Top Social

Tarçınlı Cevizli Kek

12/05/2013
Tarçın kokusu bana hep kışı hatırlatır... Dışarısı soğuktan donarken, sıcacık evinizde oturup bir fincan salep içersiniz mesela, bol tarçınlı mis gibi. Ya da boğazınız acıyordur da tarçınlı ıhlamurlu çay yaparsınız. 

Ya da birazdan çaya gelecek arkadaşınız için, fırına tarçınlı kek atmışsınızdır da kokusu tüm evi sarmıştır. Hah işte bugün, o fırındaki mis gibi tarçınlı kekin tarifini vericem size.
Klasik sade keklerle hiç bir zaman aram olmadı, ne dümdüz beyaz kekle ne de kakaolu olanıyla. Sade kek yapacaksam içine illa ki limon kabuğu, portakal kabuğu falan katarım, kakaolu keke de fındık, vişne v.s.

Yine bir haftasonu çaya gelecek arkadaşlarım için, çok uğraştırmayacak ama farklı bir kek ararken, Sofra dergisinin verdiği Tatlılar kitabında rastladım bu nefis keke. (Bu arada kitapta çok güzel tarifler var, fırsat buldukça deneyip paylaşıcam)

Lezzet olarak havuçlu tarçınlı keke benziyor ama havuç rendelemekle uğraştırmadığı için çok daha pratik bir kek. Evdeki malzemelerle çabucak yapacağınız lezzetli bir kek arıyorsanız bunu denemelisiniz.




print recipe

Cevizli Tarçınlı Kek
Havuçlu cevizli kek lezzetinde, evdeki malzemelerle kolayca hazırlayabileceğiniz pratik bir tarif.
Malzemeler
1 su bardağından 1 parmak eksik esmer şeker (yoksa 1 bardak beyaz şeker olabilir) 1 yumurta 1 su bardağı yoğurt 1 su bardağından 1 parmak eksik zeytinyağı 2 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya 1 tatlı kaşığı tarçın (tepeleme değil silme) 1 çay kaşığının ucuyla mahlep (yoksa da önemli değil) 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz
Hazırlanışı
1) Yumurta ve şekeri iyice çırpın (5 dk kadar)2) Yoğurt ve zeytinyağını ekleyip biraz daha çırpın3) Üzerine un, kabartma tozu, vanilya, tarçın, mahlep ve hindistan cevizini ekleyerek çırpın (Çok fazla çırpmayın, sadece un karışacak kadar)4) Son olarak iri dövülmüş cevizi kek hamuruna ekleyip kaşıkla karıştırın5) Yağladığınız kek kalıbına hamuru dökün (Küçük kalıp yeterli hamur çok fazla değil)6) 180 derece fırında pişirin, kürdan testini yapın içi pişmişse tamamdır.7) Servis ederken üzerini pudra şekeri veya hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz

12 yorum on "Tarçınlı Cevizli Kek"
  1. Denedim, güzel oldu.. Hindistan cevizin yerine 1 dolu yemek kasigi rendelenmis cikolata kullandim.
    Cok begenildi. Tavsiye ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim, elinize sağlık. Çikolata eminim çok yakışmıştır.

      Sil
  2. Merhaba,
    Ben de denemek istiyorum bu tarifi. Aslında aynı kitap bende de var sanıyordum ama yemek ve tatlılar olanını almışım, bu tarif yokmuş :) Benim bir sorum var, bir parmak eksikten kastınız 3/4'ü mü dolu olmalı bardağın.
    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir parmak eksik yaklaşık 3/4 üne denk geliyor, doğru. Esmer şeker beyaz şekerden biraz daha tatlı oluyor o yüzden 1 bardak beyaz şeker kullanıyorsak, esmer şeker için ölçüyü biraz azaltıyorum. Umarım beğenirsiniz. Sevgiler...

      Sil
    2. Özge Hanim, bu kek benim kurtarici kekim oldu :) iyi ki yazmissiniz, yayinladiginiz gunden beri saniyorum alti kez yaptim ve hepsinde cok begenildi :) bu gece de farkli bir tarifinizi deniyorum, sonucu hemen yazacagim. Sevgiler

      Sil
    3. Yeliz Hanım, beğenmenize çok sevindim, ben de çok seviyorum bu keki. Hem pratik hem de lezzetli oluyor. Afiyet olsun. Yorumlarınız için ayrıca teşekkürler, deneyenlerin yorumlarını çok merak ediyorum çünkü :)

      Sil
  3. Merhaba, kekiniz çok güzel görünüyor. Ancak işin acemisi olarak sormak isterim: fırında ortalama kaç dakika pişmeli?
    Şimdiden teşekkürler! :)
    Rabia

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, pişme süresi fırınınıza ve kek kalıbınızın büyüklüğüne göre de değişebiliyor. Dolayısıyla tam süre veremem, zaten bakmadım da kaç dakikada pişti diye, ama tahminim 30-40 dk arasıdır. Zaten emin olun kek piştiğini belli ediyor üstü kızarıyor içi sertleşiyor v.s. Umarım beğenirsiniz. Afiyet olsun.

      Sil
  4. Merhaba Özge hanım. Kekinizi denemek istiyorum ama zeytinyağı kokusu oluyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben genelde keklere sızma zeytinyağı koyuyorum hiç rahatsız olan çıkmadı şimdiye kadar, yiyenler de fark etmiyor :) Ama siz isterseniz yarı yarıya ayçiçek ve zeytinyağ karıştırabilirsiniz riske girmek istemezseniz. Afiyet olsun şimdiden.

      Sil
  5. Ozge hanim merhaba,
    Tarifte belirttiginiz gibi yaptim keki ama dağıldı, neden olabilir sizce? Tam bugday unu kullanirim hep ondan olabilir mi? Gerci diger tariflerinizde hic olmadi boyle bir sıkıntı, nerede yanlis yaptim acaba? :/ lezzet ve pisme durumunda problem yok sadece cok dagildi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, aslında bu kek fotoğrafta görüldüğü üzere biraz dağılmaya müsait bir kek. Benimki o kadar parçalanmamıştı, ama epeydir yapmıyorum o yüzden bir yorum yapamıyorum :) Tam buğday ununun etkisi değildir diye düşünüyorum.

      Sil