşırdım.. Ne cevherler var sende yafffuuu

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler :) Göründüğünden de lezzetli oluyor dene mutlaka. Muskat gerçekten harika birşey ben de tariflerde görüyordum ama çok önem vermiyordum, şimdi vazgeçemiyorum. Bir gün patates püresi yap içine azıcık rendele, sonuçlarını seyret :=) Tarif edilmez bir aroma veriyor. Ben şimdilik beşamel sos ve pürede kullanıyorum.

    YanıtlaSil
  3. Canım çok güzel görünüyor. Ben çocukken annem salçalı, domatesli veya yoğurtlu yapardı. Hiç yapmadım. Tarif hoş yapacağım. Eline sağlık canım. :-) sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Mutlaka dene, çok beğeneceksin eminim. Hafif ve leziz oluyor. Sevgiler.

      Sil
  4. ellerine sağlık harika oluyor

    YanıtlaSil